MAANDAG 17 FEBRUARI :

Bulgarije. De regering dient officieel een aanvraag in voor toetreding tot de Navo. Bulgarije stelde zich het langst loyaal op tegenover Rusland.

Tadzjikistan. Geurrillacommandant Bachrom Sodirov laat zijn laatste vijf VN-gijzelaars vrij na onderhandelingen met president Imomali Rachmonov, die onder druk van de Russen met de opstandelingen gaat praten. De door Rusland gesteunde regering wordt onder druk gezet door de islamisten, de andere democratische partijen en op macht beluste commandanten.

Navo. De leden van de Navo zijn het eens over een vermindering van de conventionele wapens. Het voorstel zal worden voorgelegd aan Moskou in het kader van de onderhandelingen over een aanpassing van het CFE-verdrag.

DINSDAG 18 FEBRUARI :

Albanië. President Sali Berisha erkent dat zijn regering de bevolking eerder had moeten waarschuwen voor het gevaar van de piramidespelen. Tienduizenden zijn geruïneerd en betogen al weken om hun geld terug te eisen. De oppositiepartijen, vooral de ex-communisten, spelen handig in op de onvrede en eisen het ontslag van de regering.

WOENSDAG 19 FEBRUARI :

Zwitserland. De regering legt de datum voor de volksraadpleging over de toetreding tot de Europese Unie vast op 8 juni. Vooral de eurosceptici hadden om zo’n referendum gevraagd.

DONDERDAG 20 FEBRUARI :

Montenegro. Premier Milo Djukanovic doet een harde uitval naar de Servische president Slobodan Milosevic die hij niet in staat acht om de uitdagingen van de moderne wereld te beantwoorden. Hij vindt dat de president het politiek toneel definitief moet verlaten. Sinds het einde van de Bosnische oorlog zijn de verhoudingen tussen de twee republieken, die samen de Federale Republiek Joegoslavië vormen, fel verslechterd.

VRIJDAG 21 FEBRUARI :

Verenigd Koninkrijk. Drie mannen komen na negentien jaar gevangenis vrij nadat een rechter concludeert dat zij onschuldig zijn aan de hen ten laste gelegde moord op een 13-jarige jongen. Een vierde veroordeelde is ondertussen in de gevangenis overleden. De zaak is de zoveelste in een rij van juridische blunders, waardoor mensen jarenlang onschuldig vastzitten. Ook nu was de bewijslast afgedwongen of gebaseerd op vervalst bewijsmateriaal.

Burundi. Buitenlandse hulpverleners beschuldigen het leger van de moord op 150 burgers. Het zou om een wraakactie gaan voor een aanval van Huturebellen.

Portugal. Een voorstel tot liberalisering van abortus wordt afgeschoten met 112 ten 111 stemmen. Wie zwanger raakt door een verkrachting mag wel een zwangerschapsonderbreking laten uitvoeren tot in de 14de week. Het abortusdebat veroorzaakte veel commotie.

Frankrijk. Het vinden van de lijken van vier vermoorde meisjes en de aanhouding van de twee vermoedelijke daders roept emotionele reacties op in het noorden van het land. Vergelijkingen met de affaire- Dutroux zijn niet uit de lucht. Ook hier gaat het om vervroegd vrijgelaten criminelen die vastzaten voor moord en verkrachting.

ZATERDAG 22 FEBRUARI :

Italië. De Democratische Partij van Links (PDS, de ex-communisten) zegt het marxisme vaarwel tijdens een driedaags congres in Rome. Ze stemt in met het Italiaanse streven voor deelneming aan de Europese Monetaire Unie en bevestigt haar trouw aan de EU. Ook de hervorming van de sociale zekerheid kan op een meerderheid rekenen.

Nederland. Dissidenten uit de Volkspartij/CP’86 richten een nieuwe uiterst-rechtse partij op, de Volksnationalisten Nederland. Een van hun doelstellingen is de hereniging van Nederland, Vlaanderen en Frans-Vlaanderen.

ZONDAG 23 FEBRUARI :

India. Een brand in de deelstaat Orissa kost het leven aan tenminste 120 pelgrims. De vooral mannelijke hindoebedevaarders waren er samen op een feest ter herdenking van een overleden goeroe.

De drie van Bridgewater : vreugde om de vrijlating.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content