Verdachten van de genocide in de Sudanese provincie Darfur moeten terechtstaan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Twee jaar lang heeft de internationale gemeenschap gediscussieerd over een passende reactie op de genocide die aan de gang is in het Afrikaanse land Sudan. Afgelopen donderdagavond gaf de VN-Veiligheidsraad dan eindelijk het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een mandaat om genocide-verdachten te vervolgen.

Het scheelde letterlijk maar enkele minuten of de door Frankrijk ingediende resolutie was goedgekeurd op 1 april. Gezien de ernst van de genocide, die al sinds 2002 gaande is, en de ronduit cynische wijze waarop de internationale gemeenschap hierop (niet) reageerde, hebben de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad dát tenminste kunnen voorkomen.

Aan informatie hadden ze nochtans geen gebrek. Vorige zomer stelden de Ver- enigde Staten op basis van eigen onderzoeksgegevens dat de tragische crisis in Sudan onder de noemer ‘genocide’ valt. In de Sudanese staat Darfur vielen al minstens 180.000 burgerslachtoffers – een Brits rapport sprak vorige week al van 300.000 doden – en voorts zijn er nog eens twee miljoen burgers op de vlucht. Vooral de Arabische milities die door het streng islamitische regime in Khartoem worden gesteund, maken zich volgens verschillende rapporten schuldig aan moordpartijen, verkrachtingen, plundering en het vernietigen van hele dorpen. Zij doen dit onder het mom van de strijd tegen de rebellerende verzetsgroepen SLA en JEM.

Verschillende internationale mensenrechtenorganisaties noemden het besluit van de Veiligheidsraad (de VS, Brazilië, China en Algerije onthielden zich) historisch en erg belangrijk voor de ontwikkeling van het internationaal recht. Ook Heather B. Hamilton van de Amerikaanse organisatie Citizens for Global Solutions is blij met het besluit, maar merkt wel op dat het rijkelijk laat kwam: ‘Na twee maanden lang discussiëren over hoe verantwoording moet worden afgelegd voor wat zich in Darfur afspeelt. Een debat dat werd aangewakkerd door de onhoudbare houding van de VS tegenover het ICC. Tijdens die twee maanden vielen in Darfur nog eens 20.000 onschuldige slachtoffers.’

De VS verzetten zich al jaren tegen het ICC, omdat ze niet willen dat Amerikanen door een internationaal gerechtshof worden berecht. De openbaar aanklager van het ICC zei te hopen dat elke overheid die informatie heeft over de schendingen van mensenrechten in Sudan met hem wil samenwerken.

Experts vrezen dat de resolutie de situatie in Sudan niet zal verbeteren als de uit 2000 manschappen bestaande vredesmacht van de Afrikaanse Eenheid geen internationale versterking krijgt. ‘De veiligheidssituatie verslechtert. Als er niet snel een robuuste, internationale interventie komt, kunnen er tegen eind dit jaar een miljoen mensen gestorven zijn’, waarschuwt Ann-Louise Colgan van de Amerikaanse organisatie Africa Action.

H.v.S.

H.v.S.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content