MAANDAG 14 OKTOBER :

Noord-Ierland. Protestantse gevangenen in de Maze-gevangenis in Belfast maken bekend dat ze voorlopig het staakt-het-vuren blijven steunen. Sommigen vreesden dat de jongste IRA-aanslag zou leiden tot een oproep tot reactie door de opgesloten loyalistische aanvoerders.

Italië. In Rome start een proces tegen 35 politici, industriëlen en diplomaten die smeergeld accepteerden voor het laten uitvoeren van nutteloze en soms zelfs gevaarlijke ontwikkelingsprojecten in de derde wereld. Onder hen twee socialistische voormannen, ex-premier Bettino Craxi en ex-buitenlandminister Gianni De Michelis.

DINSDAG 15 OKTOBER :

Italië. De streek tussen de Po-vlakte en de Apennijnen is getroffen door een aardbeving van kracht vijf op de schaal van Richter. Er is minstens één dode.

Het Hof van Cassatie beslist dat de rechtzaak tegen oud-SS’er Erich Priebke moet worden overgedaan. De militaire rechter die Priebke wel schuldig maar niet strafbaar verklaarde, wordt partijdigheid aangewreven. (zie ook p. 163.)

Somalië. De belangrijkste krijgsleiders komen een wapenstilstand overeen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

WOENSDAG 16 OKTOBER :

Turkije. Een meerderheid van het parlement voorkomt dat er een motie van wantrouwen wordt ingediend tegen de fundamentalistische premier Necmettin Erbakan. Aanleiding is Erbakans bezoek aan Libië, waar hij voor schut werd gezet door de Libische leider Muammar Kadhafi. Die verklaarde dat de Turkse Koerden, de aartsvijanden van Ankara, recht hebben op een eigen staat.

Guatemala. In Guatemala-stad komen minstens 83 mensen om vóór het begin van de voetbalwedstrijd Guatemala-Costa-Rica. Er zou gesjoemeld zijn met de kaartenverkoop, waardoor te veel mensen het al volgepropte stadium probeerden binnen te raken.

DONDERDAG 17 OKTOBER :

VS. In New York herdenken zo’n 38.000 zwarten de eerste verjaardag van de ?Een Miljoen Mannen Mars? van vorig jaar. Voorman Louis Farrakhan valt opnieuw scherp uit naar de overheid. Farrakhan is omstreden wegens zijn antisemitische uitspraken en zijn bezoeken aan landen als Cuba, Libië, Sudan en Irak.

Turkije. Buitenlandminster Tansu Çiller belooft een serie hervormingen die de situatie van de mensenrechten moet verbeteren. Zij geeft daarbij geen inhoudelijke uitleg. Volgens Çiller zal de Europese Unie daarna geen argumenten meer hebben om Turkije uit te sluiten van toetreding.

VRIJDAG 18 OKTOBER :

Zaïre. De strijd tussen het regeringsleger en de rebellen van de Banyamulenge (Zaïrese Tutsi) breidt zich uit en jaagt duizenden mensen op de vlucht. Het oosten van het land is afgesneden van de rest van Zaïre.

ZATERDAG 19 OKTOBER :

Bosnië. De volksservische president Biljana Plavsic zweert uiteindelijk trouw aan de integriteit van Bosnië-Hercegovina, zij het schoorvoetend. Hij belooft samen te werken met de volkskroaten en de Moslims.

Syrië. De Franse president Jacques Chirac pleit in Damascus voor een grotere rol van de EU en Frankrijk in de vredesonderhandelingen over het Midden-Oosten. De Syrische president Hafez al-Assad reageert enthousiast, maar de Israëlische premier Benyamin Netanyahu laat weten dat Europa wel mag betalen voor de vrede maar geen rol heeft te spelen in de onderhandelingen.

ZONDAG 20 OKTOBER :

Japan. De regerende Liberaal-Democraten (LDP) winnen de parlementsverkiezingen. De conservatieve LDP behaalt net geen absolute meerderheid. De kiezer lijkt bevreesd voor radicale hervormingen, maar de zeer lage opkomst (59,5 procent) bewijst wel het ongenoegen over het beleid. De LDP is gedurende veertig jaar bijna onafgebroken aan de macht.

Guatemala : voetbalwedstrijd wordt drama.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content