‘Tian Bao is een fors, speels beertje’

Tania Stroobant: 'Een pandazwangerschap is erg intensief. Ook na de geboorte sliepen we nog twee maanden naast het dierenverblijf.' © Benoit Bouchez/BelgaImage

‘De k weekprogramma’s worden steeds succesvoller’, zegt Tania Stroobant.

Tania Stroobant (verzorgster reuzenpanda’s Pairi Daiza): Dat Hao Hao, de moeder, zwanger was, wisten we maar een paar dagen op voorhand helemaal zeker. Schijnzwangerschappen zijn zeer gewoon bij panda’s. Eenmaal de urinestalen uitsluitsel gaven, was dat het begin van een zeer intensieve periode. Ook na de geboorte sliepen we nog twee maanden lang naast het pandaverblijf. Dat is noodzakelijk, want die eerste maanden zijn delicaat. Pups overlijden dan vaak omdat ze erg vatbaar zijn voor infecties.

Ondertussen gaat het zeer goed met Tian Bao. Hij is uitgegroeid tot een fors beertje van tien kilo met behoorlijk wat bijtkracht. Hij is zeer speels: twee keer per week nemen we hem nog even weg bij de moeder voor onderzoek en dan klautert hij op elke kast, om er vervolgens weer af te vallen.

Tian Bao is nog maar de derde panda in Europa die in gevangenschap geboren wordt. Was daar veel geluk mee gemoeid?

Stroobant: Toch wel. Hao Hao is een jonge panda die hier nog maar twee jaar was. Dat we meteen een jong hebben en dat de moeder ervoor zorgt, was geen evidentie. We hebben natuurlijke dekking geprobeerd. Ons mannetje Xing Hui is daar ook op getraind, maar op het moment suprême bleek hij te agressief. Gezien de korte vruchtbare periode, konden we niet anders dan kunstmatig insemineren.

Binnen enkele jaren zal Tian Bao naar China verhuizen. Wat verwachten jullie nog van het kweekprogramma?

Stroobant: Na twee jaar stoot de moeder het jong normaal af, en dan kunnen we opnieuw beginnen. We hebben de panda’s voor vijftien jaar, dus hopelijk kunnen we dit nog eens herhalen. Ik ben er ondertussen aan gewend dieren af te staan, maar in dit geval zal het me toch extra lastig vallen. Laat ons hopen dat Tian Bao later in een Europese zoo terechtkomt, dan kan ik hem bezoeken. En wees maar zeker dat hij mij dan nog zal herkennen.

Dit najaar werd de reuzenpanda van de Rode Lijst van The International Union for Conservation of Nature gehaald. Zijn status ging van bedreigd naar kwetsbaar.

Stroobant: Dat is uiteraard goed nieuws, al kan dat snel veranderen. De kweekprogramma’s zijn steeds succesvoller. Een van de Chinese experts die ons begeleidde, zette onlangs nog twee dieren in het wild uit. Tian Bao zal nooit uitgezet worden; daarop hadden we hem van bij de geboorte moeten voorbereiden.

Maakte de afgesprongen deal tussen Eandis en het Chinese State Grid u enigszins nerveus? China zet panda’s wel vaker in als politiek wapen. Na de ontmoeting van president Obama met de dalai lama riep China meteen een Amerikaanse panda terug.

Stroobant: (lachje) Ik ben er behoorlijk gerust op. Wij kregen speciale panda’s, die van de president. Hij bezocht het park destijds ook, wat een unicum was. Onze panda’s gaan nergens heen.

Tekst KRISTOF DALLE

‘Binnen vier jaar moeten we Tian Bao afstaan. Dat wordt lastig voor me.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content