MAANDAG 24 FEBRUARI :

Griekenland. De Grieken gebruiken hun veto tegen de plannen van de Europese Raad om de Turks-Cyprioten te betrekken bij de gesprekken over de toekomst van het eiland. Door dit veto kan er niet langer onderhandeld worden met de Cypriotische regering en komt de toetreding van het eiland tot de EU in gevaar.

Duitsland. Volgens een opiniepeiling in het weekblad Der Spiegel willen zowat 77 procent van de ondervraagden dat de Europese Monetaire Unie (EMU) wordt uitgesteld.

DINSDAG 25 FEBRUARI :

Italië. Op twee varkensbedrijven is varkenspest geconstateerd door ingevoerde biggen uit Nederland. Het Nederlandse landbouwministerie geeft toe dat boeren op voorhand getipt waren van het op handen zijnde exportverbod en massaal varkens en biggen hebben uitgevoerd. Ook andere landen kunnen daar het slachtoffer van worden.

China. De communistische leiders nemen officieel afscheid van Deng Xiaoping die een dag eerder was gecremeerd. President Jiang Zemin zweert trouw te blijven aan de hervormingen die Deng startte.

Groot-Brittannië. De conservatieve Transportminister George Young verklaart dat als zijn partij een volgende legislatuur krijgt, hij de metro wil privatiseren. De ondergrondse is het laatste onderdeel van het openbaar vervoer dat nog in overheidshanden is. De Londense metro is de oudste ter wereld maar is dringend aan modernisering toe.

Nederland. Een kaderlid van de niet-gouvernementele organisatie Artsen zonder Grenzen erkent dat de crisis in Oost-Zaïre bewust werd overdreven met het oog op fondsenwerving. De fondsenwerver nuanceert zijn uitlatingen achteraf.

WOENSDAG 26 FEBRUARI :

VN. VN-secretaris-generaal Kofi Annan ontslaat twee topfunctionarissen van het Rwanda-tribunaal. Aanleiding zijn de wantoestanden en malversaties bij het tribunaal.

Zuid-Korea. Premier Lee Soo-Sung dient het ontslag in van zijn regering.

Polen. De politie stelt een onderzoek in naar de aanslag op de synagoge van Warschau.

DONDERDAG 27 FEBRUARI :

Frankrijk. Onder massale belangstelling zijn de vier vermoorde en verkrachte meisjes uit Boulogne-sur-Mer ten grave gedragen. De zaak zorgt voor grote beroering in de streek. Net zoals in de Dutroux-zaak zijn de twee daders vervroegd vrijgelaten veroordeelden.

Pakistan. De nieuwe premier Nawaz Sharif gaat akkoord met het heropstarten van de gesprekken met grote vijand India. De onderhandelingen over Kashmir en andere struikelstenen waren eerder vastgelopen.

VRIJDAG 28 FEBRUARI :

Libanon. Bij een aanval van Hezbollah in de veiligheidszone komt één Israëlisch soldaat om.

Iran. Een aardbeving van 5,5 op de schaal van Richter in de provincie Ardebil maakt duizenden dakloos. Er zijn al meer dan 500 slachtoffers geborgen en het dodental zal nog stijgen. Ook in Pakistan en de Chinese provincie Xinjiang zijn er zware aardschokken.

ZATERDAG 1 MAART :

Mexico. De ontsnapping van één van de grote drugsbaronnen brengt de regering in grote verlegenheid. Eerder moest de overheid al erkennen dat haar belangrijkste drugsbestrijder samenwerkte met de drugsmaffia.

ZONDAG 2 MAART :

Peru. President Alberto Fujimori brengt een bezoek aan zijn Dominicaanse ambtsgenoot Leonel Fernandez voor overleg rond de nog altijd aan de gang zijnde gijzelingsactie in de Japanse ambassade in Lima. Fernandez toonde zich vorige maand bereid om de gijzelnemers van de Tupac Amaro op te nemen.

Albanië. President Sali Berisha kondigt de noodtoestand af. De volkswoede over de ineenstorting van de piramidefondsen, waardoor duizenden alles verloren, neemt gevaarlijke vormen aan. Politie en leger hebben in verschillende steden de controle verloren. Demonstranten maken zich meester van wapendepots en dreigen op te trekken naar de hoofdstad Tirana.

Boulogne-sur-Mer neemt afscheid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content