MAANDAG 11 NOVEMBER :

Italië. Het rechtse blok met de Forza Italia van Silvio Berlusconi en de postfascisten van Gianfranco Fini plus de Lega Nord van Umberto Bossi weigeren nog langer deel te nemen aan het begrotingsdebat. Premier Romano Prodi schendt, volgens Berlusconi, de grondwet door volmachten te vragen voor de uitvoering van de zware belastingmaatregelen. Prodi wil dat Italië kan toetreden tot de Europese Monetaire Unie.

Litouwen. De leider van de conservatieve partij, Vytautas Landsbergis, wint de parlementsverkiezingen. Zijn partij behaalt 70 van de 137 zetels. De held van de onafhankelijkheidsstrijd (1991) belooft een einde te maken aan de corruptie. Landsbergis werd in de parlementsverkiezingen van 1992 verslagen door de ex-communisten.

DINSDAG 12 NOVEMBER :

Zwitserland. Volgens het Internationaal Arbeidsbureau (IAB) verrichten zo’n 250 miljoen kinderen van vijf tot veertien jaar dwangarbeid. Ze doen meestal gevaarlijk werk. 61 procent werkt in Azië, 32 procent in Afrika, 7 procent in Latijns-Amerika.

Frankrijk.Pascale Roze krijgt de prestigieuze Prix Goncourt voor haar debuutroman ?Le Chasseur Zéro?. Het is slechts de vierde keer in de negentigjarige geschiedenis van de Goncourt dat de prijs aan een debutant wordt toegekend.

India. Een Saudische Boeing en een Kazachse Iljoesjin komen om onbekende redenen met elkaar in botsing vlakbij het vliegveld van New Delhi. Alle 349 inzittenden komen om.

WOENSDAG 13 NOVEMBER :

Nederland. De politie arresteert Joop Glimmerveen, de voorzitter van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie. Enkele dagen eerder dreigde hij ermee de hoofdredacteur van de Haagse Courant op te hangen. De partij voert ook al maanden een haatcampagne tegen een Surinaams-Nederlandse politica van GroenLinks.

Italië. Het Hof van Cassatie veroordeelt oud-premier Bettino Craxi tot vijfeneenhalf jaar cel wegens corruptie. Craxi heeft nu geen enkele vorm van beroep meer over en zal worden gearresteerd van zodra hij voet zet op Italiaanse bodem. Craxi vluchtte naar Tunesië.

VS. In Sint-Petersburg in de staat Florida komt het tot zware rellen nadat een blanke politieman wordt vrijgesproken na het doodschieten van een zwarte automobilist. De onderzoeksjury vindt dat de agent niet werd beïnvloed door het ras van de arrestant.

DONDERDAG 14 NOVEMBER :

VN. Na jaren onderhandelen bereiken de 185 lidstaten overeenstemming over de oprichting van een Permanent Internationaal Strafhof. Dat Hof moet oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide vervolgen.

Duitsland. De laatste communistische partijleider van de DDR, Egon Krenz, moet zijn pas inleveren en zich iedere week melden op het politiebureau. Aanleiding is de uitspraak van het Constitutionele Hof in Karlsruhe. Dat bepaalt dat iedereen die direct of indirect verantwoordelijk was voor de dood van Oost-Duitsers die naar het Westen wilden vluchten strafrechterlijk zal worden vervolgd.

VRIJDAG 15 NOVEMBER :

Wit-Rusland. President Alexander Loekasjenko ontslaat de voorzitter van de Centrale Kiescommissie omdat die weigert mee te werken aan een referendum voor meer presidentiële bevoegdheden. In het parlement gaan er stemmen op om Loekasjenko af te zetten.

ZONDAG 17 NOVEMBER :

Thailand.Chavalit Yongchaiyudh, de voorzitter van de Thaise Partij van de Nieuwe Hoop, wint de parlementsverkiezingen. Zes partijen gaan een coalitie vormen.

Frankrijk. Het Front National haalt het meeste stemmen in de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Dreux, zo’n 80 kilometer ten westen van Parijs.

Hete herfst in Florida.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content