De campagne voor de verkiezingen van mei 2014 zal meer dan ooit op Twitter worden gevoerd. Toch mijdt een derde van de politici — en zeker niet de minste – de sociaalnetwerksite.

Vooraf al een correctie op het lijstje hiernaast: Elio Di Rupo (PS) is níét de meest gevolgde Belgische politicus op Twitter. Die titel is voor Herman Van Rompuy, goed voor 137.000 volgers. Maar de voorzitter van de Europese Raad valt buiten de Twitterranking die Knack opstelde: alleen de ministers van de federale en Vlaamse regering werden geturfd, samen met de leden van het Vlaams Parlement en hun collega’s in de Kamer.

Onder de Vlaams Parlementsleden is Bart De Wever veruit de populairste op Twitter. Nochtans heeft de Antwerpse burgemeester en N-VA-voorzitter nog geen enkel bericht verstuurd op de microblogsite. Bijna 17.000 volgers kijken uit naar de eerste tweet van @Bart–DeWever. ‘Die account is inderdaad van Bart De Wever’, bevestigt zijn woordvoerder, maar hij zal niet meteen actief gaan twitteren. Volgens de N-VA-voorzitter ‘heeft Twitter het politieke debat in Vlaanderen niet verrijkt’.

In de Vlaamse regering is minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) de enige die niet twittert. In de federale regering laten zes van de negentien excellenties Twitter voor wat het is. Onder hen de vicepremiers Johan Vande Lanotte (SP.A), Laurette Onkelinx (PS) en Joëlle Milquet (CDH), en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block. ‘Dat is zeer bewust’, zegt haar woordvoerster. ‘Haar beleidsdomeinen zijn zodanig delicaat dat ze haar mening of standpunt moeilijk in 140 tekens kan uitdrukken.’

Niet alleen regeringsleden – die sowieso voldoende kanalen hebben om te communiceren – passen voor Twitter. Van de 124 Vlaams Parlementsleden hebben er 34 geen account, net als 48 van de 150 volksvertegenwoordigers in de Kamer. En 13 parlementsleden hebben wel een account maar verstuurden nog nooit een tweet.

Toch neemt het aantal twitterende politici toe, zeker in de aanloop naar de verkiezingen in mei. Alleen al in de maand november verstuurden zes Vlaams Parlementsleden hun eerste tweet. Vera Van der Borght (Open VLD) is een van die nieuwkomers. Haar eerste berichten op Twitter (‘ben nog aan het leren. Les van Fientje…’, ‘ze hebben me wat aangedaan’ of ‘man, man aan wat ben ik begonnen…’) voorspellen weinig enthousiasme. ‘Ik ben geen grote voorstander van Twitter’, geeft Van der Borght toe. ‘Een tweetje is zo snel geplaatst. Men verwacht op Twitter meteen een reactie. Maar ik ken mijzelf: ik ben nogal impulsief. Ik heb geleerd dat ik soms beter ergens een nachtje over slaap.’

Lukas Vanacker

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content