VRIJDAG 28 MAART :

Het nationaal bureau van de CVP-werkgroep Vrouw en Maatschappij wil aan migranten gemeentelijk stemrecht toekennen. Het beschouwt dit recht als een ?belangrijk middel tot integratie?.

Het Belgisch leger wil door vrijwillige, vervroegde afvloeiingen van oudere werknemers en het promoten van formules als loopbaanonderbreking en deeltijdwerken het teveel aan officieren en onderofficieren beperken. Zo kan er geld vrijkomen voor de aanwerving van jonge manschappen.

Bij Belgacom bereiken vakbonden en directie een akkoord over een grote herstructurering. Meer dan 6.000 mensen mogen vervroegd met pensioen. Minstens 4.000 personeelsleden worden herschoold. De kostprijs van de operatie zou tot 25 miljard frank kunnen oplopen.

Boswachters schieten twee verwilderde Duitse herdershonden neer in het Zoniënwoud. De agressieve honden beten de afgelopen weken waarschijnlijk 24 reeën dood.

De spoorwegmaatschappij NMBS heeft in 1996 een winst gemaakt van meer dan twee miljard frank. Dat is bijna 1,7 miljard frank meer dan in 1995. Uit de cijfers blijkt dat de hogesnelheidstreinen Eurostar en Thalys populair zijn bij de reizigers.

ZONDAG 30 MAART :

Premier Jean-Luc Dehaene (CVP) vertrekt voor een negendaags bezoek aan Argentinië, Uruguay en Chili. (zie ook p. 24.)

MAANDAG 31 MAART :

Senator Paul Staes (CVP) maakt bekend dat het omstreden bedrijf Maes-Eelen illegaal afvalolie verkocht aan bedrijven in Vlaanderen. Maes-Eelen mocht na diverse overtredingen op de Vlaamse milieuwetgeving nog enkel olie leveren aan Wallonië.

De krijgsauditeur onderzoekt recente getuigenissen over folteringen en doodslag van jonge Somaliërs door Belgische paracommando’s tijdens de missie Restore Hope in 1993. Er werden al twee processen gevoerd rond het wangedrag van Belgische para’s in Somalië.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar gingen in België 2.147 bedrijven over de kop. Meer dan 45 procent van de failliete bedrijven waren in Vlaanderen gevestigd.

Procureur-generaalRoger Van Camp (66), de hoogste magistraat van het rechtsgebied Antwerpen-Limburg, vertrekt op 30 september vervroegd met pensioen. Van Camp kiest daarmee voor het statuut van eremagistraat, waardoor hij nog actief kan blijven op internationaal vlak. Advocaat-generaal Christine Dekkers (50) zou, naar verluidt, Van Camp opvolgen.

WOENSDAG 2 APRIL :

De Brusselse Gerechtelijke Politie arresteert een Italiaan die betrokken was bij een miljardenfraude. Hij verkocht bier, dat zogenaamd voor de export bestemd was, illegaal door aan Belgische cafés. Zo ontsnapte hij aan de betaling van 87 miljoen frank aan accijnzen.

Bij een overval op een wisselkantoor in Maasmechelen wordt 1,3 miljoen frank buitgemaakt. Er valt een licht gewonde.

DONDERDAG 3 APRIL :

De aanhouding van ex-topman van Super Club Maurits De Prins en van zakenman Jozef Delcroix wordt door de Anwerpse kamer van inbeschuldigingstelling verlengd. De twee gaan in cassatie tegen het arrest. Ze worden beschuldigd van schriftvervalsing en oplichting ten nadele van Kempense Steenkoolmijnen.

ZATERDAG 5 APRIL :

Achttien Belgische para’s vertrekken vanuit Congo-Brazzaville naar Zambia, in de nabijheid van het Zaïrese Lubumbashi. Ze maken zich op voor een mogelijke evacuatie van de naar schatting 1.000 à 1.500 Belgen uit die stad.

In Luxemburg botst een reizigerstrein op een goederentrein. De machinist van de reizigerstrein is op slag dood ; 28 passagiers raken gewond.

ZONDAG 6 APRIL :

De Deen Rolf Sörensen (32) wint de 81ste editie van de Ronde van Vlaanderen. Jo Planckaert is achtste, Peter Van Petegem negende. Johan Museeuw eindigt na een valpartij op de dertiende plaats.

Rolf Sörensen wint de Ronde van Vlaanderen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content