MAANDAG 30 SEPTEMBER :

Hugo De Greef dient zijn ontslag in als directeur van het Kaaitheater. De verlaging van de subsidies aan het Brusselse Kunstencentrum van 45 naar 40 miljoen frank maken zijn beleidsplan onmogelijk. Eind ’97 wil De Greef opstappen.

Na een hernieuwde overeenkomst met de betaalzenders Supersport en Canal Plus zien de profclubs uit de voetbalcompetitie hun inkomsten uit tv-rechten van 104 miljoen frank naar 230 miljoen frank stijgen.

DINSDAG 1 OKTOBER :

Eind september telde Vlaanderen 198.000 uitkeringsgerechtigde werklozen. Dat zijn er 27.500 minder dan vorig jaar, van wie 17.500 vijftigplussers. In feite daalde de Vlaamse werkloosheid dus met 10.000 eenheden.

Judoka Johan Laats (29), ex-wereldkampioen bij de junioren, zet een punt achter zijn topsportcarrière. Hij wil een rol blijven spelen in het nationale judo, eventueel als lesgever.

In zijn boek ?Kongo in Crisis? stelt auteur Ludo de Witte de voormalige regering van Gaston Eyskens medeverantwoordelijk voor de moord op de Kongolese premier Patrice Lumumba in 1961.

WOENSDAG 2 OKTOBER :

België telde eind september 474.677 uitkeringsgerechtigde werklozen. In Wallonië en Brussel samen waren er eind september 12.000 werkozen minder dan vorig jaar. 8000 van hen zijn werkloze vijftigplussers, die uit de statistieken verdwijnen.

De kopstukken van de zogenaamde ?Bende van de Miljardair? staan terecht in een zaak van internationale vrouwenhandel. Het Openbaar Ministerie eist voor de meesten onder hen de maximumstraf van vijf jaar.

Het Antwerpse Assisenhof veroordeelt drie jongemannen tot levenslang voor drie roofmoorden die ze in 1994 pleegden. Een jonge vrouw kreeg vijftien jaar voor haar aandeel in de ?Augustusmoorden?.

Erik Goethals, voorzitter van voetbalclub Eendracht Aalst en voormalig zaakvoerder van het beursgenootschap Goethals en Co, wordt aangehouden. Hij zette een illegaal beleggingscircuit op.

DONDERDAG 3 OKTOBER :

De Brusselse begroting wordt goedgekeurd. Er wordt geld vrijgemaakt voor nieuwe wijkcontracten, metrowerken en werkgelegenheidsmaatregelen. Van de rijkere Brusselse gemeenten wordt een solidariteitsbijdrage voor de armere gemeenten verwacht.

Zo’n achtduizend personeelsleden uit ziekenhuizen, rusthuizen en thuisverzorgingsdiensten betogen in Brussel voor meer personeel, een lagere werkdruk, meer geld en een beter sociaal overleg.

In Antwerpen wordt een man aangehouden nadat bij een huiszoeking in zijn woning duizenden foto’s van kinderlijkjes en talloze boeken met kinderporno in beslag genomen waren.

Koning Albert en koningin Paola openen de tentoonstelling rond de beroemde Art Nouveau-architect Victor Horta in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

VRIJDAG 4 OKTOBER :

De ministerraad beslist om vier F16-gevechtsvliegtuigen naar Italië te sturen. Daar zullen zij ter beschikking staan van de Ifor-vredesmacht voor Bosnië.

Sabena boekte de eerste zes maanden van 1996 een verlies van ongeveer twee miljard frank. Het sociaal conflict, een lage bezettingsgraad en de toenemende concurrentie werkten dit negatieve resultaat in de hand.

ZATERDAG 5 OKTOBER :

Wegens een staking bij het cateringpersoneel van Wagons Lits varen de ferry’s van de Regie voor Maritiem Transport (RMT) het hele weekeinde niet uit. Door de herstructurering van de RMT zullen er jobs sneuvelen bij Wagons Lits.

De architectuurtentoonstelling rond Victor Horta wordt geopend.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content