MAANDAG 17 MAART :

Algerije. Na een korte periode van rust is de hoofdstad Algiers opnieuw geteisterd door bomaanslagen. Er vallen minstens zeven doden en tientallen gewonden.

Bulgarije. De interimregering bereikt een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds over een lening van 700 miljoen dollar. Het geld is bestemd voor de aankoop van onder meer graan en komt er nadat Sofia belooft een strak monetair beleid te voeren om het land uit de economische crisis te halen.

VN. Secretaris-generaal Kofi Annan benoemt de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker, tot speciaal bemiddelaar voor de Westelijke Sahara. Hij moet het vastgelopen vredesproces tussen Marokko en de bevrijdingsbeweging Polisario opnieuw op gang trekken. De Westelijke Sahara was tot 1975 Spaans gebied. Het Polisario strijdt al sinds 1973 voor de onafhankelijkheid van het fosfaatrijke land.

Frankrijk. Onbekenden plegen een aanslag op de Adda’wa-moskee in het Parijse 19de arrondissement. De moskee staat bekend als een ontmoetingsplaats van moslims die zich afzetten tegen het fundamentalisme.

DINSDAG 18 MAART :

Rusland. President Boris Jeltsin blokkeert een door het parlement goedgekeurde wet, die alle tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger meegenomen kunstwerken voor eeuwig en altijd als Russisch bezit beschouwt.

WOENSDAG 19 MAART :

Frankrijk. Op 83-jarige leeftijd overlijdt Jacques Foccart, de Mr. Afrique van de Gaullisten. Foccart begon onder het bewind van president Charles de Gaulle met de uitbouw van een parallelle Afrikapolitiek. Hij onderhield bevoorrechte en enigszins duistere relaties met de leiders in Franstalig Afrika.

VS.Willem de Kooning (92), een uit Nederland afkomstige kunstenaar, overlijdt op Long Island. Vooral vrouwen en landschappen zijn de thema’s van zijn werk. Voor hem was schilderen een happening, action painting. Zijn schilderijen tonen veelal ontwrichte lichamen die seks en geweld suggereren. Samen met zijn vriend en latere rivaal Jackson Pollock, luidde hij een nieuwe periode in de Amerikaanse schilderkunst in.

DONDERDAG 20 MAART :

Sudan. Het Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) verovert almaar meer steden en rukt op naar Juba, de belangrijkste stad van Zuid-Sudan. Het land wordt al jaren geteisterd door een oorlog tussen het islamitische noorden en het vooral door christenen en animisten bewoonde zuiden.

Zweden. Een misdadiger die in 1993 overleed, zegt in zijn testament de opdrachtgever te zijn van de moord op premier Olof Palme in 1986. De moordenaar zou een eerder veroordeelde maar in beroep weer vrijgelaten misdadiger zijn. Volgens het testament was de werkelijke opdracht het vermoorden van koning Karl XVI Gustav.

Turkije.Human Rights Watch zegt in een nieuw rapport dat mensen die verdacht worden van ?terrorisme? nog altijd worden gemarteld. De Turkse Vereniging voor de Mensenrechten bevestigt dit. Vice-premier Tansu Çiller verklaarde nochtans kortgeleden het tegendeel. Vooral het Europees parlement rekent de schendingen van de mensenrechten zwaar aan in de discussie over een mogelijke Turkse toetreding tot de EU.

Ierland. Presidente Mary Robinson stelt zich officieel kandidaat voor de functie van Hoog Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Robinson is acht jaar presidente maar zal zich niet herverkiesbaar stellen.

VRIJDAG 21 MAART :

Nederland. Ten zuiden van Deventer is een geval van dollekoeienziekte ontdekt. Alle dieren op de boerderij worden uitgeroeid. Ook Nederland is hiermee niet langer BSE-vrij.

ZATERDAG 22 MAART :

Nederland.Hans van Mierlo maakt op het partijcongres van D66 bekend dat hij bij de verkiezingen van volgend jaar niet zal optreden als lijsttrekker.

Italië. Drie- à vierhonderdduizend Italianen komen in Rome op straat voor werk.

Finland. In de marge van de top met de Amerikaanse president Bill Clinton, verklaart diens Russische ambtsgenoot Boris Jeltsin dat zijn land lid wil worden van de Europese Unie en volledige Europese integratie wil nastreven.

Willem de Kooning : een mengeling van abstractie en figuratie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content