MAANDAG 10 FEBRUARI :

Turnhout heeft weer drinkwater. Op 28 januari veroorzaakte een verkeerde handeling van het waterzuiveringsstation Aquafin een besmetting van het drinkwater in en rond Turnhout. Brandweer en civiele bescherming leverden drie miljoen liter water. De voedingsbedrijven in de industriezone ramen de schade op tien miljoen frank.

Een onderzoekvan het marktonderzoeksbureau Marketing Unit leert dat veertien procent van de Belgen vindt dat hun situatie verslechterd is, terwijl achttien procent oordeelt dat het hen beter gaat. Vlamingen antwoorden positiever dan Walen. Ook blijkt dat het consumentenvertrouwen zich herstelt en dat Vlaanderen veel meer spaart dan Wallonië.

DINSDAG 11 FEBRUARI :

De Luikse procureur-generaal Anne Thily haalt tijdens een persconferentie uit naar de journalist die haar brief aan justitieminister Stefaan De Clerck (CVP) publiceerde. In die brief gaf Thily kritiek op de Luikse onderzoeksrechter Martine Doutrèwe. Die is sinds maandag voor onbepaalde tijd met ziekteverlof. Doutrèwe wordt sinds vorig jaar behandeld voor kanker.

De VLD-jongeren vinden dat Guy Verhofstadt zich kandidaat-voorzitter moet stellen. In een uiterst scherp communiqué veroordelen ze huidig VLD-voorzitter Herman De Croo die geen ?politiek alternatief kan bieden?. De VLD kiest op 7 juni een nieuwe voorzitter. Naast De Croo, officieel kandidaat, zouden ook Geert Versnick en Rik Daems belangstelling hebben voor de job. (zie ook p. 14.)

DONDERDAG 13 FEBRUARI :

De Nederlands-Australische cineast Paul Cox verfilmt het leven van Pater Damiaan ( Jozef De Veuster). De Damiaan-biografie van Hilde Eynikel dient als basis voor het scenario.

Voormalig PS-ministerGuy Coëme is bereid 600.000 frank te betalen als deel van de schade die de overheid leed bij de Uniop-fraude. De zaak draait om overgefactureerde studies. De totale schade bedraagt 2,3 miljoen frank. Het proces waarop het ministerie van Landsverdediging die som terugeist, loopt voor de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel.

Het VlaamseHulpfonds voor Ontvoerde en Vermiste Kinderen (HOVK) en het Waalse Marc & Corinne gaan samenwerken. Daarmee willen de oudste twee organisaties de versnippering van inspanningen vermijden. Ze onderhouden ook contacten met Franse, Italiaanse, Britse en Hongaarse organisaties.

De draagbare computer van Paul Marchal, vader van de door seriemisdadiger Marc Dutroux vermoorde An, wordt gestolen uit een auto die achter het Antwerpse gerechtsgebouw stond. Marchal roept de dief op de pc terug te bezorgen omdat die enkele bestanden bevat, die zijn dochter aanmaakte, en ook het adressenbestand van de VZW An.

VRIJDAG 14 FEBRUARI :

Uit een studie van het Hoger Instituut van de Arbeid (Hiva) blijkt dat banenplannen en lastenverlagingen wel degelijk jobs opleveren, maar dat het in 85 procent van de gevallen gaat om wit maken van zwartwerk.

In Molenbeek betogen vierhonderd voetballers en sympathisanten voor het behoud van de multiculturele voetbalclub FC Atlas. Hoewel de club enkele jaren geleden de Prijs van de Integratie kreeg, dreigt ze te verdwijnen door de schuldenlast van drie miljoen frank.

De cel Kunst en Antiek van de Gerechtelijke Politie (GP) vindt onze musea onvoldoende beveiligd. De GP wijt dat aan de versnippering van musea en fondsen. Zeer waardevolle kunstschatten zouden beter gecentraliseerd worden, zodat beveiliging en bewaking mogelijk zijn. De verklaring volgt op een inbraak in het Museum voor Kunst en Geschiedenis in Etterbeek. Daarbij verdwenen waardevolle voorwerpen.

Minister van DefensieJean-Pol Poncelet (PSC) ziet geen redenen om HIV-positieven uit het leger te weren. Volgens de minister zou zo’n uitsluiting die mensen opzadelen met zware psychologische problemen.

Procureur-generaal Anne Thily is boos op de pers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content