Nantes beschikt over de beste papieren om kampioen te worden.

Nantes heeft de eindsprint in de bijzonder spannende titelstrijd goed ingezet. Dat de Kanaries dit seizoen weer zo sterk presteren, is in niet geringe mate de verdienste van coach Raynald Denoueix (52). In de beste clubtraditie laat hij veel jong talent doorstromen.

Denoueix streek in 1966 bij Nantes neer. Als polyvalente verdediger bouwde hij er een mooie spelersloopbaan uit. De trainer maakte zijn debuut in de hoogste afdeling op 14 juni 1969 in een wedstrijd op Sedan, waarna hij in 1973 en 1977 landskampioen werd. In 1979 won hij ook de beker. Dat jaar zette hij een punt achter zijn spelersloopbaan en werd hij trainer van een kleine club.

In 1982 keerde Denoueix terug naar Nantes, om er zich te bekommeren over het opleidingscentrum La Jonelière. Hij werkte er met heel begenadigde spelers zoals Desailly, Ferri, Deschamps, Gravelaine, Karembeu, Loko, Ouédec en Pedros. Twee jaar geleden nam hij het roer van het A-elftal in handen. In zijn mediacontacten liet hij dikwijls blijken dat hij veel over de trainersjob had nagedacht. “Trainers zijn bij een club slechts passanten. Toch moeten ze zichzelf voortdurend in vraag stellen. Altijd maar weer moeten ze nadenken over de beste manier om een wedstrijd te winnen. Dat is verschrikkelijk moelijk. Gelukkig is Nantes een ploeg met traditie. Ik kan terugvallen op wat mijn voorgangers hier realiseerden. Ook ik zal op een dag de wisselstok moeten doorgeven. Om dat in de beste omstandigheden te laten gebeuren, probeer ik zoveel mogelijk te leren van anderen. Ik schenk de jongens zoveel mogelijk vertrouwen, zeker als dat wordt ondermijnd door een externe factor waar moeilijk grip op te krijgen is. De manier waarop een training slaagt, is bepalend om ook in de wedstrijden succes te boeken. Op zaterdag doet een team niets anders dan herhalen wat de hele week werd ingeoefend. Wij kunnen gelukkig terugvallen op een zeer stevige basis. Daardoor spelen wij momenteel beter dan de anderen.”

Uit de woorden van de coach blijkt dat sportief manager Jean-Claude Suaudeau een perfecte keuze maakte. Niemand beter dan Denoueix weet wat het is om de traditie van Nantes te respecteren. (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content