Didier Bellens is de nieuwe baas van Belgacom. Wat erft hij?

Didier Bellens hoeft zich geen zorgen te maken over sociale problemen met zijn 19.000 medewerkers. Zijn voorganger John Goossens vormde de voormalige RTT om tot een keurig draaiend sociaal bedrijf. Van Goossens erft Bellens een ook financieel gezonde onderneming. Belgacom heeft geen schulden, het liet zich niet vangen aan de telecomhype. Nee, de nieuwe manager, die op 1 maart aantreedt, zal vooral met de aandeelhouders slag moeten leveren.

Belgacom is geprivatiseerd, maar de Belgische staat blijft hoofdaandeelhouder met de helft plus één aandeel. De andere kleine helft zit bij het ADSB-consortium. Binnen dat consortium weegt het Amerikaanse SBC Communications het zwaarst, met 35 procent van het ADSB-pakket. Tele Danmark volgt met 33 procent, maar dat is zelf grotendeels eigendom van SBC. Dan zijn er nog Singapore Telecommunications en drie kleine Belgische partijen: Sofina, KBC Bank en Dexia Bank. Een en ander maakt dat de Amerikanen de werkelijke baas spelen in het halve staatsbedrijf.

Het is niet duidelijk wie nog echt zijn geld wil houden in Belgacom. Alvast de overheid niet. Enkele jaren geleden werd aan een beursgang gedacht, maar op de beurs kun je vandaag, financieel gezien, toch geen aandelen meer slijten. Minister van Overheidsbedrijven en Participaties Rik Daems (VLD) poogde een tijdlang Belgacom aan het Nederlandse KPN te koppelen. Gelukkig was Belgacom tegendraads, want KPN koerst diep in het rood.

De fusiegesprekken met het Franse Cegetel zijn de regering niet onwelvallig. Tegen een goede prijs zou zelfs Amerikaan SBC uit Belgacom (en Tele Danmark) stappen. En kleine Belgische aandeelhouders willen stilaan de kassa horen rinkelen. Die fusie met Cegetel is op zichzelf al riskant puzzelwerk. Belgacom doet zaken met het Franse Vivendi, dat de eventuele fusiepartner controleert. Maar dat lust het Britse Vodafone niet, dat naast Cegetel greep. En Belgacom moet beleefd blijven tegenover Vodafone, want dat is een grote aandeelhouder van zijn dochter Proximus.

Didier Bellens kijkt van zulke toestanden niet op. Hij leidde totnogtoe de RTL Group, maar daarvoor was hij de financiële luitenant van de Belgische superstrateeg Albert Frère in de groep GBL. In die job speelde hij lucratieve partijtjes stratego. België moet wel uit zijn doppen kijken. Belgacom zou in een eventuele fusie weleens zijn nationale anker kunnen lichten. Zijn nieuwe topman bedacht in het verleden de operaties die tot de verkoop van nationale pronkstukken als de Royale Belge en de Bank Brussel Lambert aan het buitenland leidden.

G.D.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content