Het Turkse parlement steekt zaterdag 1 maart de VS een spaak in het wiel door de regeringsmotie te verwerpen om 62.000 Amerikaanse militairen in Turkije te laten stationeren (foto: een Turkse soldaat bewaakt Amerikaans militair materieel). De islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP meldt

dat de motie voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Als Turkije geen troepen toelaat, loopt het 28 miljard euro Amerikaanse steun mis.

De Britse zondagskrant The Observer meldt dat de National Security Agency (NSA), een belangrijke Amerikaanse inlichtingendienst, de telefoons aftapt en de e-mails onderschept van leden van de VN-Veiligheidsraad. Volgens The Observer komt de opdracht van Condoleezza Rice, nationaal veiligheidsadviseur in de regering-Bush.

In de Veiligheidsraad worden de ‘aarzelende’ leden sterk onder druk gezet om de nieuwe ontwerp-resolutie te steunen die de VS en het Verenigd Koninkrijk maandag 24 februari hebben ingediend en waarin staat dat de Iraakse president Saddam Hoessein zijn laatste kans niet heeft aangegrepen. Desnoods worden stemmen gekocht of wordt gedreigd hulp aan de betrokken landen stop te zetten, zoals de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken James Baker in zijn memoires heeft geschreven.

Zaterdag 1 maart begint Irak dan toch met het ontmantelen van al-Samoud-2-raketten, zoals is geëist door de VN-inspectie. In het weekend worden tien raketten vernietigd. Zondag 2 maart meldt Bagdad de ‘vondst’ van bommen gevuld met het antrax-bacil en van sporen van de vernietiging van 1,5 ton van het neurotoxische VX. De VN vragen al jaren opheldering over beide stoffen.

Op een top van Ongebonden Landen in Maleisië, maandag 24 februari, kanten 116 landen zich tegen een oorlog in Irak. Dat wordt zaterdag 1 maart nog eens overgedaan op een bijeenkomst van de Arabische Liga in Egypte. De Verenigde Arabische Emiraten zorgen voor een verrassing door het aftreden te eisen van Saddam Hoessein. In Japan deelt premier Junichiro Koizumi mee niet van plan te zijn financiële steun te geven aan een eventuele oorlog.

Eerder in de week heeft de Amerikaanse tv-zender CBS een interview uitgezonden met Saddam, waarin die president George W. Bush uitnodigt voor een rechtstreeks tv-debat. In Washington spreken de haviken, onder wie Pentagon-adviseur Richard Perle, zich uit over het volgende doelwit, eenmaal de kaap Irak is genomen: Syrië.

( Zie ook pag. 84)REUTERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content