WAT STUDEERDE marc heyns?

Marc Heyns studeerde af als burgerlijk ingenieur elektronica aan de Katholieke Universiteit Leuven. Met een beurs van het toen nog federaal georganiseerde Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NFWO) ging hij aan de slag in het Laboratorium voor Halfgeleiderfysica en -elektronica. Zeven jaar later, in 1986, behaalde hij zijn doctoraat.

Heyns verhuisde naar IMEC, ook in Leuven. Een instelling die ‘wetenschappelijk onderzoek verricht dat de industriële noden drie tot tien jaar voorafgaat op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen’. IMEC werkt aan chips, draadloze communicatie, sensoren, aan de hoogtechnologische snufjes van de toekomst.

Vandaag is Heyns er directeur van ‘Explore’, een onderzoeksprogramma dat vooruitstrevend werk verricht op het vlak van nanotechnologie en dataopslag, en dat nieuwe materialen en apparatuur ontwikkelt voor CMOS-technologie (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor). Die wordt onder andere gebruikt in microprocessoren en beeldsensoren. Sinds 2005 is Heyns ook hoogleraar aan de K.U.Leuven. Hij heeft 22 octrooien achter zijn naam staan en won diverse nationale en internationale onderscheidingen.

HOE TREEDT U IN ZIJN VOETSPOREN?

De profielen van de mensen die bij IMEC werken zijn tamelijk divers, zegt de woordvoerster. ‘Chips ontwerpen is vooral het werk van ingenieurs. Maar om een biosensor te ontwikkelen die waarden in het bloed analyseert, en ze met micro-elektronica opslaat en leesbaar maakt, hebben we medici en biologen nodig. Bij IMEC werken ook professionele bachelors, in de elektromechanica of biomedische laboratoriumtechnologie bijvoorbeeld, maar die hebben vooral uitvoerende taken.’

Toponderzoek vereist een academische vorming. Onlangs hebben opleidingen in Antwerpen en Leuven zich specifiek gericht op de niche van de nanotechnologie. De K.U.Leuven biedt een drie jaar durende master aan in de nanowetenschappen en de nanotechnologie. In twee versies: Engels- of Nederlandstalig. Van deze opleiding bestaat ook een ‘Erasmus Mundus’-programma waarbij studenten een deel van hun studietijd doorbrengen bij een van de internationale partners in Göteborg, Delft, Leiden of Dresden.

Aan de Universiteit Antwerpen kun je een Engelstalige master na masteropleiding nanofysica volgen. Die duurt een jaar. Via voorbereidingsprogramma’s zijn er talloze mogelijkheden, maar rechtstreeks toetreden kan alleen via een master in de fysica of de toegepaste natuurkunde.

WWW.HOGERONDERWIJSREGISTER.BE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content