De voorstanders van hormonen als antiverouderingsmiddel bijten van zich af.

De Brusselse arts Thierry Hertoghe is de grootste promotor van het gebruik van hormonenpreparaten tegen verouderingsverschijnselen in ons land. Hij runt de Hertoghe Medical School om zijn inzichten te verspreiden. Zijn zus Thérèse is voorzitster van de Belgian Society of Anti-Aging Medicine. Hertoghe, een bevlogen spreker die geen kans laat liggen om zijn verhaal te doen, is het er uiteraard niet mee eens dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met hormonen omdat er nog te veel onzekerheden zijn.

Thierry Hertoghe: ‘We moeten kijken naar de wetenschap. Die zegt dat er onder een bepaalde drempel van testosteron in het lichaam een verhoogde sterfte is. De typische kenmerken van een tekort zijn bleekheid, plat haar en een bierbuik – signalen van ongezondheid, waardoor ook de levenskwaliteit afneemt. Zij die ondanks hun hoge titels beweren dat we hier geen oplossing kunnen bieden, kennen de literatuur niet. We kunnen de tekorten aanvullen in lage dosissen die niets met doping te maken hebben.’

Zijn er geen risico’s op onvruchtbaarheid en neveneffecten als prostaatkanker?

Hertoghe: Het probleem van onvruchtbaarheid doet zich alleen voor bij hoge dosissen testosteron, zoals bij doping. Maar niet bij de lage dosissen die wij voorschrijven. Ik ben vorige week nog gaan eten met de Amerikaanse uroloog Abraham Morgenthaler van de prestigieuze Harvard Medical School, een groot expert. Hij is ervan overtuigd dat testosteron beschermt tegen kanker. Jonge mannen die boordevol testosteron zitten, krijgen geen prostaatkanker – dat is duidelijk. De enige gevaarlijke vorm van prostaatkanker komt makkelijker op bij een laag testosterongehalte.

Als dat allemaal zo duidelijk is, vanwaar dan de controverse?

Hertoghe: Er bestaat zoiets als professoritis: als iemand de titel van hoogleraar draagt, mag hij eender wat beweren zonder iets te hoeven bewijzen. Er is ooit, in de jaren 1950, één geval beschreven van een gecastreerde man die na een testosteronbehandeling prostaatkanker kreeg. Maar er zijn géén studies die een verband tussen testosteron en een verhoogd risico op prostaatkanker bewijzen, dus moet men ook niet beweren dat het er wel is. We moeten er weliswaar op letten dat er geen te hoog oestrogeengehalte komt, want testosteron is de voorloper van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, en dat kan wel een effect op de prostaat hebben.

Was het nodig om juridisch in de aanval te gaan?

Hertoghe: Als mensen mij uitmaken voor charlatan, of mij willen beletten te spreken op een gezondheidsbeurs, moet ik dat toch niet aanvaarden? Ik heb altijd gelijk gehaald, omdat ik mijn verhaal wetenschappelijk kon onderbouwen. Ik heb ook een proces tegen de overheid gevoerd, omdat ze het gebruik van melatoninepreparaten had verboden. Het heeft me tien jaar en veel geld gekost om dat weer mogelijk te maken.

Hoe komt het dat uw aanpak vooral in het Franstalige landsgedeelte succes heeft?

Hertoghe: Vlamingen zijn rigide. Een Vlaamse collega werd geschorst omdat hij twee hormonen voorschreef, terwijl ik er 27 in mijn aanbod heb.

Hormoontherapie bij vrouwen heeft tot problemen geleid. Bent u niet ongerust dat u ooit met moeilijkheden geconfronteerd zult worden?

Hertoghe: Vrouwelijke hormonen kunnen borstkanker veroorzaken, maar uitsluitend als de hormonenbalans al uit evenwicht is. Wanneer je vrouwelijke hormonen toedient na een behandeling tegen borstkanker, verleng je de levensduur en vermindert de kans op hervallen. Hormonen worden zo dikwijls verkeerd ingeschat.

Men zegt dat uw praktijk vooral draait op rijke mensen?

Hertoghe: Dat is gedeeltelijk waar, maar toch bestaat 15 procent van mijn cliënteel uit mensen die moeten sparen voor een behandeling. Ze kunnen voor een minimumtarief van 700 euro een behandeling krijgen. Maar een testosteronbehandeling levert zoveel meer op dan alleen een goede gezondheid. Je kunt er een betere job door krijgen, waardoor je meer gaat verdienen. Dat mag toch iets kosten?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content