MAANDAG 7 OKTOBER :

Zweden. De Australiër Peter C. Doherty en de Zwitser Rolf M. Zinkernagel krijgen de Nobelprijs voor geneeskunde voor hun onderzoek naar het menselijk afweersysteem tegen virussen.

Zuid-Afrika. De Inkatha-Vrijheidspartij van Mangosuthu Buthelezi verlaat opnieuw de onderhandelingen over een nieuwe grondwet. Reden is het centrale regeermodel dat de overige zes partijen voorstaan. Buthelezi wil een federale staat, zodat hij zijn macht in KwaZulu/Natal kan behouden.

Libië.Muammar Kadhafi verklaart, in het bijzijn van de verbijsterde Turkse islamistische premier Necmettin Erbakan, dat de Koerden een eigen staat moeten krijgen. Ankara vecht al jaren een bloedige oorlog uit met de Koerdische separatisten. Kadhafi is ook niet te spreken over de Turkse samenwerking met Israël en de aanwezigheid van Amerikaanse bases in het land. De blamage veroorzaakt een politieke rel in Turkije.

Kroatië. Onderzoekers van het Joegoslavië-Tribunaal graven in Vukovar, in Oost-Slavonië, meer dan tweehonderd lijken op van vermoorde Kroatische burgers. Het gaat om psychiatriepatiënten die door Serviërs werden vermoord in 1991.

DINSDAG 8 OKTOBER :

Zweden. De Nobelprijs economie gaat naar de Brit James Mirrlees en de Canadees William Vickrey. Ze worden bekroond voor hun bijdrage ?tot de economische theorie bij asymmetrische informatie.? De 82-jarige Vickrey sterft drie dagen later aan een hartaanval.

Denemarken. De premiers van Zweden en Denemarken bespreken een gezamenlijke aanpak van de gewelddadige motorbendes. De Scandinavische landen worden geplaagd door een strijd om de macht tussen de Hells Angels en de Bandidos. Ze schuwen daarbij geen extreem geweld, waarvan gewone burgers almaar vaker het slachtoffer worden.

WOENSDAG 9 OKTOBER :

Algerije. In het zuiden doden fundamentalisten bij een valse wegcontrole minstens 34 mensen. De plaats ligt vlakbij de olievelden die van levensbelang zijn voor het Algerijns regime. In het zwaar bewaakte gebied waren er tot nog toe minder aanslagen en werken nog altijd een groot aantal buitenlanders.

Zweden. De Nobelprijs voor chemie en fysica gaat naar de Amerikanen David Lee, Douglas Osheroff en Robert Richardson voor hun ontdekking van de supervloeibaarheid van helium-3 net boven het absolute nulpunt. De Nobelprijs scheikunde gaat naar de ontdekkers van een nieuwe kunststof, de buckybal.

DONDERDAG 10 OKTOBER :

Bosnië. De VS beginnen met de terugtrekking van hun 15.000 man sterke troepenmacht.

Frankrijk. De separatistische Corsicaanse beweging Fronte Ribellu roept op tot een opstand tegen Parijs. Parijs is waakzaam na een aanslag op het stadhuis van Bordeaux door een andere Corsicaanse guerrillabeweging.

VRIJDAG 11 OKTOBER :

Zweden. De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Oost-Timorese bisschop Carlos Filipe Ximenes en vrijheidsstrijder Jose Ramos Horta. Oost-Timor, een voormalige Portugese kolonie, werd na de onafhankelijkheid bezet door Indonesië. Jakarta is dan ook niet te spreken over de keuze van het Nobelprijscomité.

ZONDAG 13 OKTOBER :

Oostenrijk. Bij de verkiezingen voor het Europees parlement boekt de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider haar grootste winst ooit (27,6 procent of 5,7 procent meer dan bij de jongste parlementsverkiezingen). Grote verliezer is de sociaal-democratische SPÖ (29,1 procent of min 8 procent). De conservatieve ÖVP haalt 29,6 procent (1,3 procent winst). In de eveneens gehouden deelstaatverkiezingen van Wenen verliest de SPÖ haar absolute zetelmeerderheid.

Japan.Damon Hill wint de laatste formule 1-wedstrijd van het seizoen en wordt wereldkampioen.

Irak. De Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) herovert Sulaymaniya op de door Bagdad gesteunde Democratische Partij van Koerdistan (KDP). Het Iraaks regime beschuldigt Iran van steun aan de PUK.

Damon Hill wordt, net als zijn vader, wereldkampioen formule 1.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content