MAANDAG 25 NOVEMBER :

Comoren. Een van de slachtoffers van de crash met de gekaapte Ethiopische Boeing 767 is de bekende cameraman Mohamed Amin (53). Deze Keniaanse filmer versloeg tientallen jaren zowat alle grote oorlogen en drama’s. Vooral met zijn beelden over de hongersnood in Afrika schopte hij de wereld een geweten.

DINSDAG 26 NOVEMBER :

Groot-Brittannië. Financieminister Kenneth Clarke stelt de begroting voor volgend jaar voor. Hij wijst vooral op de economische bloeiperiode die het land doormaakt. De meest in het oog springende maatregel is de daling van het belangrijkste belastingtarief naar 23 procent.

Noord-Ierland. De Britse premier John Major weigert in te gaan op de voorstellen van de katholieke leiders Gerry Adams (Sinn Fein, de politieke arm van het IRA) en John Hume ( Social Democrats and Liberal Party, SDLP). Die hadden, volgens Hume en Adams, tot een IRA-wapenstilstand kunnen leiden. Velen vrezen een nieuwe bommencampagne.

WOENSDAG 27 NOVEMBER :

Polen. De politie rolt een internationaal netwerk op van homoseksuele kinderprostitutie. De lijst bevat ook namen van buitenlanders.

Colombia. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt de overheid gebruikt van illegale paramilitaire organisaties voor het uitbouwen van een inlichtingendienst. Daarbij worden de mensenrechten geschonden. Het netwerk kwam tot stand met de hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Zweden. Zo’n twintigduizend arbeiders betogen in Stockholm tegen wat ze de afbraak van het socialezekerheidssysteem noemen.

Zuid-Afrika. Pretoria gaat Taiwan niet langer erkennen om de banden met China meer aan te halen. Peking weigert contacten met landen die diplomatieke relaties onderhouden met Taiwan, in de ogen van de Chinezen een afvallige provincie.

VN. De VS roepen de Afrikaanse landen op om snel een opvolger te kiezen voor de door Washington gewraakte secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali.

Navo. De Navo-partners bereiken een akkoord over de duur van de nieuwe S-force die de stabiliteit in Bosnië moet verzekeren. De troepen krijgen een mandaat van 18 maanden.

DONDERDAG 28 NOVEMBER :

Groot-Brittannië. Videokunstenaar Douglas Gordon wint de prestigieuze Turner Prize. Hij is de eerste videast die de prijs ontvangt. De andere drie genomineerde kunstenaars waren Gary Hume, Craigie Horsfield en Simon Patterson. (Zie ook pag. 84.)

Bosnië. De commandant van het volksservische leger, Ratko Mladic, aanvaardt zijn pensionering. De volledige legertop is moeten aftreden onder internationale druk. Mladic wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden.

Israël. Ex-premier Shimon Peres kondigt aan dat hij binnen een half jaar ontslag neemt als voorzitter van de Arbeiderspartij.

Denemarken. De Deense vrachtrijders staken hun blokkade van de havens en de grensovergangen met Duitsland. Ze vrezen hardhandige confrontaties met hun Duitse collega’s. Zij eisen compensaties voor het eurovignet.

VRIJDAG 29 NOVEMBER :

Nederland. Het Joegoslavië-Tribunaal spreekt een eerste veroordeling uit wegens oorlogsmisdaden. De Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic (25) krijgt tien jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de massa-executies in Srebrenica.

ZATERDAG 30 NOVEMBER :

Bosnië. Moslims, Kroaten en Serviërs raken het eens over de structuur van een gezamenlijke regering. Het voorzitterschap zal roteren tussen een Serviër en een Moslim.

ZONDAG 1 DECEMBER :

Wereld. Overal ter wereld wordt de wereldaidsdag gevierd.

Douglas Gordon : ondergraven van de zekerheid van de waarneming.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content