Gesprek met Hamas-leider sjeik Yassin.

De stichter van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, sjeik Ahmed Yassin, heeft geen goed woord over voor het Wye River-akkoord.

Ahmed Yassin: Eigenlijk ging het bij de besprekingen alleen om Hamas. Vroeger was de inzet het ruilen van land voor vrede. Nu luidt het motto: veiligheid voor vrede. Binnenkort wordt het: het hoofd van sjeik Yassin voor vrede.

Denkt u dat uw leven in gevaar is?

Yassin: Nee. De Amerikanen en Israëli’s zijn erin geslaagd om van de Palestijnse Autoriteit een waakhond van Israël te maken. Gaat het officieel om de veiligheid van Israël, in feite moeten Yasser Arafat en zijn geheime dienst er alleen voor zorgen dat het verzet tegen de Israëlische bezetter wordt gesmoord.

Ziet u dan niets positiefs in het akkoord?

Yassin: Het is maar een druppel in de oceaan. Voor elke tegemoetkoming van de Israëli’s heeft Arafat ondraaglijke toegevingen moeten doen. Dit akkoord doet niets anders dan de rol bevestigen van de bezetter in ons land. Zodra Arafat met de Israëli’s aan tafel ging zitten, hield hij op een vrijheidsstrijder te zijn.

Heeft Arafat niet geprobeerd u ertoe te overhalen om het verzet tegen Israël te stoppen?

Yassin: Onophoudelijk. En tegelijk heeft hij zijn geheime dienst op ons afgestuurd, in opdracht van de Amerikanen en hun CIA. Dat is het werk van het kwaad. Deze samenwerking is zeer gevaarlijk voor het Palestijnse volk. Arafat heeft zich van zijn volk geïsoleerd.

Wou Hamas met de granaataanslag in Beersheba vorige week de onderhandelingen saboteren?

Yassin: Al negentien maanden ligt het zogeheten vredesproces stil en al meer dan een jaar kwam Hamas niet meer in actie. Wij treden militair pas op wanneer wraak geboden is. Telkens als de Israëli’s zich tegen het Palestijnse volk keren, maken wij gebruik van ons recht op zelfverdediging. Wij reageren niet op de politieke actualiteit.

Toch is Hamas aan de verliezende hand.

Yassin: Integendeel. Hamas is niet te verslaan. Hamas is groter dan u denkt. Wij zijn een volksbeweging. In Arabische landen krijg ik altijd weer te horen dat de leiders daar ontgoocheld zijn in de Verenigde Staten. Zij zijn al lang geen onpartijdige scheidsrechter meer in dit conflict. In Palestina heerst een dictatuur en de corruptie grijpt om zich heen. De mensen stromen bij ons in groten getale toe.

Copyright Der Spiegel

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content