MAANDAG 19 AUGUSTUS :

Het parket van Luik tekent beroep aan tegen de vrijlating van ex-Agusta-baas Rafaelo Teti. Die was door de raadkamer om gezondheidsredenen vrijgelaten. Teti lijdt aan tuberculose.

Een brand bij de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (De Standaard, Het Nieuwsblad…) veroorzaakt materiële schade.

DINSDAG 20 AUGUSTUS :

Het oude biljet van honderd frank verdwijnt. Het was het eerste bankbriefje waarop het werk van beroemde Belgen uit de 19de eeuw in herinnering werd gebracht. Alle bankbiljetten worden geleidelijk vervangen door exemplaren met portretten van kunstenaars uit de 20ste eeuw.

WOENSDAG 21 AUGUSTUS :

De Belgische soldaten die deel uitmaken van de Navo-interventiemacht in Bosnië protesteren omdat ze voortaan briefport moeten betalen.

Club Brugge verliest met 0-3 van het Roemeense Steaua Boekarest en is uitgeschakeld voor de Champions League. Club mag nog wel deelnemen aan de Uefa-cup.

DONDERDAG 22 AUGUSTUS :

In Dinant worden de laatste stukken van het rotsblok dat op 16 oktober 1995 in de stad neerstortte, opgeblazen en opgeruimd. Op de bewuste plek komt een steunmuur van 12 meter lang, 15 meter hoog en meer dan een meter dik.

De Regie voor Martiem Transport (RMT) waarschuwt voor de nefaste gevolgen van het Sociaal Begeleidingsplan. Als de brugpensioenleeftijd op 55 jaar wordt gesteld, verliest de noodlijdende RMT in één klap alle commandanten en de meerderheid van de eerste machinisten. Dan zou het bedrijf helemaal niet meer te redden vallen.

VRIJDAG 23 AUGUSTUS :

Op de 20ste Memorial Van Damme verbetert de Marokkaanse loper Salah Hissou het wereldrecord op de tienduizend meter en de Russische Svetlana Masterkova dat op de duizend meter. Christophe Impens verbetert zijn eigen Belgisch record op de 1.500 meter.

De Gentse haven krijgt 470 miljoen frank voor baggerwerken. Het geld was oorspronkelijk bestemd voor de uitdieping van de Westerschelde, maar de akkoorden rond de verdieping van de Schelde zijn niet rond.

De prijzenslag tussen de verschillende mobilofoonnetten veroorzaakt een spectaculaire daling van de tarieven. Deze week komt Mobistar naast het Belgische Proximus en het Duitse Talkline op de Belgische markt.

ZATERDAG 24 AUGUSTUS :

De Grote Prijs van België Formule 1 wordt gewonnen door de Duitser Michael Schumacher, die vrijdag bij de trainingen een auto in de prak reed.

Bij een autorally in Finland verongelukt de Belg Ludo Briers, lid van de Technische Commissie van de Vlaamse Autosportfederatie.

ZONDAG 25 AUGUSTUS :

Het alternatieve rockfestival Pukkelpop lokt 35.000 bezoekers, een historisch dieptepunt.

MAANDAG 26 AUGUSTUS :

Met veertien verkeersdoden is dit weekend een van de moorddadigste van het jaar. Vooral hoge snelheid wordt als oorzaak van de ongevallen vermeld. De regelmatige controles door rijkswacht en politie lijken weinig effect te hebben.

De droogte maakt kajaktochten op de Lesse, Ourthe en Semois weer onmogelijk. De landbouwers in de provincie Limburg en Antwerpen wordt gevraagd zuinig te zijn met drinkwater en hun velden niet te overvloedig te besproeien.

De rumoerige IJzerbedevaart trok heel wat minder volk dan vorige jaren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content