Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Vanaf mei experimenteert Telenet met supersnel mobiel internet. Daarmee wordt het kabelbedrijf een uitdager op de mobiele markt.

Het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) heeft het kabelbedrijf Telenet een beperkte licentie gegeven om in de stad Mechelen en op een stukje autoweg in Mechelen te experimenteren met de 4G-technologie. Telenet gaat dus een half jaar lang oefenen met allerlei mobiele toepassingen waarvoor supersnel internet nodig is: 4G (ook wel LTE of Long Term Evolution genaamd), is zowat tien keer sneller dan wat momenteel gangbaar is in iPhone, Blackberry en andere smartphones. Het reageert ook een stuk sneller. Met 4G wordt het mogelijk om zwaardere breedbandtoepassingen naar mobiele apparaten te brengen. Telenet denkt in de eerste plaats aan onlinegames en realtimetelevisie op de smartphone, en daarnaast ook aan data-intensieve internet- toepassingen voor de auto.

De betekenis van Telenets aankondiging is omgekeerd evenredig aan de lengte van het persbericht waarmee ze de wereld wordt ingestuurd. In nauwelijks vier zakelijke paragraafjes maakt het Vlaamse kabelbedrijf zonder omwegen duidelijk dat het ernstige mobiele ambities koestert. Want geen enkele van de drie huidige gsm-licentiehouders heeft tot nog toe een woord over LTE gelost. Telenet geeft meteen de toon aan op een markt waarop het nog niet lang actief is, en tot voor kort ook een low profile aanhield. Pas sinds het mogelijk is om aan koppelverkoop te doen, kwam Telenet uit de kast met een commercieel agressief aanbod: ‘een gsm voor 1 euro’. Telenet opereert als virtuele operator, in een samenwerkingsverband met Mobistar. Dat contract loopt nog twee jaar.

De concurrenten haasten zich om duidelijk te maken dat ook zij de nieuwe 4G-technologie zullen aanbieden. Mobistar en Proximus zijn met dezelfde Chinese leverancier in zee gegaan voor de hardware die voor een 4G-netwerk nodig is. In een volgende stap zal ook de software aangepast moeten worden, maar dat heeft volgens de operatoren pas zin wanneer er ook 4G-mobilofoontoestellen op de markt komen – op dit moment is het alleen mogelijk om laptops van 4G te voorzien van speciale sticks. Mobistar zegt geen behoefte te hebben aan eigen tests omdat die in Parijs al worden uit- gevoerd door het moeder- bedrijf France Telecom.

Met zijn stunt lijkt Telenet ook de aanzet te geven tot de race naar de nieuwe licenties. In september wil minister van Telecommunicatie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) immers weer mobiele licenties veilen. Telenet zal allicht kandidaat zijn voor de vierde 3G-licentie. Een paar jaar geleden bleef de overheid met die licentie zitten: Proximus, Mobistar en Base namen er een, maar Telenet was destijds niet geïnteresseerd. Daarnaast komen er ook vijf licenties voor 4G, waaronder één voor WiMax – dat is WiFi, zoals in de huiskamer, maar dan voor grotere afstanden. De overheid hoopt aan de licenties minstens 125 miljoen euro te verdienen.

Luc Baltussen

‘De situatie is delicaat. Er is geen marge meer om tegenslagen op te vangen. Wat als het nog eens misgaat?’

Peter Praet, directeur bij de Nationale Bank, over overheidsinterventies in de bankensector, in ‘Trends’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content