Dit jaar zal de verkoop van gsm’s voor het eerst sinds de opkomst ervan lichtjes dalen. De economische crisis is daar uiteraard niet vreemd aan, maar bovenal: de markt lijkt eindelijk verzadigd. Of toch niet? De toestellen blijven immers evolueren, en de verkoop van smartphones en van gsm’s van de derde generatie schoot dit jaar de hoogte in. Vaak zijn die nieuwe toestellen uitgerust met een paar duizend toepassingen en kunt u ze bedienen via een echt toetsenbord of met een touchscreen (aanraakscherm). Dat laatste is ongetwijfeld het meest opvallende fenomeen van het afgelopen jaar. Het touchscreen zat lange tijd in een technologische impasse, maar één revolutionair toestel van Apple zorgde enkele jaren geleden voor de doorbraak. Intussen beschikt een derde van de verkochte gsm’s over een touchscreen. Alleen Blackberry blijft trouw aan zijn toetsenbordje. De rest lijkt definitief overgeschakeld op de over het scherm glijdende vinger.

Maar daarmee hebt u nog geen besturing. Elk merk heeft zijn eigen systeem. Bij Apple heet dat OS, Google ontwikkelde Android, en marktleider Nokia heeft Symbian. Ook Microsoft speelt mee, met als hoogste inzet de exploderende markt van de toepassingen, die allemaal gedownload kunnen worden in de internetwinkel van elk merk. Kortom, een telefoon kopen wordt stilaan even ingewikkeld als de aankoop van een nieuwe computer.

Toch hebben we in ons overzicht ook gedacht aan gebruikers die simpelweg willen telefoneren, af en toe een kiekje willen nemen of naar muziek willen luisteren, zonder daarom tureluurs te worden van alle gadgets.

>De grootste hype HTC HERO (499 euro)

Voor de freaks lijdt het geen twijfel: de Hero van het Taiwanese HTC komt het dichtst in de buurt van de Palm Pre en is het beste gewapend om de concurrentie aan te gaan met de iPhone. De meerwaarde zit ‘m niet alleen in de fraaie mooie afwerking. De ‘bek’, zoals de knik onder aan het toestel is gaan heten, schrikt in het begin zelfs wat gebruikers af. Maar al gauw zult u merken hoe handig die is en hoe makkelijk u de Hero daardoor met één hand kunt bedienen. Toch is het vooral de verbeterde versie van het Android-besturingssysteem (Google) die hem zo aantrekkelijk maakt. Het laat toe om verscheidene toepassingen, zoals Twitter, Facebook of e-mail, op hetzelfde moment te draaien. Die kunnen u dus ook op hetzelfde moment op de hoogte brengen van een binnenkomend bericht. Een kleiner pluspunt is dat de profielen van uw Facebookcontacten geïntegreerd worden in uw adresboek. Zijn enige nadeel: de Hero wordt geleverd met een uiterst beperkte geheugencapaciteit (512MB, plus een kaartje van 2GB).

>De eenvoudigste NOKIA 2730 (109 euro)

Met zijn scherpe prijs en zijn wel erg klassieke design lijkt de Nokia 2730 een grijze muis. Toch kan dit toestel alle internettoepassingen aan. Het is meteen de goedkoopste Nokia van de derde generatie. En voor wie op zoek is naar een basismodel om zijn eerste stappen op het internet te zetten, heeft deze gsm nog meer in petto: met één klik bent u al online en ook de andere bedieningen zijn zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Leuk is de Nokia-interface niet, maar u bent er wel binnen de vijf minuten mee weg. Voor dezelfde prijs krijgt u er bovendien een audioafspeelapparaat, Maps (het equivalent van een gps), en een behoorlijke geheugencapaciteit (tot 2GB) bij. Kortom: als u een moderne gsm zoekt, maaru hebt geen juweeltje nodig, dan isde 2730 wat u zoekt.

>De groene jongen SONY ERICSSON NAITE (119 euro)

Verscheidene fabrikanten kregen op hetzelfde moment het idee om een ecologisch verantwoorde gsm te maken. Sony Ericsson, dat met trots het aureooltje draagt dat Greenpeace eind 2007 uitreikte aan de meest ecologische elektronicaproducent, kon in dat lijstje uiteraard niet ontbreken. Het begint al bij de verpakking van de Naite. Die is veel compacter. De handleiding kan niet worden afgedrukt, maar zit in elektronische versie in het menu van de gsm. Ook op het gebruik van de schadelijke hydrocarburen is bespaard. De toetsen en het omhulsel bestaan voor de helft uit gerecycleerd plastic. Tot slot verbruikt de Naite ook minder energie. Hoewel hij binnen zijn categorie een van de beste is qua autonomie, laat de lader perfect toe om hem opnieuw vol energie te pompen zonder daarom veel kilowatts te verbruiken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content