Algemeen. Het Internationaal Olympisch Comité verkiest de Belg Jacques Rogge tot voorzitter. Hij volgt Juan Antonio Samaranch (81) op, die 21 jaar lang de functie waarnam. De Chinese hoofdstad Peking krijgt de organisatie van de Olympische Spelen in 2008 toegewezen. Eddy Merckx neemt ontslag als lid van de raad van bestuur van het BOIC. In de strijd tegen doping valt de Italiaanse narcoticabrigade tijdens de Ronde van Italië bij alle deelnemende ploegen binnen. De tennissters Kim Clijsters en Justine Henin krijgen de jaarlijkse Nationale Trofee voor Sportverdienste.

Atletiek. Mohammed Mourhit wordt in Oostende voor de tweede opeenvolgende keer wereldkampioen veldlopen en behaalt tijdens de Europese zaalkampioenschappen in Lissabon zilver op de 3000 meter. Op de wereldkampioenschappen in de Canadese stad Edmonton doet Rusland het met 19 medailles even goed als de Verenigde Staten. Tijdens de 25ste Memorial Ivo Van Damme in Brussel verbetert de Marokkaan Brahim Boulami het wereldrecord op de 3000 meter steeple (7.55.28).

Auto. Op vier grote prijzen van het einde van het Formule 1-seizoen is de Duitser Michael Schumacher zeker van een vierde wereldtitel. Bij de constructeurs wint Ferrari. De Brit Richard Burns is de nieuwe wereldkampioen rallyrijden.

Golf. De Amerikaan Tiger Woods is na zijn zege in de US Masters de enige die de vier Grand-Slamtoernooien kon winnen.

Judo. Op de Europese kampioenschappen in Parijs behalen de Belgische deelnemers zeven medailles, waaronder drie titels met Inge Clement, Gella Vandecaveye en Ulla Werbrouck. Op de wereldkampioenschappen in München wint België drie medailles met Gella Vandecaveye (goud), Cédric Taymans (zilver) en Ulla Werbrouck (brons).

Motorcross. Stefan Everts wordt op de slotdag van het motorcross-seizoen wereldkampioen in de 500 cc-klasse. Zo behaalt hij de vijfde wereldtitel in zijn carrière. Hij is na Eric Geboers de enige die in de drie categorieën (125, 250 en 500 cc) de titel veroverde.

Ruitersport. Ludo Philippaerts wint met zijn paard Otterongo de zilveren medaille op het Europees kampioenschap jumping in Arnhem.

Tafeltennis. Op de wereldkampioenschappen in het Japanse Osaka verovert België een zilveren medaille in de landenwedstrijd bij de mannen. De titel is voor China. La Villette Charleroi wint bij de mannen de Europabeker voor landskampioenen.

Tennis. De Amerikanen Venus Williams (Wimbledon en US Open) en Jennifer Capriati (Australië en Roland Garros) zijn de enige dubbele winnaars van Grand-Slamtoernooien. Kim Clijsters (Parijs) en Justine Henin (Wimbledon) halen (en verliezen) een finale. België verovert voor de eerste keer de Federation Cup.

Voetbal. De Rode Duivels plaatsen zich voor de zesde opeenvolgende keer voor de eindronde van de wereldbeker. Sporting Anderlecht behaalt zijn 26ste kampioenstitel. Zijn Tsjechische speler Jan Koller krijgt de ‘Gouden Schoen’. Westerlo wint met 1-0 tegen Lommel de finale van de Beker van België. Jan Peeters volgt Michel D’Hooghe op als voorzitter van de Belgische Voetbalbond.

Bayern München wint na verlengingen (1-1) en strafschoppen (6-5) tegen Valencia de finale van de Champions League. De Uefa-beker gaat naar FC Liverpool, dat het Spaanse Alaves in de finale na verlengingen met 5-4 verslaat. Met zijn transfer voor 3,15 miljard frank (78 miljoen euro) van het Italiaanse Juventus Turijn naar het Spaanse Real Madrid is de Franse voetballer Zinedine Zidane de duurste voetballer ter wereld.

Wielrennen. De Spanjaard Oscar Freire wordt in Lissabon voor de tweede keer wereldkampioen op de weg. De Belg Erwin Vervecken verovert in Tabor (Tsjechië) de wereldtitel veldrijden. Ludovic Capelle wordt in Halle Belgisch kampioen op de weg. De Amerikaan Lance Armstrong wint voor de derde opeenvolgende keer de Ronde van Frankrijk. De Duitser Erik Zabel zegeviert in twee van de tien klassiekers voor de Wereldbeker, die naar de Nederlander Erik Dekker gaat.

Zeilen. De Belg Sebastien Godefroid wordt in het Amerikaanse Marblehead wereldkampioen in de Finn-klasse.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content