MAANDAG 2 SEPTEMBER :

Filippijnen. Moslimleider Nur Misuari en president Fidel Ramos ondertekenen een bestand dat een einde moet maken aan een kwarteeuw opstand van de moslimbevolking in het zuiden van het land. In veertien provincies komt er een Raad met uitgebreide bevoegdheden en binnen drie jaar zal een referendum beslissen over het statuut van het gebied. Twee andere radicale moslimgroepen zijn het niet eens met het akkoord en vooral de christelijke minderheid in het gebied voelt zich bekocht.

Libanon. Premier Rafik Hariri behaalt een forse overwinning in de derde ronde van de parlementsverkiezingen. Die zijn gekenmerkt door berichten over massale fraude.

DINSDAG 3 SEPTEMBER :

Zuid-Afrika. Het ANC van president Nelson Mandela wil de discussie over het invoeren van de doodstraf opnieuw aangaan. Zuid-Afrika wordt geteisterd door een ongekende golf van zware misdaden. Iedere achttien minuten wordt er iemand verkracht en elk half uur wordt er iemand vermoord.

Duitsland. De deelstaat Baden-Württemberg wil dat de geheime dienst de Scientology-sekte schaduwt. De sekte, afkomstig uit de VS, probeert voet aan wal te krijgen via legale handel. Filmsterren als Tom Cruise en John Travolta zijn lid en financieren de sekte.

Frankrijk. De vakbonden beloven de regering een ?hete herfst?. Het onderwijzend personeel kondigt een algemene staking aan op 30 september voor het behoud van de werkgelegenheid.

WOENSDAG 4 SEPTEMBER :

Hongarije. Roemenië en Hongarije zijn het eens over een vriendschapsverdrag dat binnenkort wordt ondertekend. Het verdrag moet een eind maken aan de spanningen rond de miljoenen etnische Hongaren in Roemenië. De rechten van de etnische minderheden worden erkend en de Hongaren zien af van hun territoriale eisen.

DONDERDAG 5 SEPTEMBER :

Angola. De regeringspartij MPLA roept haar leden in de regering op niet langer met de Unita te onderhandelen over een nieuwe grondwet. Reden is de weigering van Unita-leider Jonas Savimbi om vice-president te worden. Een regering van nationale eenheid moet het Angolese vredesproces bekronen.

Zwitserland. Zwitserland wil aansluiten bij het Partnerschap voor Vrede. Met dit initiatief wil de Navo de samenwerking met voormalige Oostblok-landen en andere landen in Europa bevorderen. Een toetreding tot de Navo zit er niet in omdat Bern niet wil tornen aan het Zwitserse neutraliteitsprincipe.

Italië. Maffialeider Giovanni Brusca bekent dat hij rechter Giovanni Falcone in 1992 heeft vermoord. Falcone voerde een succesvolle strijd tegen de maffia.

VRIJDAG 6 SEPTEMBER :

Hongarije. Paus Joannes Paulus II brengt een tweedaags bezoek.

ZATERDAG 7 SEPTEMBER :

Duitsland. In zes steden demonstreren meer dan 240.000 mensen tegen de zware besparingen die de regering wil doorvoeren. Kanselier Helmut Kohl vindt dat de miljardenbezuinigingen noodzakelijk zijn om te kunnen deelnemen aan de Europese muntunie.

ZONDAG 8 SEPTEMBER :

Cyprus. Een groep Grieks-Cyprioten schiet een Turks-Cypriotische militair dood. Een tweede soldaat raakt gewond. De spanningen zijn groot na uit de hand gelopen betogingen tegen de Grieks-Turkse verdeling van het eiland. Bij die demonstraties kwamen twee Grieks-Cyprioten om.

Liberia.Alhaji Kromah, een van de belangrijkste drie krijgsleiders, draagt zijn zware wapens over aan de West-Afrikaanse vredesmacht. Hij stelt zich meteen kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De milities krijgen tot januari de tijd om hun wapens in te leveren.

Rafik Hariri (midden) : omstreden overwinning in de Libanese verkiezingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content