MAANDAG 5 AUGUSTUS :

Saudi-Arabië. Buitenlandse troepen, zoals de Amerikaanse en de Franse, zijn opnieuw in verhoogde staat van paraatheid na aanwijzingen dat er weer aanslagen zouden kunnen plaatshebben. Bij een aanval op een Amerikaanse basis in juni kwamen negentien militairen om het leven.

VS. Ondanks de jubelkreten van de organisatoren zijn de meeste commentatoren erg kritisch over de Olympische Spelen in Atlanta. De verregaande commercialisering en de organisatorische chaos liggen onder vuur.

Somalië. De zoon van de overleden krijgsleider Mohammed Farah Aidid volgt zijn vader op als ?president?. Hussein Aidid (31) kreeg een opleiding in de VS, onder meer bij de Marines. Hij verwerpt onmiddellijk het voorstel van de andere krijgsleiders om over een vredesbestand te onderhandelen.

DINSDAG 6 AUGUSTUS :

Algerije. Het Front van de Socialistische Krachten (FFS), de belangrijkste oppositiepartij, staakt zijn onderhandelingen met president Lamine Zeroual en zal niet deelnemen aan de nationale conferentie over politieke hervormingen. FFS-leider Seddik Debaili wil pas opnieuw praten als er sprake is van een echte dialoog. Volgens hem wil Zeroual alleen een anti-islamitisch front.

VS. Volgens de organisatie ?Artsen voor Mensenrechten? zijn de meeste Turkse artsen op de hoogte van de martelpraktijken van de politie, maar worden ze gedwongen om te zwijgen of zijn ze te bang om dit bekend te maken.

WOENSDAG 7 AUGUSTUS :

Groot-Brittannië. De regering verbiedt alle geplande protestantse marsen op de stadswallen in het Noord-Ierse Derry. De optocht zou daar vlakbij de katholieke wijk Bogside paraderen. Hiermee wil Londen een herhaling voorkomen van de zware rellen naar aanleiding van eerdere Oranje-marsen. De protestanten reageren verbolgen en dreigen met geweld.

VS. Washington gaat dan toch akkoord met de uitvoering van de overeenkomst tussen de VN en Irak. Hierdoor mag Irak voor een bepaald bedrag aan olie uitvoeren in ruil voor voedsel en medicijnen.

China. China en de Verenigde Staten raken het eens over de voorwaarden voor een algehele stopzetting van de kernproeven. Nu staat alleen nog India een globaal moratorium op kernproeven in de weg.

Spanje. In de Pyreneeën (Biescas) komen meer dan zeventig toeristen om nadat een gigantische modder- en stenenstroom camping Virgen de las Nieves vernietigt. De lawine is het gevolg van hevige stortregens en de inplanting van de camping op de samenvloeiing van twee vaak droogstaande beken.

DONDERDAG 8 AUGUSTUS :

Cambodja. Volgens Phnom Penh zijn twee topcommandanten van de Rode Khmer overgelopen naar het regeringsleger. Ondanks de ontkenningen van de guerrillabeweging menen waarnemers dat er wel degelijk sprake is van zware interne conflicten.

Turkije. Premier Necmettin Erbakan moet zijn pogingen staken om een dialoog aan te gaan met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Hij wou een oplossing zoeken op grondslag van de islam. Zowel vice-premier en buitenlandminister Tansu Çiller als het leger protesteren daar tegen, waarna Erbakan openlijk terugkomt op zijn voorstel.

VRIJDAG 9 AUGUSTUS :

Rusland. De inauguratie van Boris Jeltsins tweede termijn als president verloopt in mineur. Officieel heet het dat het ongepast is om in deze donkere tijden uitbundig te feesten. De annulatie van de grootse plannen veroorzaakt opnieuw speculaties over de mogelijkheden van Jeltsin om nog langer te regeren.

Biescas : camping wordt moddergraf.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content