MAANDAG 31 MAART :

VS. In Denver start het proces tegen Timothy McVeigh, die wordt beschuldigd van de bomaanslag op 19 april 1995 tegen een overheidsgebouw in Oklahoma. Daarbij vielen 168 doden en 500 gewonden. Een tweede verdachte, Terry Nichols, krijgt later een proces.

Frankrijk. Met betogingen, de actie dode stad en een concert (dat op rellen uitloopt) protesteren tienduizenden Fransen tegen het congres van het Front National in Straatsburg. Opvallend daarbij is dat de betogers uit alle lagen van de bevolking komen. Op het driedaags congres zelf wordt partijleider Jean-Marie Le Pen herkozen. Er zijn ook een groot aantal buitenlandse gasten aanwezig, van Duitse neonazi’s tot de Vlaams Blok-voorzitter.

DINSDAG 1 APRIL :

VS. Wetenschappers van de Case Western Reserve University in Cleveland zijn erin geslaagd een klein, kunstmatig menselijk chromosoom te maken. Dit zou mogelijk nieuwe oplossingen aanreiken voor de bestrijding van ziekten als mucoviscidose.

Burundi. Militaire bronnen melden een bloedbad in het zuidwesten. Er zouden meer dan 140 doden gevallen zijn bij gevechten tussen het door Tutsi gedomineerde leger en Huturebellen.

Brazilië. Politieofficieren in Sao Paulo zijn gearresteerd nadat een amateurfilmer een executie van een burger kon opnemen. Ook afpersing en mishandelingen zijn op de video te zien. Mensenrechtenorganisaties klagen de situatie bij de politie al jaren aan.

Tsjetsjenië. President Aslan Maschadov benoemt de beruchte rebellenleider Sjamil Basajev tot zijn eerste vice-premier die daarmee de eerste plaatsvervanger wordt van de president. Basajev is Maschadovs directe politieke tegenstander.

Pakistan. Het parlement aanvaardt het wetsvoorstel van premier Nawaz Sharif om de macht van de president in te perken. Hierdoor kan de president de regering en het parlement niet zomaar naar huis sturen en mensen benoemen.

WOENSDAG 2 APRIL :

EU. De Europese Commissie wil dat producenten die genetisch gemanipuleerde grondstoffen verwerken dat ook op het etiket van hun waar vermelden. De eerste producten die onder de etiketteringsplicht zouden vallen zijn maïs, soja en koolzaadolie.

Rusland.Amnesty International publiceert een lijvig rapport over schendingen van de mensenrechten in Rusland. Vooral in de gevangenissen is de toestand erbarmelijk. Het rapport gaat ook in op de doodstraf en de schendingen van de mensenrechten binnen het leger. Martelingen en wreedheden komen veel voor bij de politiediensten en in de huizen van bewaring.

VS. Er is nationaal en internationaal protest te horen tegen de nieuwe immigratiewet van de VS. De wet, die bedoeld was om de stroom immigranten in te dijken, maakt het de overheden makkelijk om zowel legale als illegale buitenlanders het land uit te wijzen.

DONDERDAG 3 APRIL :

Irak. Een VN-ambtenaar maakt bekend dat Bagdad midden april voor het eerst graan zal ontvangen in het kader van het voedsel-voor-olie-verdrag.

Verenigd Koninkrijk. In de buurt van Birmingham vindt de politie na het binnenlopen van een gecodeerd telefoontje twee bommen vlakbij de drukke snelweg M6. Mogelijk gaat het om IRA-bommen. De ontmanteling van de springtuigen veroorzaakt een enorme verkeerschaos.

Turkije. De Nederlandse en Franse buitenlandministers, Hans van Mierlo en Hervé de Charette, proberen de Turkse regering ervan te overtuigen dat de EU ernaar streeft om Ankara meer bij Europa te betrekken. De geruststellende boodschap komt er nadat de Europese christen-democraten het lidmaatschap van Turkije afwezen.

VRIJDAG 4 APRIL :

Algerije. In de buurt van de hoofdstad Algiers worden 91 mensen vermoord, vermoedelijk door moslimfundamentalisten.

ZATERDAG 5 APRIL :

Turkije. In Ankara overlijdt Alpaslan Türkes (80), de leider van de ultranationalistische Turkse partij (MHP), die vooral is bekend van haar jeugdbeweging de Grijze Wolven.

VS. In New York sterft op 70-jarige leeftijd dichter Allen Ginsberg. Samen met Jack Kerouac was hij het boegbeeld van de tegencultuur en de Beat Generation in de jaren vijftig.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content