MAANDAG 4 NOVEMBER :

Nederland. PvdA-voorzitter Felix Rottenberg treedt af wegens ziekte. Hij vindt dat hij te weinig energie heeft om de partij fatsoenlijk te leiden.

Irak. Voor de tweede keer in enkele dagen tijd vuurt een Amerikaanse F-16 een raket af op een radarinstallatie. De VS waarschuwen Bagdad dat ze dit blijven doen zolang de mobiele luchtdoelraketsystemen de vliegtuigen bedreigen.

Centraal Afrikaanse Republiek. Op 75-jarige leeftijd overlijdt Jean-Bedel Bokassa. Hij greep in 1966 de macht met de steun van voormalig moederland Frankrijk en kroonde zichzelf tot keizer. Zijn dictatoriaal bewind werd gekenmerkt door macabere excessen als kannibalisme en massale moordpartijen. Bokassa werd in 1979 uiteindelijk verbannen met de hulp van datzelfde Frankrijk. Na zijn terugkeer in 1987 werd hij veroordeeld tot twintig jaar gevangenis. Hij kwam vrij in 1993.

Frankrijk. De Belgische Jacqueline Harpman (67) wint de Prix Médicis voor haar roman ?Orlanda?. Harpman is van opleiding psychoanalytica.

DINSDAG 5 NOVEMBER :

IJsland. Een vloedgolf van naar schatting 30.000 kubieke meter water verwoest twee bruggen en bedreigt een aantal andere. De wateroverlast vloeit voort uit de vulkaanuitbarsting onder de Vatnajökull-gletsjer. Daardoor loopt het ondergrondse gletsjermeer over. De felle overstromingen treffen een grotendeels onbewoond deel van het eiland.

Duitsland.Birgit Hogefeld, een lid van de stadsguerrilla Rote Armee Fraktion (RAF), is veroordeeld tot levenslange opsluiting. De rechtbank acht haar schuldig aan de moord op een Amerikaanse soldaat en de bomaanslag op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Frankfurt in 1985.

Duitsland. Milieuorganisaties dreigen met een consumentenboycot tegen genetisch gemanipuleerde sojabonen. Dat gebeurt naar aanleiding van de ontscheping in Hamburg van de eerste lading van dergelijke bonen.

WOENSDAG 6 NOVEMBER :

EU. Kroatië wordt het veertiende lid van de Raad van Europa.

Algerije. Moslimfundamentalisten richten een bloedbad aan in een dorp op zo’n vijftig kilometer van Algiers. Daar vallen volgens officiële bronnen minstens 31 doden, vooral vrouwen en kinderen. Enkele dagen eerder werden tien vrouwen en drie kinderen de keel overgesneden. De jongste weken zijn in Algerije al meer dan 130 mensen vermoord, sinds 1992 minstens 50.000.

DONDERDAG 7 NOVEMBER :

Frankrijk. Om een verlaging van de accijns op diesel af te dwingen, sluiten vrachtwagenchauffeurs verscheidene toegangswegen af naar Parijs.

Italië. Bij een grootscheepse actie over het hele land arresteert de politie 23 vermeende leden van de Gewapende Islamitische Groep (Gia) en verhoort ze bijna zestig anderen. De gearresteerden worden verdacht van Gia-aanslagen, onder meer in Frankrijk.

Marokko. Koning Hassan II maakt bekend dat zijn regering gesprekken voert met het Polisario Front, de onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara. Hij doet dit ter gelegenheid van de 21ste verjaardag van de Groene Mars, de militaire actie waarmee Marokko de voormalige Spaanse kolonie inlijfde.

Japan. Aftredend premier Ryutaro Hashimoto, de voorzitter van de Liberaal Democraten, legt opnieuw de eed af als eerste-minister. Hij kreeg al een meerderheid in de eerste verkiezingsronde. Zijn twintigkoppige regering telt achttien nieuwelingen.

VRIJDAG 8 NOVEMBER :

VS. Veiligheidsadviseur Anthony Lake verklaart voor de Senaatscommissie dat president Bill Clinton er in 1994 mee instemde om de Iraanse wapenleveranties aan de Bosnische Moslims te gedogen. Die waren nochtans in strijd met het wapenembargo.

India. Aan de oostkust eist de hevigste cycloon in tien jaar, honderden doden.

Wassend smeltwater bedreigt een deel van IJsland.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content