MAANDAG 2 DECEMBER :

Japan. De Amerikaanse defensieminister William Perry en zijn Japanse ambtsgenoot ondertekenen een akkoord tot vermindering van het aantal Amerikaanse basissen op het eiland Okinawa.

DINSDAG 3 DECEMBER :

Nederland. In Amsterdam begint een groot drugsproces. De zaak kan ook een juridische mijlpaal betekenen. Zo moeten de rechters uitmaken of het Nederlandse gerecht gebruik mag maken van kroongetuigen. Dit zijn criminelen, spijtoptanten, die bereid zijn te getuigen in ruil voor strafvermindering of vrijspraak.

VS. Een Amerikaans ruimtetuig ontdekt mogelijke sporen van water op de maan. Dit is belangrijk voor eventuele menselijke vestigingen op de maan.

WOENSDAG 4 DECEMBER :

Rusland. President Boris Jeltsin stuurt een gezant naar de stakende mijnwerkers in Siberië. De staking neemt uitbreiding en bedreigt de stabiliteit van de staat. De kompels hebben in geen maanden een loon ontvangen.

Groot-Brittannië. Uit pas gepubliceerde geheime documenten blijkt dat de Hertog van Windsor, Edward, en zijn Amerikaanse echtgenote, Wallis Simpson, voor wie hij aan de troon verzaakte, meer dan alleen maar grote sympathie hadden voor Adolf Hitler. Edward hoopte dat de Duitsers hem en Simpson in de Tweede Wereldoorlog op de troon zouden brengen.

Guatemala. De regering en de rebellen ondertekenen in Oslo een staakt-het-vuren. Het is het eerste in een rij van drie, die een eind moeten maken aan 36 jaar bloedige burgeroorlog. Enkele belangrijke onderwerpen, zoals amnestie voor militairen en rebellen, moet nog worden geregeld.

EU. De Europese Commissie stelt de beslissing over een verlenging van de subsidies aan de tabaksboeren uit.

Myanmar. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi krijgt opnieuw huisarrest van het militaire regime.

DONDERDAG 5 DECEMBER :

Italië. De militaire rechtbank in Rome verklaart zich onbevoegd om over de Duitse oorlogsmisdadiger Erich Priebke te oordelen. Die zal worden doorverwezen naar een burgerlijke rechtbank en blijft ondertussen in de gevangenis.

VS. De VS verzetten zich tegen de opname van Hiroshima op de lijst van het werelderfgoed van de Unesco.

VRIJDAG 6 DECEMBER :

Groot-Brittannië. Premier John Major en de conservatieve partij verliezen hun meerderheid in het Lagerhuis nadat Sir John Gorst aankondigt dat hij als onafhankelijke wil zetelen. Major is nu volledig overgeleverd aan de steun van de Noord-Ierse Unionisten die negen zetels hebben. Ondertussen dreigt er bij de Conservatieven opnieuw een grote rel over de houding van de regering tegenover de Europese munt.

Frankrijk. De echtgenote van burgemeester Jean Tiberi van Parijs wordt in staat van beschuldiging gesteld wegens verduistering van overheidsgeld. Ze kreeg een fors bedrag voor een 36 pagina’s tellend verslag dat helemaal was overgeschreven. De Tiberi’s zijn partijgenoten en vrienden van president Jacques Chirac. Er komen almaar meer onderzoeken naar de financiering van Chiracs partij, de RPR.

Italië. De financiële politie valt binnen in de kantoren van ex-rechter en ex-minister Antonio Di Pietro en bij een hele rist van zijn vrienden en zakenrelaties. Volgens sommigen past dit in het kraam van kringen die Di Pietro willen bezwadderen. (Zie ook p. 143)

ZATERDAG 7 DECEMBER :

Israël. Uit een opiniepeiling blijkt dat 51 procent van de ondervraagden positief staat tegenover de vorming van een regering van nationale eenheid. 49 procent heeft geen vertrouwen meer in premier Benyamin Netanyahu, die op enkele maanden tijd het moeizaam opgebouwde vredesverdrag met de Palestijnen ondergroef.

Frankrijk. In het zuiden veroorzaakt veel regenval overstromingen.

Water op de maan ?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content