DINSDAG 8 APRIL :

Een commissie van deskundigen onderzoekt de mogelijkheden van eventuele samenwerking tussen het Limburgs Universitair Centrum (LUC) van Diepenbeek en de Universiteit Maastricht (UM).

De rijkswacht kondigt strengere controles aan op bruggen boven snelwegen. Dat gebeurt nadat wagens met stenen en andere projectielen bekogeld werden op de E40 en de Antwerpse Ring. De Vlaamse overheid zorgt intussen voor de opruiming van losliggende stenen op de snelwegbruggen.

WOENSDAG 9 APRIL :

Delen van de provincie Limburg en het arrondissement Turnhout zullen de komende drie jaar 4 miljard frank steun ontvangen van de Europese Commissie. Dat geld zou 12.800 banen moeten scheppen, via gunstmaatregelen voor KMO’s en omscholing van de beroepsbevolking.

DONDERDAG 10 APRIL :

Landbouwminister Karel Pinxten (CVP) heft het toezichtsgebied in Hoogstraten op. Dat was ingesteld om de verspreiding van varkenspest vanuit Nederland tegen te gaan. Op 9 april waren nieuwe toezichtszones ingesteld in de provincies Antwerpen en Limburg.

VRIJDAG 11 APRIL :

Eén van de twee para’s die zich in 1993 in Somalië schuldig maakte aan folterpraktijken tijdens een VN-missie, wordt aangehouden. Zijn collega wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Beiden staan op een foto afgebeeld, terwijl ze een Somalische jongen boven een vuur houden.

Het Brussels gerecht vindt sporen die opheldering kunnen geven over de herkomst van 40 kilogram explosieven en een aantal wapens die in Ukkel gevonden werden in een ondergrondse garagebox.

Zakenman en ex-voorzitter van voetbalclub SV Waregem Laurent Demey blijft samen met zijn ex-vrouw Daisy Ragole aangehouden. Het tweetal wordt beschuldigd van de verduistering van 3,5 miljard frank ten nadele van de bank Crédit Lyonnais Belgium.

Werknemers van het failliete Tongerse bedrijf Nova betogen in Hasselt. Ze houden ook hun fabriek bezet. De vakbonden willen aandacht van de politici voor het lot van de 330 werknemers.

De ex-callgirlRita Verstraeten wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Ze had geprobeerd te ontsnappen aan de betaling van successierechten op een erfenis van 2,8 miljard frank van sigarettenfabrikant Roger Gosset. Ze bracht intussen het geld uit Luxemburg over naar België.

De Antwerpse diamantair Fouad Abbaswordt in Londen gearresteerd. Abbas wordt onder meer verdacht van een grootscheepse hasj-smokkel, waarin ook ex-rijkswachter Willy Van Mechelen genoemd wordt.

Uit een nieuwe bekentenis van pedofiel Patrick Derochette blijkt dat het vermoorde meisje Loubna Benaïssa nog minstens drie dagen na haar ontvoering heeft geleefd.

ZATERDAG 12 APRIL :

In Havré nabij Bergen worden opnieuw twee plastic zakken gevonden die de stoffelijke resten van twee vrouwen bevatten.

CVP-SenatorJohan Weyts stelt voor om eenmalig amnestie te verlenen aan Belgen die in het verleden belastingen ontdoken door hun geld in het buitenland onder te brengen. Voorwaarde is dat het geld in België geïnvesteerd zou worden.

Twee Belgen worden beschuldigd van illegale wapenhandel met het Algerijnse Gia (Gewapend Islamitisch Verzet). Bekend raakt dat ze vorig jaar 8.500 gevechtsgeweren naar Algerije wilden smokkelen. De wapens werden in beslag genomen.

Het Islamitisch Heilsfront (Fis) beschuldigt België ervan ?het misdadige uitsluitingsbeleid? van de Algerijnse regime goed te keuren door het verbod op een manifestatie die op 12 april gepland was in Brussel.

MAANDAG 14 APRIL :

De werknemers van de failliete brouwerij Van Roy uit Wieze gaan voorlopig terug aan de slag om de bederfbare stocks te verwerken. De opbrengst van de verkoop daarvan zal naar het sociaal passief van de onderneming vloeien.

Werknemers protesteren tegen de sluiting van brouwerij Van Roy in Wieze.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content