MAANDAG 3 FEBRUARI :

Zuid-Afrika. Het weekblad Mail and Guardian beweert over bewijzen te beschikken die de geruchten bevestigen dat ANC-leden betrokken waren bij de moord op ANC-leider Chris Hani. Het ANC van president Nelson Mandela spreekt van een desinformatiecampagne.

Rusland. Het grootste Russische agentschap voor de verkoop van wapens kondigt een marketingcampagne aan om de wapenverkoop op te voeren. Tegen de eeuwwisseling willen de Russen evenveel wapentuig verkopen als de VS.

DINSDAG 4 FEBRUARI :

Rwanda. Vier VN-medewerkers lopen in een hinderlaag en worden vermoord. De jongste drie weken kwamen al zes buitenlanders om. De VN stelt een onderzoek in en poogt zijn medewerkers beter te beschermen.

Tsjetsjenië. Grozny wijst de leider van de missie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) uit. De Tsjetsjenen nemen het niet dat de OVSE na de recente verkiezingen de republiek nog altijd beschouwt als een deel van Rusland.

Frankrijk. Het Hof van Cassatie verwerpt het laatst mogelijke beroep van Bernard Tapie, voormalig minister, Europees en nationaal parlementslid en ex-voorzitter van voetbalclub Marseille. Daardoor zal Tapie dan toch de gevangenis in moeten om een straf van acht maanden uit te zitten wegens een omkopingszaak in het voetbal.

VS. De Peruaanse president Alberto Fujimori krijgt tijdens zijn bezoek aan de VS algemene steun voor zijn weigering om 400 guerrillero’s van de Tupac Amaru vrij te laten in ruil voor de beëindiging van de gijzeling in de Japanse ambassade in Lima. Maar zowel de VS als Japan vragen de Peruaanse regering om dringend besprekingen te beginnen met de guerrillastrijders. In Lima evolueert er weinig.

WOENSDAG 5 FEBRUARI :

Frankrijk. De Amerikaanse ambassadrice in Parijs, Pamela Harriman, overlijdt plotseling. Zij was in 1992 een van de drijvende krachten achter de kandidatuur voor het presidentschap van de vrij onbekende Bill Clinton. Haar ambassadeurspost kreeg zij als dank.

Zwitserland. De drie grootste banken storten samen (omgerekend) 2,5 miljard Belgische frank in een fonds voor slachtoffers van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

VS. Volgens een geheim Pentagon-rapport is Rusland in staat om op zeer korte termijn een nieuw dodelijk chemisch wapen aan te maken.

Italië. Een commissie van Kamerleden en Senatoren ( Bicamerale) start met de discussie over de herziening van de grondwet. Dit zou Italië een politiek stabieler bestel moeten opleveren.

DONDERDAG 6 FEBRUARI :

Duitsland. Het totaal aantal werklozen stijgt met meer dan een half miljoen, tot het naoorlogse record van 4,66 miljoen. (Zie ook p. 98.)

Zuid-Afrika. In leefgemeenschappen in Johannesburg waar voornamelijk kleurlingen wonen, komt het tot zware rellen met een raciale ondertoon. Reden van het ongenoegen zijn de hoge huren en de verschillen, althans volgens de kleurlingen, waarmee de overheid de gemeenschappen behandelt. Volgens hen kreeg een zwarte wijk vlakbij alle achterstallige huurkosten kwijtgescholden.

ZATERDAG 8 FEBRUARI :

Nieuw-Zeeland. Een jongeman brengt zes mensen om. De zoveelste massamoord brengt een maatschappelijke discussie op gang over het massale wapenbezit in het land.

ZONDAG 9 FEBRUARI :

Ecuador. Het parlement benoemt vice-presidente Rosalia Arteaga tot ?tijdelijk opvolger? van president Abdala Bucaram. Zij zal op korte termijn vervangen worden door parlementsvoorzitter Fabian Alarçon. Bucaram, die amper zes maanden president is, verloor alle krediet door zijn uitzinnig gedrag en zware besparingsmaatregelen.

Israël. Premier Benyamin Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat hervatten hun gesprekken over de uitvoering van het vredesakkoord van Oslo. Netanyahu beslist ook om 23 vrouwelijke Palestijnse gevangenen met een jaar vertraging vrij te laten.

Pamela Harriman in betere tijden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content