Het ziet ernaar uit dat er straks twee ernstige kandidaten opstaan om Mieke Vogels op te volgen: Wouter De Vriendt en Wouter Van Besien.

Vanaf 4 oktober kunnen kandidaat-voorzitters zich officieel bij Groen! melden. De nieuwe voorzitter, die op 25 oktober door de partijleden wordt verkozen, krijgt anderhalf jaar de tijd om de partij op de sporen te zetten voor de federale verkiezingen. Wellicht zal hij dan zelf de Senaatslijst trekken.

Van twee partijleden, Kamerlid Wouter De Vriendt en ondervoorzitter Wouter Van Besien, wordt verwacht dat ze straks een gooi naar het voorzitterschap doen. Het is twijfelachtig of er nog andere kanshebbers zullen opstaan.

Parlementsleden en andere partijboegbeelden hebben afgesproken om zich niet meer in het voordeel van deze of geen kandidaat uit te spreken. Toch wordt De Vriendt, die bij de vorige voorzittersverkiezing de running mate van Mieke Vogels was, algemeen beschouwd als de kandidaat van oud-voorzitster Vera Dua en Europees Parlementslid Bart Staes. Van Besien wordt dan weer gezien als de poulain van Vogels, hoewel hij het in de voorzittersverkiezing van 2007 nog tegen haar opnam. Zelf ontkennen beide Wouters dat ze in het een of andere kamp thuis-horen.

Wouter De Vriendt

Kamerlid Wouter De Vriendt (32) overweegt ernstig om zich in de voorzittersstrijd te werpen. Er wordt in elk geval duchtig aan zijn mouw getrokken. De Vriendt, die gemeenteraadslid is in Oostende, loopt al twee jaar lang een sterk parcours in de Kamer, heeft ondertussen behoorlijk wat sérieux opgebouwd en slaagt er steeds vaker in om media-aandacht naar zich toe te trekken. Nogal wat partijgenoten vinden hem de beste keuze omdat ze per se een federaal parlementslid op de voorzittersstoel willen hijsen met het oog op de federale verkiezingen van 2011. De Vriendt, die een hoog Javauxgehalte wordt toegeschreven, weet het goed te vertellen en zou een geschikte woordvoerder zijn voor de partij. Daar staat tegenover dat sommigen hem net iets te ambitieus vinden en vrezen dat hij zelf te veel zou willen scoren.

Wouter Van Besien

Ondervoorzitter Wouter Van Besien (37), die districtsschepen is in Borgerhout, deed in 2007 al eens een gooi naar het partijvoorzitterschap en verloor toen van Mieke Vogels met een meer dan eerbiedwaardige 42 procent van de stemmen. De voorbije twee jaar is Van Besien uitgegroeid tot een sterkhouder van Groen! Maar hij werkt vooral achter de schermen en heeft geen parlementaire ervaring. Hij beschikt over minder charisma dan De Vriendt en is communicatief minder sterk. Aan de andere kant zou hij wel eens de verzoener kunnen zijn, op wie nogal wat groenen zitten te wachten. Wellicht zal hij vooral de leden weten te bekoren die vinden dat het tijd is voor een spelverdeler op het partijhoofdkwartier die de fracties niet zal overschaduwen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content