MAANDAG 24 JUNI :

Turkije. Drie leden van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (Hadep) worden bij hun terugkeer van een partijcongres vermoord. De politie arresteert Hadep-voorzitter Murat Bozlak en tientallen jongeren wegens het vervangen van de Turkse vlag door die van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

VS.Michael Johnson breekt het langst bestaande wereldrecord op de kwalificatiewedstrijden atletiek voor de Olympische Spelen. Hij loopt de 200 meter in 19.66. Het record stond sinds 1979 op naam van de Italiaan Pietro Mennea.

DINSDAG 25 JUNI :

Spanje. Volgens de krant El País onderhield de vorige regering (van de socialistische premier Felipe Gonzalez) geheime contacten met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Intermediair zou Adolfo Perez Esquivel zijn geweest, de Argentijnse Nobelprijswinnaar voor de Vrede.

EU. Zowat duizend Europese boeren betogen voor het Europees Parlement in Straatsburg. Zij eisen een hogere vergoeding voor de schade geleden door de dolle-koeienziekte.

WOENSDAG 26 JUNI :

Duitsland. De voormalig sociaal-democraat Karl Wienand krijgt een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar en een boete van een miljoen mark wegens spionage voor de voormalige Oost-Duitse geheime dienst. Wienand blijft de feiten ontkennen.

Griekenland. Honderdduizenden Grieken begeleiden ex-premier Andreas Papandreou naar zijn laatste rustplaats tijdens een staatsbegrafenis.

Portugal. Op de VN-conferentie over de heraanleg van beschadigde ecosystemen zijn de experts het erover eens dat alle krachten moeten worden gebundeld om de verdere woestijnvorming in Afrika te voorkomen. Eenzelfde catastrofe bedreigt het zuiden van Portugal. Grote stukken land zijn er dood. Behalve aanhoudende droogte is vooral de mens verantwoordelijk voor de uitputting van de grond.

DONDERDAG 27 JUNI :

Zwitserland. De 61 landen van het VN-Forum voor Ontwapening slagen er niet in het ?Algemeen Verdrag voor het Verbod op Kernproeven? af te ronden. Struikelstenen blijven de controle en het aantal ratificaties nodig voor het inwerkingtreden van de Comprehensive Test Ban Treaty.

Nederland. De parlement stemt in met de bouw van een toltunnel onder de Westerschelde. De plannen voor de vaste verbinding zijn veertig jaar oud.

Turkije. Tientallen rebellen van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij (PKK) komen om bij een aanval van het Turkse leger op hun basis in Noord-Irak.

Jordanië. De Jordaanse Vrouwenunie keert zich tegen een fatwa uitgesproken door sjeik Abdul Aziz Ben Baz, mufti van Saudi-Arabië. De conservatieve geestelijke verbiedt vrouwen om buitenhuis te werken omdat ?ze kans lopen overspel te plegen en ontrouw te worden aan hun echtgenoot.? De uitspraak is koren op de molen van de conservatieven die strikte, islamitische kledingsregels eisen en een scheiding van jongens en meisjes.

VRIJDAG 28 JUNI :

Duitsland. Het verboden Iers Republikeins Leger (IRA) pleegt een aanslag op een Britse legerbasis in Osnabrück.

ZATERDAG 29 JUNI :

IJsland.Olafur Ragnar Grimmson wordt het nieuwe staatshoofd met 42 procent van de stemmen. Hij volgt de zeer populaire Vigdis Finnbogadottir op, die zestien jaar lang presidente was.

ZONDAG 30 JUNI :

Groot-Brittannië. Duitsland is de nieuwe Europese kampioen voetbal na een 2-1 zege tegen Tsjechië.

MAANDAG 1 JULI :

Australië. In de Northern Territory kunnen ongeneeslijk zieke, volwassen patiënten die nog over hun geestelijke vermogens beschikken hun arts vragen hen uit hun lijden te verlossen. Zo bepaalt de eerste euthanasiewet ter wereld.

Aanvoerder Jürgen Klinsmann wordt Europees kampioen met Duitsland.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content