MAANDAG 13 JANUARI :

Frankrijk. Een Brits vrachtschip met aan boord twintig ton nucleair afval vertrekt vanuit Cherbourg met bestemming Japan. De milieubeweging Greenpeace protesteert tegen het transport.

Zuid-Korea. De regering mobiliseert enkele duizenden soldaten om de openbare diensten te bemannen. Met de nieuwe protestronde willen de vakbonden de regering dwingen de omstreden arbeidswet in te trekken. Die maakt het bedrijven makkelijk om werknemers te ontslaan. De wet werd aangenomen in afwezigheid van de oppositie. (zie ook p. 102.)

Rwanda.Amnesty International vreest dat veel mensen ten onrechte ter dood zullen worden veroordeeld in de genocide-processen. Openbare aanklagers en rechters hebben slechts een korte training gekregen en veel van de beschuldigden beschikken niet over een verdediger.

Noord-Ierland. Het vredesoverleg tussen de verschillende partijen komt weer op gang. Dit gebeurt echter tegen een achtergrond van verschillende IRA-aanslagen. Haar politieke vleugel, Sinn Fein, mag niet deelnemen aan de gesprekken, zolang de guerrillabeweging niet opnieuw een staakt-het-vuren afkondigt.

DINSDAG 14 JANUARI :

Zuid-Afrika. De regering geeft toestemming voor de levering van vuurgeleidingssystemen voor tanks aan Syrië. De VS dreigen prompt met de opschorting van de hulp aan Pretoria als de verkoop doorgaat.

WOENSDAG 15 JANUARI :

Rwanda. De VN schorten hun werkzaamheden op nadat twee medewerkers van het VN-commissariaat voor de mensenrechten werden aangevallen.

Groot-Brittannië. Tijdens een bezoek aan Angola, in opdracht van het Internationale Rode Kruis, zorgt prinses Diana voor commotie met uitspraken over een totaal verbod op persoonsmijnen. De Britten pleiten voor een internationaal compromis waarbij gewone mijnen worden verboden, maar zichzelf vernietigende mijnen wel nog mogen.

DONDERDAG 16 JANUARI :

Algerije. In de kasba van de hoofdstad Algiers komt het tot een zwaar treffen tussen de veiligheidstroepen en de Gewapende Islamitische Groep (GIA). Er vallen minstens een twaalftal doden. Ten zuiden van Algiers komen nog eens twaalf mensen om het leven door een autobom.

Groot-Brittannië. Door het plotse overlijden van een conservatief parlementslid heeft de regering van John Major nu drie stemmen te kort voor een meerderheid. Daardoor wordt ze nog meer afhankelijk van de Unionistische Noord-Ierse partij van Ulster.

EU. De grote politieke fracties van het parlement stemmen in met een verordening op genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen. Die mogen pas op de markt komen nadat ze zijn goedgekeurd. Daarenboven moeten ze geëtiketteerd zijn, waardoor de consument weet dat het om genetisch gemanipuleerde voedingswaren gaat. De Groenen stemmen tegen omdat ze de consument onvoldoende beschermd vinden.

VRIJDAG 17 JANUARI :

Spanje. Met de arrestatie van Joseba Urrusolo in Frankrijk verliest de Baskische afscheidingsbeweging ETA een van zijn meest ervaren leiders.

ZATERDAG 18 JUNI :

Oostenrijk. Kanselier Franz Vranitzky (59) treedt af en wordt opgevolgd door financiënminister Viktor Klima (49). Vranitzky was tien jaar kanselier, en dat vindt hij meer dan lang genoeg.

VS. Ballonvaarder Steve Fossett staakt zijn poging om rond de wereld te varen in een luchtballon. Door de weigering van Libië om de ballon te laten overvliegen, moest Fossett een koerswijziging doorvoeren en beschikte hij niet over voldoende brandstof om zijn tocht voort te zetten zoals gepland.

Rwanda. Drie hulpverleners en drie militairen komen om bij een aanval in Ruhengeri, in het noorden van het land. De aanvallers zijn vermoedelijk Hutu-milities die opereren vanuit Zaïre.

Steve Fossett zag zijn poging mislukken om met een ballon rond de wereld te varen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content