MAANDAG 23 SEPTEMBER :

Groot-Brittannië. De politie ontdekt grote hoeveelheden explosieven en arresteert zes vermoedelijke IRA-leden. Een verdachte wordt doodgeschoten. Volgens de politie voorkomt ze met haar inval een grote aanslag.

Armenië. President Levon Ter-Petrosjan en ex-premier Vazgen Manukjan verklaren beiden dat ze de verkiezingen hebben gewonnen. De uitslagen wijzen de president aan als winnaar, wat onmiddellijk leidt tot beschuldigingen van verkiezingsfraude door de Manukjan-aanhangers.

DINSDAG 24 SEPTEMBER :

Groot-Brittannië. Premier John Major reageert gepikeerd op het pleidooi van zijn financiënminister Kenneth Clarke vóór de Europese Muntunie (EMU). Clarke verklaarde op de top in Dublin dat het een grote vergissing zou zijn, mocht Londen wachten met de toetreding tot de EMU. De Conservatieve Partij huldigt het standpunt dat zij pas na de start van de Muntunie zal beslissen over eventuele deelneming.

Ruimte. De Amerikaanse ruimtependel Atlantis keert terug naar de aarde na een vijfdaags bezoek aan het Russische ruimtestation Mir. Aan boord bevindt zich Shannon Lucid die een half jaar in Mir verbleef, veel langer dan voorzien.

Iran. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de berichten over de vernietiging van het doodvonnis van de Britse schrijver Salman Rushdie. Volgens het communiqué is het vonnis onomkeerbaar, maar zal Teheran geen opdracht geven om het uit te voeren.

WOENSDAG 25 SEPTEMBER :

VS. Het Huis van Afgevaardigden keurt een wet goed ter bestrijding van de illegale immigratie. President Bill Clinton dreigt zijn veto te gebruiken als de Senaat eveneens instemt met de wet. Vooral het weigeren van onderwijs aan illegale kinderen is voor velen onaanvaardbaar.

Ruanda. Het Ruanda-Tribunaal begint zijn werkzaamheden en stelt onmiddellijk de rechtszaak uit tegen Georges Rutaganda wegens zijn slechte gezondheid. Rutaganda zou een van de leiders zijn van de Interahamwe die de genocide in 1994 leidde.

Nederland. Een Dakota met 32 inzittenden aan boord stort neer in de Waddenzee. Alle passagiers komen om.

VS. De Japanse premier Ryutaro Hashimoto eist dat Japan als tweede economische wereldmacht een permanente zetel krijgt bij de VN.

DONDERDAG 26 SEPTEMBER :

Oostenrijk. In Wenen overlijdt Nicu Ceausescu (45), zoon van de voormalige Roemeense dictator Nicolae Ceausescu. Na de val van de communisten en de executie van zijn ouders kreeg hij twintig jaar gevangenisstraf. Hij kwam vervroegd vrij wegens een leverziekte.

Zwitserland. Volgens de veterinaire dienst is het risico van besmetting van mensen met de dolle-koeienziekte groter dan eerst werd aangenomen.

VS. De krant San José Mercury News publiceert documenten die de oude geruchten ondersteunen dat de inlichtingendienst CIA in het begin van de jaren tachtig betrokken was bij een grootscheepse drugssmokkel. De dienst zette een handel op met de goedkope cocaïne-variant crack. Het geld werd daarna geïnvesteerd in wapens voor de Nicaraguaanse contra’s. De zwarte getto’s werden het ?werkterrein? van de dealers en tienduizenden stierven. Voor extremistische zwarten bewijst dit dat de blanke regeringen bewust de zwarte gemeenschap probeerden te vergiftigen.

VRIJDAG 27 SEPTEMBER :

Duitsland. De Bondsraad, de deelstatenkamer, verhuist samen met de Bondsdag en de regering in 1999 naar Berlijn.

Ierland. De justitieministers van de Unie ondertekenen een conventie voor een soepeler uitlevering van verdachten.

ZONDAG 29 SEPTEMBER :

Groot-Brittannië. De Labourpartij komt samen in Blackpool voor het laatste congres voor de verkiezingen. Doel is de eenheid binnen de partij te verzekeren.

Een Dakota stort neer in de Waddenzee.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content