MAANDAG 2 SEPTEMBER :

Volgens de Nationale Evaluatiecommissie over Abortus steeg het aantal vruchtafdrijvingen van 1993 tot 1995 van 10.380 naar 11.243. De stijging doet zich vooral voor bij ongehuwde vrouwen en meisjes onder de twintig.

In Vlaanderen werden eind augustus 215.975 uitkeringsgerechtigde volledig werklozen geteld, 19.000 minder dan vorig jaar. Zo’n 80 procent daarvan zijn werkloze vijftigplussers die uit de statistieken verdwenen.

De preventieve schorsing van de directeur van het Genkse Onze-Lieve-Vrouwlyceum Hugo Vanheeswijck door het schoolbestuur wordt door de Burgerlijke Rechtbank in Tongeren vernietigd. De directeur en de inrichtende macht twisten over de afdeling menswetenschappen.

In Antwerpen betogen vijfhonderd scheepsgezellen voor de kantoren van rederij Compagnie Maritime Belge (CMB). Wegens te zware loonkosten wil die niet langer Belgische zeelui inzetten, waardoor zo’n 600 banen verloren gaan.

Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut was augustus de natste maand sinds 1850. Er viel 231,2 millimeter regen, waar dat normaal slechts 74,4 is.

De Commissievoor het Bank- en Financiewezen (CFB) bouwde door overschotten op haar werkingskosten een spaarpot van 800 miljoen frank op. De CFB ontkent dat dit onwettig zou zijn.

DINSDAG 3 SEPTEMBER :

Nationaal worden 493.929 uitkeringsgerechtigde werklozen geteld. 14,5 procent van de beroepsbevolking is werkloos.

WOENSDAG 4 SEPTEMBER :

Onverwacht overlijdt rechter Louis-Paul Suetens (60) van het Arbitragehof. De grondwetsspecialist begon zijn loopbaan in 1965 als docent aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Op een persconferentie bevestigt BBL-voorzitter Daniël Cardon dat hij in januari ’97 opgevolgd zal worden door Michel Tilmant. Cardon schat dat de resultaten van de bank dit jaar boven de tien miljard frank zullen uitstijgen.

Bekend raakt dat Louis Vanvelthoven kandidaat is om Frank Vandenbroucke op te volgen als SP-fractieleider in de Kamer. Vandenbroucke vertrekt in oktober naar de universiteit van Oxford. Ook parlementslid Renaat Landuyt heeft interesse getoond voor de functie.

VRIJDAG 6 SEPTEMBER :

Carl De Schutter herroept zijn verklaring dat veevoederhandelaar Theo Goossens de opdrachtgever was voor de moord op hormonenjager Karel Van Noppen.

ABVV-voorzitter Michel Nollet trekt zijn controversiële uitspraak in dat de regering de betaling van de intresten op de staatsschuld moet stopzetten om dat geld te investeren in directe werkgelegenheid.

Xavier Nieberding van de European University laat het beleid van zijn omstreden privé-onderwijsinstelling over aan het management. Hij kwam in opspraak wegens geruchten als zouden op de EU diploma’s te koop zijn.

Nakritiek van het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking stelt staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels (CVP) een allesomvattende hervorming van het Algemeen Bestuur Ontwikkelingssamenwerking in oktober in het vooruitzicht.

ZONDAG 8 SEPTEMBER :

Drie personen worden aangehouden in verband met de moord op drie vrouwen, wier lichamen aangetroffen waren in een Libanees restaurant in Sint-Lambrechts-Woluwe.

De Open Monumentendag lokt 500.000 bezoekers. Dit jaar was ?Zorg en zin voor kleur? het thema van de manifestatie.

Louis Vanvelthoven : kandidaat SP-fractieleider in de Kamer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content