MAANDAG 29 JULI :

Azië. Grote delen van Zuid-Korea, Noord-Korea, Bangladesh en China worden getroffen door uitzonderlijk zware regenval.

Rusland. De communistische krant Pravda, in 1912 gesticht door Vladimir Iljitsj Lenin, verschijnt (voorlopig) niet meer, na een conflict tussen de redactie en de Griekse eigenaars Christos en Theodoros Giannikos.

DINSDAG 30 JULI :

Indië. De gewezen premier Narasimha Rao moet voor de rechtbank verschijnen op beschuldiging van corruptie. Hij zou als minister van Buitenlandse Zaken in 1983 smeergeld hebben ontvangen bij het sluiten van overheidscontracten.

WOENSDAG 31 JULI :

Algerije. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Hervé de Charette brengt een tweedaags bezoek aan Algiers. Hij ontmoet president Liamine Zeroual en premier Ahmed Ouyahia. De katholieke bisschop van Oran, monseigneur Pierre Claverie, wordt door fundamentalisten vermoord, enkele uren nadat hij met De Charette een bezoek heeft gebracht aan het graf van zeven Franse trappistenpaters die in de lente zijn vermoord door de islamitische terreurgroep Gia.

Duitsland. Het deelparlement van Beieren keurt de omstreden abortuswet van de regerende CSU goed, die vrouwen ertoe verplicht hun motieven voor een abortus kenbaar te maken aan een adviesraad. Artsen mogen slechts een kwart van hun inkomen uit abortussen halen. Deze bepalingen wijken af van wat in andere deelstaten geldt.

Groot-Brittannië. Meer dan drieduizend ingevroren embryo’s, waarvan de ouders zich niet meer melden, worden vernietigd. De Britse wet voorziet dat dergelijke embryo’s voor ten hoogste vijf jaar ingevroren en bewaard mogen blijven. In kerkelijke en antiabortuskringen is er fel protest tegen deze vernietiging. Britse en Italiaanse vrouwen hebben aangeboden om de embryo’s bij hen te laten inplanten, maar dat is wettelijk onmogelijk zonder toestemming van de donoren.

DONDERDAG 1 AUGUSTUS :

VS. President Bill Clinton gaat akkoord met een beperking in tijd van de bijstandsverlening aan armen. Het is de derde poging van de Republikeinse meerderheid in het Congres om de Welfare Act te wijzigen. Tegen de vorige twee voorstellen stelde Clinton zijn veto.

Argentinië. Drie hoge politieofficieren en één legerofficier worden in staat van beschuldiging gesteld voor de aanslag op een joods centrum in Buenos Aires in juli 1994, waarbij 86 doden vielen.

VRIJDAG 2 AUGUSTUS :

VS.Herby Branscum en Robert Hill, twee voormalige partners van president Bill Clinton, worden vrijgesproken van fraude en samenzwering bij het Whitewater-vastgoedproject dat ook Bill en Hillary Clinton in opspraak bracht.

Rusland. President Boris Jeltsin krijgt twee maanden volledige rust voorgeschreven. Jeltsin is uitgeput door de intense campagne voor de presidentsverkiezingen in juni. Op 9 augustus is er nog wel een grote plechtigheid rond de ambtsaanvaarding van Jeltsin.

Frankrijk. In Straatsburg overlijdt Michel Debré (84). Hij was één van de grondleggers van de Vijfde Republiek en was minister en premier onder de presidenten Charles de Gaulle en Georges Pompidou. Debré was ook stichter van de hoogstaande Ecole Nationale d’Administration.

ZATERDAG 3 AUGUSTUS :

Denemarken. Bij de landing op de Faeröer crasht een Deens militair vliegtuig. De negen inzittenden, onder wie de stafchef van het Deense leger Hans-Jörgen Garde, komen om.

Duitsland. Volgens het magazine Der Spiegel zijn in Duitsland duizenden tonnen besmet vlees verkocht. Keurders vonden in 3 procent van de gecontroleerde stalen sporen terug van chloramfenicol, een antibioticum dat in ’94 door de EU is verboden omdat het schadelijk is voor het beenmerg.

ZONDAG 4 AUGUSTUS :

EU. Volgens het Britse weekblad The Sunday Times is de Amerikaanse geheime dienst er ten tijde van de Gatt-onderhandelingen in geslaagd om binnen te dringen in de computergegevens van de Europese Unie.

Azië kampt met overvloedige regenval.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content