MAANDAG 24 MAART :

Australië. De Senaat maakt een eind aan de euthanasiewet in de deelstaat Northern Territory. Het was de eerste dergelijke wet ter wereld en vier mensen maakten er sinds juli vorig jaar gebruik van.

Baltische Staten. Zowel Letland, Litouwen als Estland reageren positief op de veiligheidsgaranties van de Russische president Boris Jeltsin, maar verkiezen toch lid te worden van de Navo.

VS. De Oscar-uitreiking wordt een triomf voor de film ?The English Patient? naar het boek van Michael Ondaatje. De prent krijgt negen Oscars. Beste acteur wordt Geoffrey Rush voor zijn hoofdrol in ?Shine?, terwijl Frances McDormand wordt bekroond als beste actrice voor haar rol in ?Fargo?. De makers van ?Fargo?, Ethan en Joel Coen, krijgen een tweede Oscar voor het beste scenario.

Verenigd Koninkrijk. In de beruchte Maze-gevangenis in de buurt van het Noord-Ierse Belfast ontdekken bewakers een ontsnappingstunnel in het blok met IRA-gevangenen. Groot-Brittannië reageert geschokt.

DINSDAG 25 MAART :

Duitsland. Zo’n 30.000 staalarbeiders van het bedrijf Thyssen betogen in Frankfurt tegen een mogelijke fusie met het staalbedrijf Krupp. Zij richten hun woede vooral op de banken, die Krupp steunden in zijn pogingen tot een vijandige overname van Thyssen. De toezichtsraad van Thyssen keurde de fusie intussen goed, die van Krupp bespreekt de kwestie deze week.

Nederland. De varkenspest breidt zich uit in het zuiden van het land. Oorzaak zou besmet varkenssperma zijn van een onlangs gesloten laboratorium voor kunstmatige inseminatie.

China. Peking is niet te spreken over het bezoek van de Dalai Lama aan Taiwan. De Tibetaanse geestelijke leider eist nog altijd autonomie voor zijn volk. In tegenstelling tot Peking, beschouwt Taiwan zichzelf niet als een deel van China.

WOENSDAG 26 MAART :

Kroatië. President Franjo Tudjman roept zijn landgenoten op vreedzaam samen te leven met de volksserviërs. Die leven vooral in Oost-Slavonië, dat na de lokale verkiezingen van april weer zal aansluiten bij Kroatië. Tudjman belooft de Servische minderheid bescherming en veiligheid.

Nederland. De onderhandelaars die over de herziening van het Verdrag van Maastricht onderhandelen, nemen een artikel aan dat discriminatie verbiedt. Daardoor zal in het nieuwe Europese verdrag, dat in juni in Amsterdam op de top van de regeringsleiders wordt besproken, wellicht een antidiscriminatieclausule worden opgenomen.

EU. De landbouwministers worden voor het Europees Hof van Justitie gedaagd omdat ze het Europees parlement negeerden bij het nemen van een belangrijke beslissing over de etikettering van rundvlees.

VS. Noord-Korea toont zich tijdens een werkoverleg in New York bereid om vredesgesprekken te beginnen. In ruil moeten de VS en Zuid-Korea voedselhulp waarborgen.

DONDERDAG 27 MAART :

VS. In Californië plegen 39 leden van een sekte collectief zelfmoord. In de komst van de komeet Hale-Bopp zagen zij een teken voor hun terugkeer naar ?de hemel.?

Verenigd Koninkrijk. Schandalen plagen de Conservatieven. De krant The Sun beschuldigt Piers Merchant van een verhouding met een zeventienjarig animeermeisje. Merchant ontkent, maar vice-premier Michael Heseltine adviseert zijn partijgenoot ?om het enige juiste te doen.? Een ander lid van de Conservatieve Partij stapte enkele dagen eerder om dezelfde reden op. Een van de partijkopstukken, Tim Smith, neemt ontslag wegens het betaald stellen van vragen in het parlement.

VRIJDAG 28 MAART :

India. Pakistan en India zitten voor het eerst in drie jaar weer aan de onderhandelingstafel in een poging hun betrekkingen te verbeteren.

The English Patient : een zegereeks.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content