ZONDAG 11 AUGUSTUS :

Saudi-Arabië. Koning Hoessein van Jordanië en de Saudische koning Fahd ontmoeten elkaar voor het eerst in zes jaar. Het eendaagse bezoek is een bevestiging van de genormaliseerde betrekkingen tussen beide landen. De verhoudingen waren vertroebeld nadat Jordanië in de Golf-oorlog de zijde van Irak koos.

MAANDAG 12 AUGUSTUS :

Frankrijk. Gendarmes bestormen de Parijse Saint-Bernardkerk en brengen de Afrikaanse hongerstakers uit het gebouw naar diverse ziekenhuizen. Aanleiding voor de hongerstakingen zijn de nieuwe richtlijnen van de overheid. Die wil iedere maand drie vliegtuigen met illegalen terugsturen. De meesten verblijven al jaren in Frankrijk.

Zuid-Afrika. De Pagad ( People Against Gangsterism And Drugs) kondigt een jihad, of heilige oorlog, aan tegen drugshandelaars en criminele benden. De gewapende extremistische moslims vechten in Kaapstad een gewelddadige oorlog uit met maffiabenden. Bij een eerste confrontatie werd een bendeleider neergekogeld en in brand gestoken.

Bosnië. In Bihac stelt een rechtbank Fikret Abdic in staat van beschuldiging wegens het plegen van oorlogsmisdaden. Abdic, de voormalige directeur van een van de grootste voedselbedrijven, rebelleerde tijdens de oorlog tegen het Moslim-leger en creëerde een eigen ?republiek?.

DINSDAG 13 AUGUSTUS :

Duitsland. Bonn vraagt aan Italië de officiële uitlevering van de oud-SS’er Erich Priebke. Een Italiaanse rechtbank verklaarde hem vorige maand schuldig aan massamoord in 1944 maar noemde de feiten verjaard. Italië reageerde verbolgen op die uitspraak.

Portugal. In Estremoz overlijdt op 86-jarige leeftijd generaal António de Spínola. Hij was de eerste president na de Anjerrevolutie (1974), die een einde maakte aan vier decennia dictatuur.

Frankrijk. Gangsters overvallen op het vliegveld van Perpignan een vliegtuig van France Inter. Ze verplichten de piloot de laadruimte te openen en verdwijnen met geldkoffers.

DONDERDAG 15 AUGUSTUS :

Groot-Brittannië. De conservatieve leden in de parlementscommissie die over een verstrenging van de wapenwet moet adviseren, spreken zich uit tegen een verbod op vuurwapens. De reacties zijn scherp. Familieleden van de in Dunblane vermoorde kinderen en hun onderwijzeres spreken van ?een bezoedeling van de nagedachtenis van de slachtoffers.? Velen verwijten de conservatieven te zijn gezwicht voor de wapenlobby.

Zuid-Korea. In de hoofdstad Seoul vinden voor de vierde opeenvolgende dag zware rellen plaats tussen studenten en de oproerpolitie. De studenten eisen de hereniging van de beide Korea’s.

Rusland. Premier Viktor Tsjernomyrdin stelt een gedeeltelijk vernieuwd kabinet voor. Er is plaats ingeruimd voor jonge politici, vooral op de economische kabinetten.

VRIJDAG 16 AUGUSTUS :

Algerije. Moslimfundamentalisten vermoorden zeventien jonge mensen.

Burundi. Buitenlandse hulpverleners bevestingen de moordpartijen op Tutsi, in tegenstelling tot de beweringen van de nieuwe sterke man, president Pierre Buyoya.

ZONDAG 18 AUGUSTUS :

Jordanië. Na de broodrellen in Karak en Amman stelt de regering een uitgangsverbod in. Koning Hoessein spreekt van buitenlandse agitators. De fundamentalistische oppositie blijft zich verzetten tegen de verdubbeling van de broodprijs.

Premiers Erbakan en Rafsanjani ondertekenen een Turks-Iraans aardgascontract.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content