MAANDAG 3 MAART :

Daklozen interpelleren de Brusselse gemeenteraad over de nachtelijke deportaties, waarbij ze door de politie naar het Centrum voor Preventie en Begeleiding van de Bedelarij in Haren worden gebracht. Dat is ’s nachts gesloten, zodat de daklozen de weg terug te voet moeten afleggen. Burgemeester François-Xavier de Donnéa (PRL) beweert dat de daklozen in Haren sociale hulp krijgen.

De Brusselse apothekers vragen politiebescherming. Sinds nieuwjaar is één op elf apotheken in de hoofdstad overvallen. Het gaat telkens om jonge gewapende overvallers die geld of geneesmiddelen eisen.

De Nederlandse vastgoedmaatschappij Wereldhave NV doet een bod van 120 miljoen frank op het failliete Antwerpse Sportpaleis. De curatoren hopen dat er nu meer geïnteresseerden komen opdagen. De beslissing valt op 20 maart.

Een vijftigtal Belgische gemeenten vordert ambulances van het Rode Kruis. Dat kreeg van de rechter verbod om niet-dringend ziekenvervoer uit te voeren. Federaal minister van Volksgezondheid Marcel Colla (SP) liet de gemeenten weten dat ze het Rode Kruis kunnen opeisen in het belang van de volksgezondheid.

In Dendermonde wordt een patiënt geopereerd door een computergestuurde robot. Het Amerikaanse toestel wordt voor het eerst getest op een mens.

DINSDAG 4 MAART :

Volgens Digo, de Dienst voor Infrastructuur en Werken van het Gesubsidieerd Onderwijs, beschikt een kwart van de 3.034 Vlaamse basisscholen over een bijzonder slechte infrastructuur. Digo bezit 3,2 miljard frank per jaar om zeventig procent van alle werken te betalen. Er is tien miljard te kort voor dringende projecten.

In het boek ?De school open voor sport? stelt de Initiatiefgroep, een samenwerking van de Vereniging van Steden en Gemeenten en de Koning Boudewijnstichting, voor dat scholen hun sportaccommodatie beschikbaar houden voor sportclubs.

In Brussel veroordeelt de Rechtbank van Eerste Aanleg de Nationale Loterij tot het uitbetalen van negentien gedupeerden. Die dienden klacht in tegen het ongeldig verklaren van de trekking van 29 januari 1994, omdat toen twee balletjes niet in de trommel terecht kwamen.

WOENSDAG 5 MAART :

Het Waalse parlement vindt voorlopig geen opvolger voor ex-voorzitter Guy Spitaels (SP). Die nam ontslag wegens mogelijke betrokkenheid bij de Dassaultomkoopaffaire. Op 13 maart moet een nieuwe voorzitter worden aangeduid.

De Correctionele Rechtbank van Antwerpen legt strenge straffen op in zestien gevallen van verkeersagressie. Agressie met slagen en verwondingen neemt toe in het Antwerpse verkeer.

DONDERDAG 6 MAART :

De Waalse vervoersmaatschappij SRWT beslist om de bestelling van 320 autobussen toe te wijzen aan de Lierse busbouwer Van Hool en het Nederlandse Berkhof. De toewijzing mag pas over twee weken worden getekend. Dat geeft andere kandidaat-leveranciers de kans het offertedossier in te kijken.

De ramp met de ferry Herald of Free Entreprise wordt herdacht. Tien jaar geleden overleden voor de kust van Zeebrugge meer dan driehonderd mensen, toen de ferry kapseisde omdat de boegdeuren niet gesloten waren.

In haar rapport noemt de visitatiecommissie, die de universitaire vorming van kinesisten doorlicht, de wetenschappelijke opleiding zeer zwaar. De commissie pleit voor een spreiding van de leerstof over vijf jaar, en beoordeelt de stages als ?voldoende tot goed.?

VRIJDAG 7 MAART :

Het Brusselse parlement heft de parlementaire onschendbaarheid op van Jean-Louis Thys (PSC). Hij wordt verdacht van wanbeleid in de periode dat hij in de Brusselse regering Verkeerswezen leidde.

ZATERDAG 8 MAART :

De BRTN lanceert de vijfde campagne van Kom op tegen kanker. De actie, die loopt tot 21 september, wil geld inzamelen voor kankerbestrijding en de aandacht vestigen op preventie.

Daklozen protesteren in de Brusselse gemeenteraad.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content