MAANDAG 10 JUNI :

Griekenland. Athene wil meer wapens kopen om ?het hoofd te bieden aan de Turkse provocaties in de Egeïsche Zee.? De Grieken blijven ook hun veto gebruiken tegen de geplande Europese steun aan Turkije. De twee landen voeren een bitse strijd rond onbewoonde eilanden.

EU. De EU en Slovenië ondertekenen een associatieverdrag. Slovenië is daarmee de eerste ex-Joegoslavische republiek die uitzicht krijgt op het lidmaatschap van de Unie. Het dient daartoe onmiddellijk een aanvraag in.

VS. Volgens de VN-arbeidsorganisatie ILO worden wereldwijd zo’n 73 miljoen, sommigen vrezen meer dan 100 miljoen jeugdigen gedwongen tot het verrichten van kinderarbeid. Het fenomeen blijft niet beperkt tot de Derde Wereld. In de Verenigde Staten en Oost-Europa komen almaar meer kinderen terecht in het arbeidscircuit.

DINSDAG 11 JUNI :

Spanje. Op voorstel van de regering van Jose Maria Aznar zullen Parijs en Madrid nauwer samenwerken bij de bestrijding van het terrorisme. Spanje zal de moslimfundamentalisten beter surveilleren en Frankrijk belooft de Baskische afscheidingsbeweging ETA scherper in de gaten te houden.

WOENSDAG 12 JUNI :

VS. Een Amerikaanse rechtbank verwerpt de Communication Decency Act, die de verspreiding van ?onfatsoenlijk materiaal? op het Internet wil tegengaan. Volgens de rechter bevat de wet een vorm van censuur. De regering wou voor het Internet een gelijkschakeling met de wet op televisie, die veel strenger is dan de wet op de gedrukte pers. De teksten over kinderporno en obsceniteiten zijn niet geblokkeerd.

VS. De Republikeinen kiezen Trent Lott tot Senaatsvoorzitter, als opvolger van Bob Dole. Die nam ontslag om zich volledig toe te leggen op zijn campagne voor de presidentsverkiezingen.

Ierland. Het Hooggerechtshof verwerpt de vraag van de tegenstanders van echtscheiding naar een nieuwe volksraadpleging. De pro-echtscheidingsbeweging won het referendum met een verschil van 9.000 stemmen.

Turkije. In het zuidoosten komen minstens 72 Koerdische rebellen om bij gevechten met het Turkse leger.

China. Het Greenpeace-schip verlaat de Chinese territoriale wateren. De milieuactivisten protesteerden tegen de jongste kernproef van de Volksrepubliek.

DONDERDAG 13 JUNI :

Bangladesh. De Awami Liga van oppositieleidster Sheikh Hasina komt als overwinnaar uit de verkiezingen (voorlopig 133 zetels). De partij is de jongste 21 jaar niet aan de macht geweest. De Bangladesh National Party van oud-premier Khaleda Zia zou 104 zetels krijgen. De Jatiya partij van oud-dictator Hussain Mohammed Ershad zou op 29 uitkomen. De fundamentalisten van Jamaat-i-Islami scoren slecht en behalen maar 2 zetels.

Colombia. Het Lagerhuis beslist dat er onvoldoende bewijzen zijn dat president Ernesto Samper drugsgeld ontving voor zijn verkiezingscampagne. De parlementsleden, met een meerderheid van Sampers partij, weigeren de afzettingsprocedure te starten. De bewijslast is nochtans overweldigend (geluidsbanden, registers van de drugskartels, bewijzen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA…). De VS dreigen met sancties.

ZATERDAG 15 JUNI :

Duitsland. Zo’n 350.000 vakbondsmilitanten protesteren tegen de regeringsbezuinigingen. Kanselier Helmut Kohl lijkt allerminst onder de indruk en wil zijn besparingen onverminderd doorzetten.

VS. In Californië sterft Ella Fitzgerald (79), de First Lady of Jazz. Fitzgerald werkte samen met de groten uit de muziek en vertolkte een gigantisch repertoire. Zij had een weergaloos gevoel voor ritme en een unieke vocale stijl. Vooral bij het scatten, het gebruik van de stem als solo-instrument, gaf zij blijk van haar zin voor humor.

De Happy Music van Ella Fitzgerald.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content