ZATERDAG 26 OKTOBER :

In Antwerpen wordt de zestigste editie van de Boekenbeurs geopend door Vlaams cultuurminister Luc Martens (CVP). In zijn openingsrede hoopt hij dat tegen midden volgend jaar de omstreden vaste boekenprijs een feit zal zijn.

De Libanese politie onderschept tientallen containers met giftig afval dat door Duitse bedrijven via de Antwerpse haven naar Beiroet verscheept zou zijn. In het dossier worden geen Belgen genoemd.

ZONDAG 27 OKTOBER :

Bruggeling Luc Van Lierde (27) wint op Hawaï als eerste Europeaan de ?Ironman?, de zwaarste triatlon ter wereld (3,8 km zwemmen, 180 km wielrennen plus marathonloop.

Drie Belgen worden op Sri Lanka opgepakt wegens betrokkenheid bij een kinderprostitutienetwerk, opgezet vanuit een weeshuis. In ons land begint ook een onderzoek. Ook tegen twee andere Belgen lopen op Sri Lanka procedures wegens pedofiele misdrijven.

MAANDAG 28 OKTOBER :

Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CVP) ondertekent in Pretoria een samenwerkingsverdrag met Zuid-Afrika inzake onderwijs, kunst, cultuur, wetenschap, technologie en sport.

DINSDAG 29 OKTOBER :

Het comité Pour Nos Enfants bezorgt het koninklijk hof vier pedofiliedossiers. Daarin is sprake van nalatigheid van het gerecht. Het comité dreigt namen openbaar te maken als de koning het niet binnen de twee weken ontvangt.

In de nacht van maandag op dinsdag komen twee mensen om bij een auto-ongeval ten gevolge van stormweer. Op de Noordzee raakt een Russische tanker in moeilijkheden. Ook het spoorverkeer ondervindt hinder van de eerste najaarsstorm.

De door Nederland uitgeleverde Algerijn Nouredine van de Gewapende Islamitische Groep (GIA) blijft aangehouden. Hij wordt verdacht van een aanslag op twee rijkswachters in Bastenaken in 1995.

Johan Museeuw wordt op het koninklijk paleis ontvangen. Hij werd in het Japanse Utsunomiya voor de tweede keer op rij eindwinnaar van de wereldbeker wielrennen.

WOENSDAG 30 OKTOBER :

Pierre Mertens krijgt de ?Prix Jean Monnet de littérature européenne 1996? voor zijn omstreden roman ?Une Paix Royale?. Hij gaat ook in beroep tegen de schrapping van bepaalde passages na een klacht van prinses Lilian en haar zoon Alexander.

Het Vlaams parlement zal in de Commissie Economie hoorzittingen organiseren over vermeende fraude bij Boelwerf. De VLD wil dat de directie van Boelwerf, de overheidsholding Gimvindus, de vakbonden en de commissaris die de Vlaamse regering bij de werf vertegenwoordigde, gehoord worden.

DONDERDAG 31 OKTOBER :

In de kerncentrale van Tihange breekt brand uit na een explosie. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kwam er geen straling vrij. De kerncentrale blijft dicht tot de oorzaak van het incident duidelijk is.

De procureur-generaal van Bergen, Georges Demanet, verlengt het verlof dat hij in augustus opnam nadat zijn zoon genoemd werd in een zaak van verzekeringsfraude. Hij keert niet terug voor de doorlichting van het Bergens gerecht door het Hof van Cassatie rond is.

ZONDAG 3 NOVEMBER :

In Brussel betogen ruim tweeduizend Koerden voor een onafhankelijke Koerdische staat. Eerder liet het Brusselse gerecht vier Koerden vrij die verdacht werden van mensenhandel en het witwassen van misdaadgeld.

Het koninklijk paar ontvangt wereldkampioen wielrennen Johan Museeuw.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content