MAANDAG 10 MAART :

Vaticaan. Het Vaticaan en Libië knopen diplomatieke betrekkingen aan.

Pakistan. Een rechtbank in Lahore geeft een vrouw het recht om in het huwelijk te treden zonder de toestemming van haar vader. Volgens de rechter is dit niet in strijd met de islam. De uitspraak mag historisch worden genoemd.

Groot-Brittannië. De directeuren van 23 van de grootste bedrijven drukken in een brief aan de krant The Financial Times hun grote bezorgdheid uit over de extreme euroscepsis in hun land. Zij waarschuwen voor een totaal isolement als Londen zich blijft afzetten tegen de Europese Unie. Sommigen vrezen dat het tot een discussie zal komen over een eventuele uittreding van het Verenigd Koninkrijk.

DINSDAG 11 MAART :

EU. De EU-partners bereiken een akkoord over een gelijke zomertijd voor de komende vier jaar. De Fransen stemmen tegen, omdat volgens de regering niet alleen het bioritme van de mens ontregeld raakt maar ook het boerenleven.

Spanje. De moord op een gevangenispsycholoog in San Sebastian door de Baskische afscheidingsbeweging ETA zet de onderhandelingen tussen de politieke partijen over een mogelijke dialoog met de ETA weer op losse schroeven. De aanslag geeft de regering in Madrid argumenten om een dergelijke dialoog voor zich uit te schuiven.

Frankrijk. De hoogste openbare aanklager vindt onvoldoende bewijzen voor de betrokkenheid van ex-premier Laurent Fabius en twee andere ex-ministers in het schandaal van de met HIV-besmette bloedbanken. De aanklager adviseert om de aanklacht te laten vallen.

WOENSDAG 12 MAART :

Ierland. De Ierse presidente Mary Robinson zal zich niet beschikbaar stellen voor een tweede ambtstermijn. Zij laat weten dat ze graag een rol wil spelen op het gebied van de mensenrechten.

Frankrijk. Bij een grootscheepse politieactie worden tweehonderd mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij kinderporno. Duizenden videobanden met soms zeer jonge kinderen zijn in beslag genomen. Onder de arrestanten bevinden zich mensen uit alle sociale lagen.

Nigeria. Het militaire regime beschuldigt Nobelprijswinnaar literatuur Wole Soyinka en acht andere dissidenten van hoogverraad. Volgens het regime van generaal Sani Abacha zijn ze verantwoordelijk voor de recente bomaanslagen en willen ze het regime omverwerpen. Soyinka leeft in ballingschap.

Nederland. Schrijfster Judith Herzberg ontvangt de P.C. Hooftprijs 1997 voorpoëzie. De jury prijst haar voor haar melodieuze taal en ongewone waarnemingen.

DONDERDAG 13 MAART :

India.Moeder Teresa, de zieke leidster van de Missionarissen van Naastenliefde, draagt haar taak over aan zuster Nirmala. De 63-jarige non is een tot het katholicisme bekeerde hindoe.

Joegoslavië. Premier Milo Djukanovic van Montenegro waarschuwt Servië, waarmee Montenegro de Joegoslavische federatie vormt, dat zijn deelstaat zich wel eens zou kunnen afscheiden als er geen belangrijke democratische en economische hervormingen komen.

Groot-Brittannië. Een rechtbank beslist dat het Europese hof van justitie zich mag buigen over de vraag of het Britse leger mensen mag uitsluiten op grondslag van hun seksuele geaardheid.

VRIJDAG 14 MAART :

VS. President Bill Clinton wordt geopereerd van een knieblessure. De geplande top in Helsinki met de Russische president Boris Jeltsin wordt met een dag uitgesteld.

Groot-Brittannië. Op 89-jarige leeftijd overlijdt Fred Zinnemann. Deze in Wenen geboren regisseur stond bekend als een degelijke maar nogal saaie, emotie- en humorloze vakman. Vijf films van hem kregen samen 25 Oscars.

ZATERDAG 15 MAART :

Wit-Rusland. Ondanks een demonstratieverbod betogen tienduizend Wit-Russen. Zij eisen het aftreden van president Aleksandr Loekasjenko en de afschaffing van de nieuwe grondwet.

ZONDAG 16 MAART :

Frankrijk. In Parijs overlijdt Victor Vasarely (88), de in Hongarije geboren vader van de Op Art. Kunst moest volgens hem reproduceerbaar zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content