MAANDAG 17 JUNI :

VS.The Washington Post onthult dat de VS en Frankrijk een geheim akkoord hebben voor nucleaire samenwerking. Beide landen willen zo hun kernbewapening op peil houden na het ingaan van het verbod op kernproeven.

In Massachusetts overlijdt op 73-jarige leeftijd de wetenschapshistoricus en filosoof Thomas Kuhn. Hij werd bekend met zijn theorie over intellectuele revoluties, de verandering van paradigma.

China. De VS en China vermijden op de valreep een handelsoorlog. Charlene Barshefsky, de Amerikaanse toponderhandelaarster, bereikt een akkoord met Peking over het beëindigen van de illegale productie van cd’s, laserdiscs en cd-roms. Amerikaanse films, computersoftware en muziek krijgen meer toegang tot de Chinese markt.

Frankrijk. Internationale organisaties voor de mensenrechten uiten zware kritiek op de behandeling van buitenlanders en asielzoekers. Niet alleen wordt het politieke vluchtelingen zeer moeilijk gemaakt om het statuut aan te vragen. De procedure is daarenboven summier beschreven, wat leidt tot ambtelijke willekeur. Ook de veiligheidsdiensten geven blijk van grote bemoeizucht in alle stadia van de procedure.

DINSDAG 18 JUNI :

VS.ValuJet, de peanutsmaatschappij die eigenaar is van het vliegtuig dat vorige maand neerstortte in de Everglades in Florida, krijgt een vliegverbod. De Federal Aviation Administration vindt dat het bedrijf geen sluitend onderhoudssysteem heeft.

Afrika. Het aantal vluchtelingen in Afrika is het voorbije jaar toegenomen tot 8,5 miljoen. Vooral Ruanda, Burundi en Liberia zijn de grootste probleemgebieden. Als voornaamste oorzaken wijst Amnesty International op etnische spanningen en schendingen van de mensenrechten.

WOENSDAG 19 JUNI :

Antarctica. Onder de ijskap ontdekken wetenschappers een gigantisch meer. Het ligt vier kilometer onder het poolijs, is meer dan vijfhonderd meter diep en heeft een oppervlakte van veertienduizend vierkante kilometer.

VS. President Bill Clinton ontmoet een aantal gouverneurs van de zuidelijke deelstaten naar aanleiding van tientallen brandstichtingen in kerken van de zwarte gemeenschap. Het Huis van Afgevaardigden beslist dat zo’n brandstichtingen voortaan een federaal misdrijf zijn.

Algerije. Het Islamitisch Heilsfront (Fis) beschuldigt het leger van de moord op 300 burgers in de streek Tlemcen. De aanval zou een wraakactie zijn voor de moord op 50 militairen door de moslimfundamentalisten.

DONDERDAG 20 JUNI :

Bosnië. De Servische Democratische Partij (SDS) draagt Radovan Karadzic voor als kandidaat voor de verkiezingen van midden september. Karadzic wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en in het Dayton-akkoord is vastgelegd dat hij als dusdanig niet mag deelnemen aan verkiezingen.

VS. Vanop Cape Canaveral vertrekt het ruimteveer Columbia voor een zeventiendaagse vlucht in de ruimte. Er zijn zeven astronauten aan boord.

VRIJDAG 21 JUNI :

Ruanda. De donorlanden en hulporganisaties, bijeen in Genève, beloven financiële steun voor de wederopbouw. De Verenigde Staten vinden dat de vluchtelingenkampen in Zaïre dicht moeten omdat het broeinesten voor terroristen zijn.

ZATERDAG 22 JUNI :

Irak. Bagdad stemt nu toch in met de VN-controle op alle niet-conventionele wapenprogramma’s.

EU. Zowel de EU als Rusland lijken de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, te steunen in zijn kandidatuur voor een tweede ambtstermijn. De VS kondigen aan hun veto te zullen gebruiken tegen Boutros-Ghali. Zij wensen een figuur die ?de VN meer hervormingsgezind kan maken.?

ZONDAG 23 JUNI :

Zuid-Afrika. De anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu neemt afscheid als kerkleider. Tutu’s carrière was er een van onverdroten strijd tegen de apartheid.

Columbia : Belgische technologie reist mee.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content