Tienerdochters leiden tot scheidingen

'Vooral tienerdochters en hun vader werken elkaar danig op de zenuwen.' © Gettyimages

De kans dat een stel uit elkaar gaat, is groter als hun eerstgeborene een meisje is. Dat zou komen doordat ouders veel meer ruziën over tienerdochters dan over tienerzonen.

Dochters en echtscheidingen: het is een oud zeer. Uit verschillende Amerikaanse onderzoeken die sinds de jaren 1980 zijn uitgevoerd, blijkt dat de kans dat een koppel op den duur uit elkaar gaat groter is als ze eerst een dochter krijgen. De onderzoekers dachten destijds dat dit wel eens het gevolg kon zijn van een voorkeur voor zonen, een fenomeen dat in zijn extreemste vorm tot uiting komt in selectieve abortus of de infanticide van vrouwelijke nakomelingen.

Leeftijd cruciaal

Dat idee wordt nu deels weerlegd door een onderzoek dat in Economic Journal is gepubliceerd. In Dochters en echtscheiding bevestigen Jan Kabatek (University of Melbourne) en David Ribar (Georgia State University) dat de kans dat ouders scheiden groter is bij een vrouwelijke eerstgeborene – dat bleek zowel in de VS als in Nederland. Maar in tegenstelling tot eerder onderzoek gingen ze ook na wat de impact van de leeftijd van meisjes is op de echtscheiding van hun ouders. Daaruit blijkt dat het gevaar van ‘een dochterechtscheiding’ alleen tijdens hun tienerjaren bestaat. Vóór de leeftijd van twaalf jaar is er geen grotere link tussen dochters en de echtscheiding van hun ouders dan bij zonen. ‘Als vaders de neiging hebben om ervandoor te gaan omdat ze liever een zoon hadden gehad, zouden ze daar echt geen dertien jaar mee wachten’, zegt Kabatek. Volgens hem is er een andere verklaring: ouders kibbelen meer over de opvoeding van tienerdochters dan over die van tienerzonen.

Over de jaren gespreid is het dochtereffect reëel maar klein. 20,12 procent van de Nederlandse koppels met een zoon als eerstgeborene zijn gescheiden tegen de tijd dat hij achttien is, tegenover 20,48 procent van de stellen die eerst een dochter kregen. De kans op een echtscheiding is in dat laatste geval dus miniem. Maar tussen het dertiende en achttiende levensjaar van de eerstgeborene loopt dat verschil op tot 5 procentpunten, en op de leeftijd van vijftien jaar zelfs tot 9 procentpunten.

Turbulente tijden

Iedereen die een tiener in huis heeft, of zich zijn eigen tienerjaren herinnert, weet hoe turbulent die periode kan zijn. Onderzoeken bevestigen dat vooral tienerdochters en hun vader elkaar danig op de zenuwen werken. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een van de dingen waarover ouders van tieners het vaakst ruziemaken de mate is waarin ze hun persoonlijke keuzes beteugelen: van hoe ze zich kleden en met wie ze een relatie beginnen tot waar ze werken.

Intrigerend is dat één soort koppel immuun blijkt voor het dochtereffect: ouders waarvan de vader met een zus is opgegroeid. Dat zou komen doordat hij de dingen vanuit het standpunt van zijn zus heeft kunnen bekijken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content