VRIJDAG 27 DECEMBER :

De gemeente Mol ondertekent het eerste Vlaamse migrantenconvenant. Hiermee willen gemeente, OCMW en migrantenraad een zeer concreet beleid voeren dat de mensen van verschillende nationaliteiten de kans geeft zich beter te integreren. Het convenant bepaalt ook dat de gemeenteraad bij elke beslissing over migranten de migrantenraad moet horen.

Uit een studie van het Steunpunt Werkgelegenheid, Arbeid en Vorming (KU Leuven) blijkt dat de werkloosheidsuitkeringen in ons land erg laag liggen. Een op drie werklozen moet het rooien met 500 frank per dag. De helft van die groep zijn vrouwen.

MAANDAG 30 DECEMBER :

Jean-Michel Nihoul, een hoofdverdachte in de zaak- Dutroux, wordt veroordeeld tot drie jaar gevangenis voor geldverduistering en bedrieglijk bankroet. Tussen 1983 en 1985 zamelde Nihoul geld in voor hulp aan door droogte getroffen Sahellanden. Hij verduisterde minstens vijf miljoen frank van die schenkingen. Nihoul, die gevangen zit als verdachte in de zaak-Dutroux, wordt ?onmiddellijk aangehouden? na de uitspraak.

Een liter superbenzine kost voor het eerst veertig frank. Dat is het gevolg van een accijnsverhoging. Het is de vierde prijsstijging sinds september.

WOENSDAG 1 JANUARI :

Onbekenden stichten brand in de Turkse moskee in Turnhout. De schade is beperkt. De imam die in het gebouw woont, blijft ongedeerd.

DONDERDAG 2 JANUARI :

De Stichting Dirk Frimout beslist om het populair-wetenschappelijk Centrum van de Aarde in Oostende te bouwen. Die kuststad is bereid honderd miljoen frank te investeren in een boeiend overzicht van het ontstaan van de aarde, haar evolutie en haar toekomst. Oostende wil daarmee het toerisme bevorderen.

De Vlaamse regering sluit het begrotingsjaar 1996 af met een tekort van 24,5 miljard of 3,1 miljard minder dan verwacht. Het is het tweede jaar dat het Vlaamse begrotingstekort vermindert. Als deze evolutie zich doorzet, is de Vlaamse begroting in 1998 sluitend.

De rijkswacht van de luchthaven in Zaventem arresteert een man uit Sri Lanka die vergezeld is van twee kinderen. De man en de kinderen hebben valse paspoorten. Onderzocht wordt of de Tamil deel uitmaakt van een mensenhandelnetwerk.

VRIJDAG 3 JANUARI :

De federale begroting vertoont een tekort van 243 miljard frank. Het begrotingstekort loopt daarmee op tot 3,4 procent of 32 miljard (0,4 procent) meer dan verwacht.

In Jumet brandt het huis van Bernard Weinstein, de vermoorde handlanger van Marc Dutroux, af. De brand is vrijwel zeker aangestoken. Onderzoek van terrein en kelders leveren geen sporen in de zaak-Dutroux op.

ZATERDAG 4 JANUARI :

In Keerbergen trouwt de bekende komiek Jacques Vermeire (45) met de debutterende zangeres Eva Pauwels (20).

Op de derde verjaardag van het verdwijnen van Kim en Ken Heyrman wordt in het Aziëdok in Antwerpen een gedenkteken onthuld. Op die plaats werd het lijkje van de elfjarige Kim uit het water gehaald. Ken is nog steeds spoorloos.

ZONDAG 5 JANUARI :

De Belgische striptekenaar André Franquin overlijdt in Zuid-Frankrijk. Hij is 73. Franquin is de auteur van de albums van Guust Flater en van een twintigtal Robbedoes-albums waarin hij het populaire figuurtje Marsupilami opvoerde.

Uit een opiniepeiling blijkt dat in Franstalig België meer dan de helft van de kiezers zouden stemmen voor een Witte Partij. Vooral PS en PSC zouden stemmen verliezen. De Franstalige kiezers zien op de eerste plaats Gino Russo, vader van de vermoorde Mélissa, als leider van zo’n partij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content