Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

De jonge ploeg speelt volgende vrijdag de topper op Club Brugge. Anderlecht zendt zijn zonen uit. Tot zelfs op het hoogste niveau : Roger verving Constant als voorzitter Vanden Stock. Een gesprek.

DE vorige keer dat Knack op bezoek was bij Roger Vanden Stock, toen nog onder-voorzitter van Anderlecht, is alweer vier jaar geleden. Anderlecht stond onder de leiding van Luka Peruzovic afgetekend bovenaan in eerste klasse. Dertien op veertien, een bijna perfect parcours. En in de Uefa-cup had het zich voor de tweede ronde geplaatst ten nadele van Hibernians. Dit met spelers als Nilis, Degryse, Bosman, Van Vossen, Versavel, Emmers, Albert en De Wilde.

Vanden Stock wist niet wat hij hoorde, toen tegenover hem twee gepatenteerde zwartkijkers plaatsnamen die niet meer of niet minder beweerden dan dat zijn ploeg niet veel voorstelde. Te weinig individualiteiten. Anderlecht had een kern die eventueel aanspraak kon maken op het minimum-niveau, zo luidde bij wijze van inleiding de enige milde vraag van de twee interviewers, maar helaas was de trainer niet in staat daaruit een degelijk elftal te distilleren, laat staan een efficiënt spelconcept. De ondervoorzitter hief lachend de armen ten hemel : ?Maar heren toch, straks gaat u me nog vertellen dat we niet kunnen voetballen, haha.?

Twee dagen later verloor Anderlecht met 2-5 van Waregem. Twee-vijf ! Van Waregem ! Na een half uur was het 1-4. De vorige keer dat paars-wit thuis zo een dreun had gekregen was dertig jaar vroeger geweest, in 1962 tegen Antwerp. Een match die geen belang meer had omdat Sporting toch al met een straat voorsprong kampioen was, en waarin Laurent Verbiest werd uitgesloten omdat hij scheidsrechter De Mol over de kalende bol had geaaid. Het kostte Lorenzo een jaar schorsing, nadien teruggebracht tot zes maanden.

Die bewuste vrijdagavond in september 1992 besefte Roger Vanden Stock, zoals zovelen vóór hem, dat men best niet lacht met wat in Knack wordt geschreven. Vier jaar later is hij dan ook opgelucht dat de jonge ploeg, waarvan hij nu voorzitter is, lof krijgt toegezwaaid van diezelfde twee kankeraars van toen.

Jammer dat jullie zoveel punten laten liggen.

ROGER VANDEN STOCK : We hadden er meer kunnen pakken, dat is waar. Maar ik heb in het begin van de competitie duidelijk gesteld : dit is een overgangsperiode, we bouwen met jonge spelers een nieuwe ploeg uit, en we zullen wel zien. Ons doel is om in België in de top van de rangschikking mee te draaien, en om binnen een jaar of twee, drie Europees weer mee te tellen. Wat ik tot nu toe gezien heb, leert me dat we op de goede weg zijn. We hebben goede transfers gedaan en ik denk dat de mentaliteit beter is dan de voorbije seizoenen.

U hebt een talentrijke kern, maar van al die jongeren zijn er niet veel die onmiddellijk doorbreken.

VANDEN STOCK : Wij moeten mee strijden voor de Belgische titel en Europees een eindje proberen mee te gaan. De jongeren kunnen af en toe ingeschakeld worden, maar niet met zes tegelijk. Waar we dus moeten voor zorgen, is dat ze gemotiveerd blijven, ook als ze niet worden opgesteld.

Uiteindelijk is het A-elftal van Anderlecht niet zo jong als vaak wordt gezegd.

VANDEN STOCK : Toch wel. Wat zijn tegenwoordig ?oudere? spelers, die tot maturiteit zijn gekomen ? Mannen tussen 27 en 30 jaar. Laten we zeggen : geboren vóór 1970. Hoeveel hebben we er zo ter beschikking op dit moment ? Twee : Boffin en Katana.

De concurrentie is te groot om aan velen van die jongeren een vaste plaats in de basis te geven. Zal dat hun ontwikkeling niet afbreken ?

VANDEN STOCK : Het is een van mijn grootste bekommernissen om daarvoor een oplossing te vinden, want ze moeten wedstrijdritme en ervaring opdoen. Dus spelen ze bij de reserven, wat niet bepaald een aanmoediging is, en bij de beloften. Daar moeten ze het opnemen tegen ploegen als Keulen, Roda, Metz… dat zijn wedstrijden die al meer aanspreken. We moeten die beloftencompetitie verder uitbouwen. Wij spelen nu zelf twee keer tegen Ajax, hopelijk kunnen we ook PSV en Paris Saint-Germain warm maken. Die wedstijden organiseren kost wat geld, maar in mijn ogen is het een goede investering.

Een andere oplossing was het voorstel van de bondsvoorzitter om onze reserven te laten aantreden in derde klasse. Dat plan is door de derdeklassers zelf verworpen, ik begrijp nog altijd niet waarom. Men vreesde competitievervalsing, maar dat kon vermeden worden door de punten tegen de eersteklassers niet te laten meetellen. Zou dat de spankracht verminderen ? Volgens mij niet. Minder publiek ? Integendeel. Als Strombeek of Stade Leuven tegen de reserven van Anderlecht of Brugge spelen, zijn ze verzekerd van een hoge recette. Ik vrees dat dat voorstel te revolutionair was.

U hebt een kern van 29 spelers, is dat niet te veel ?

VANDEN STOCK : We zitten wel met zes of zeven gekwetsten, maar de kern is inderdaad te groot. Dat weten we, en we zullen er waarschijnlijk een paar verhuren of verkopen. Ook al om de financiële last te verlichten. Maar dat is geen gemakkelijke beslissing. Wie doe je weg ? Nwanu misschien, Asare

Asare ? Die moet u houden. Een goeie rechtsachter, en op die plaats zit Anderlecht te sukkelen.

VANDEN STOCK : Asare heeft een paar goeie matchen gespeeld, maar elke keer liet hij zich op domme fouten betrappen die ons doelpunten en punten hebben gekost. Het is dan aan de trainer om te beslissen hoeveel krediet die speler krijgt. Voorlopig verkiest hij Peiremans of Doll. Maar uw opmerking toont aan wat ik wil zeggen : als ik de kern overloop, wil ik ze eigenlijk allemaal houden. Al dat jong talent is juist ons kapitaal voor de toekomst. En de gekwetsten verwacht ik nog terug.

Versavel ? Weber ? Emmers ook nog ?

VANDEN STOCK : We blijven vertrouwen hebben. Emmers is het grootste vraagteken. Kwaliteiten heeft hij genoeg, hij is nog maar dertig jaar, maar geraakt hij fysiek nog in orde ? We hebben een akkoord met hem bereikt en wachten nog een maand of vier, vijf af. Versavel is aan de revalidatie bezig, zijn contract loopt af, er is veel concurrentie op links, ik vermoed dat die zich nog zal laten gelden. En datzelfde geldt voor Weber. We hebben te weinig gescoord, eens Weber fysiek in orde is, zal hij zijn kans wel grijpen. Daarom zijn wij ook niet van plan om nog een puntspeler te zoeken, we hebben er genoeg. Onderschat Oleg Iachtchouck niet. Die is geopereerd en even buiten strijd, maar hij is de beste speler uit Oekraïne. We hebben bijna gevochten met PSV, dat hem ook absoluut wou hebben.

Vooraan komt u voorlopig kracht te kort. Hebt u Bosman te vroeg verkocht ?

VANDEN STOCK : Neen. Wij hebben Bosman een contract van één jaar aangeboden. Twente gaf drie jaar. Dat was voor ons te lang. Met de blessures van Weber en Iachtchouck wisten we dat we de eerste maanden een beetje krap zouden zitten, maar als outsider kan je je dat veroorloven.

Als Weber en Versavel terugkomen, is er nog meer concurrentie. Met andere woorden : nog meer misnoegden.

VANDEN STOCK : Dat kan ook niet anders. Zoals gezegd, mikken wij op twee oplossingen : meer beloftenwedstrijden, en een paar spelers verkopen of verhuren. Maar iemand verhuren, in de hoop dat hij elders een vaste plaats heeft en dan als betere voetballer terug naar Anderlecht komt, is een delicate operatie. Ik denk dat het nog maar één keer echt gelukt is : met Pär Zetterberg.

Heeft u de bal misgeslagen door Nordin Jbari niet te houden ?

VANDEN STOCK : Dat moeten we afwachten. Pas op, wij hebben Jbari een contract aangeboden, hoor. Alleen vond hij het niet genoeg, en had hij een beter voorstel van Gent. Bij ons zou hij vierde of vijfde aanvaller geweest zijn, dat wordt financieel niet hetzelfde gehonoreerd als vaste spits bij Gent. We kunnen niet iedereen houden, u zegt zelf dat onze kern te groot is. De spelers moeten uitmaken wat ze het belangrijkste vinden : werken aan hun opleiding in een topclub, of liever meteen een vaste stek in een mindere club. Als ze daar echt een hoger niveau bereiken, doen ze een goede zaak. Zoals bijvoorbeeld Gilles De Bilde. Maar de kans dat ze niet meer op het hoogste niveau terugkeren, is even reëel.

Anderlecht heeft na Scifo lange tijd geen bepalende voetballer op het middenveld gehad. Is Zetterberg die rol nu aan het opeisen ?

VANDEN STOCK : Met de conditie die hij nu heeft wel. Vergeet niet dat Zetterberg in oktober nog maar 26 is geworden. Ik beweer dat een voetballer pas dan volwassen is. De beste jaren van Zetterberg moeten nog komen.

Die van Babayaro komen dan in het seizoen 2004-2005. De Nigeriaan is al op de liberoplaats uitgespeeld. Is dat niet wat al te vroeg ?

VANDEN STOCK : Vóór wij Katana hadden gekocht, zei iedereen dat Babayaro libero moest worden. Zo een speler : snelheid, techniek, alle kwaliteiten voor een laatste man. Wel, hij heeft ze niet. Hij verliest de helft van zijn capaciteiten als libero. Dat heeft iedereen nu gezien, maar wij wisten dat al langer. Daarom hebben we Katana gekocht. En we hadden al De Boeck. Jammer genoeg waren die op een bepaald moment allebei geblesseerd, vandaar de noodoplossing met Babayaro. Maar die moet natuurlijk links staan.

Aan kandidaten voor die linkerflank is er geen gebrek. Was de aankoop van Selymes nodig ?

VANDEN STOCK : Dat is achteraf makkelijk te zeggen. Als je de kans hebt om een goede speler aan te trekken, doe je het. Zijn aanpassing verloopt misschien wat moeilijk, maar hij heeft ook het EK in Engeland mee gespeeld en heeft nauwelijks vakantie gehad. Hij zal zijn waarde nog bewijzen. Ik geef toe dat we te veel mensen op links hebben, en te weinig op rechts. We beseffen dat, maar je koopt niet altijd wat je wil. Gelukkig neemt Danny Boffin die rechtse kant voor zijn rekening. Boffin is van grote waarde. De meest polyvalente speler : rechtsmidden, linksmidden, linksback, hij kan het allemaal. Bij onze hoekschoppen gaat hij centraal achteraan postvatten. En dat alles met een voorbeeldige mentaliteit.

Tijdens het toernooi van Barcelona stonden er op een bepaald moment nog twee Belgen in uw elftal. Is het denkbaar dat Anderlecht met elf buitenlanders speelt ?

VANDEN STOCK : De profliga heeft bepaald dat het aantal buitenlanders onbeperkt mag zijn, niet Anderlecht. En wie is een buitenlander ? Zetterberg ? Officieel wel natuurlijk, maar de nationaliteit van Zetterberg is net zo goed Anderlechtenaar als Zweed. Mannen als Babayaro, die zeer jong bij ons zijn opgevangen en opgeleid, zijn meer Anderlechtenaar dan Belgen die je bij een andere club weghaalt. Ik vind het jammer dat wij veel buitenlanders moeten kopen. Maar de beste Belgen zijn ook voor Anderlecht niet meer te betalen en trekken naar andere competities. Degenen die blijven, zijn meestal niet goed genoeg om Europees te spelen. We hebben dus geen keuze.

Dat grote aantal buitenlanders speelt u meer dan eens parten bij interlands. U bent ze niet alleen een tijdlang kwijt, ze komen ook vaak geblesseerd terug. Als Verschueren niets uit zijn hoed tovert, moet u naar Brugge zonder Zetterberg, Babayaro, Katana, Preko, Johnson, Nwanu en Obiorah.

VANDEN STOCK : Wij hebben geprobeerd Club Brugge ervan te overtuigen dat het ook voor hen een slechte zaak is als Anderlecht de topper met een halve ploeg moet spelen, en dat de match dus beter op woensdag zou gespeeld worden. Maar het is ons niet gelukt. Toen de kalender werd opgemaakt, konden wij wel voorzien dat er volgend weekend zowel in Afrika als in Europa interlandvoetbal was, maar we konden niet weten dat de Rode Duivels niet zouden spelen, waardoor dat weekend dan uiteindelijk toch maar met competitievoetbal is ingevuld.

Het op elkaar afstemmen van nationale en internationale kalenders blijkt nog steeds niet te kunnen. Johnson en Preko moeten de komende maanden nog twaalf keer een interland spelen. Die zullen meer in het vliegtuig zitten dan op de training.

VANDEN STOCK : We moeten ze slechts zeven keer vrijgeven, en we gaan proberen om dat nog te verminderen. Maar het blijft inderdaad hinderlijk. We zullen nog aandachtiger moeten zijn bij het opstellen van competitie- en interlandkalender.

Het heeft ook heel wat moeite gekost om olympisch kampioen Babayaro terug hier te krijgen.

VANDEN STOCK : Dat is juist, maar aan de andere kant is hij zo goed dat we die ongemakken er dan maar bij nemen. Ik kan moeilijk zeggen : als het zo zit met die nationale ploeg van Nigeria, moet ik hem niet meer hebben.

U hebt al gesproken van een overgangsperiode. Dat gelooft in Anderlecht natuurlijk niemand. En erbuiten zeker niet.

VANDEN STOCK : Het publiek steunt ons. Iedereen weet dat we aan het opbouwen zijn, en de supporters geven ons krediet. Ze voelen aan dat de ploeg haar best doet. Maar die overgangsperiode mag niet te lang duren. In zijn binnenste blijft iedereen in Anderlecht ervan overtuigd dat wij een grote kans maken om kampioen te worden. Ik hoop nooit de dag te moeten meemaken dat wij aan het seizoen beginnen met de ambitie om zesde te worden.

U bent aan een moeilijke periode bezig : Standard, Guimaraes, RWDM, Club Brugge.

VANDEN STOCK : De moeilijkste wedstrijd is thuis tegen RWDM. Of tegen Genk bijvoorbeeld. Ploegen die tien man achterin houden. Wij hebben minder problemen op Standard of in Brugge, omdat die het spel zelf willen maken. Dan kunnen wij eens counteren. De trainer had vooraf gezegd dat hij met een goed resultaat uit Standard zou terugkomen. Hij heeft woord gehouden.

Blijft u tevreden over Johan Boskamp ? Of heeft Broos inderdaad al getekend ?

VANDEN STOCK : Welnee, dat gerucht is gelanceerd door iemand die zowel bij Anderlecht als bij Broos onrust wou creëren.

Houdt die iemand duiven ?

VANDEN STOCK :(lacht) Zoek dat zelf maar uit. Ik zeg alleen dat wij geen enkel contact met Broos hebben gehad. Dat wil niet zeggen dat hij nooit naar Anderlecht komt, want Hugo is een goede trainer. Maar op dit moment is er geen sprake van. Wij blijven tevreden over Boskamp.

Na de nederlaag in Sint-Truiden leek hij te panikeren. In Guimaraes stelde hij Baseggio en Musonda op, die geen van beiden matchritme hadden. Dat liep bijna verkeerd af. In de eerste helft had Anderlecht bijzonder veel geluk.

VANDEN STOCK : Dat geef ik toe, maar we hebben al een paar keer ongeluk gehad ook. Het was trouwens geen paniek. Boskamp heeft bewust een risico genomen, maar dat viel niet te best mee. Hij heeft onmiddellijk ingegrepen, tijdens de eerste helft al. Dat pleit voor hem. Ach weet u, de perfecte trainer bestaat niet. Ik loop hier bijna 25 jaar rond, ik heb alle grote trainers van Anderlecht aan het werk gezien. Ivic, Goethals, Braems… het hele rijtje, ze hebben allemaal op een gegeven moment fouten gemaakt.

Wie superviseert Boskamp ? Doet u dat zelf ? Is uw vader daar nog bij betrokken ?

VANDEN STOCK : Nee, die houdt zich daar niet meer mee bezig. De traditie op Anderlecht is dat de trainer twee keer per week bij de voorzitter komt. Dinsdag om over de voorbije match te praten, vrijdag om de komende wedstrijd even door te nemen. Maar meer dan soms mijn eigen idee geven, doe ik niet. De trainer is baas over het elftal. Hij heeft ook Jean Dockx nog naast zich.

Twee seizoenen geleden zijn Anderlecht en Boskamp uit elkaar gegaan. Boskamp wou toen bevoegdheden om op zijn manier de jeugdschool te leiden. Heeft hij die ambitie laten varen ?

VANDEN STOCK : Dat weet ik niet. Ik denk dat hij er twee jaar geleden even genoeg van had, maar dat was gauw weer over. Nu heeft hij de kans om uit een kern getalenteerde jongeren een topelftal te kneden, dat is precies wat hij het liefst doet. Het is ook ideaal voor zijn imago van trainer die de jeugd goed opleidt.

De voorbije jaren werd er aan gedacht om de jeugdwerking van Anderlecht te veranderen. Is dat ondertussen gebeurd ?

VANDEN STOCK : Nee, nog niet. We hebben beslist om het voorlopig bij het oude te laten, maar we denken wel na over de richting die we moeten inslaan. Nu de jeugdspelers vrij zijn, wordt het zinloos om een heel scoutingsapparaat in stand te houden dat tot in alle uithoeken van het land gaat speuren naar de beste preminiemen. De besten zullen zelf naar de topclubs komen.

Gaat u het aantal jeugdelftallen terugschroeven ?

VANDEN STOCK : Nu nog niet, maar het is een belangrijke beslissing waar we voor staan. Het hangt van vele factoren af. Neemt de bond of de overheid een initiatief voor een betere opleiding van jonge voetballertjes ? Hoe reageren de vele vrijwilligers die zich met de jeugd bezighouden ? Blijven die hun Latijn in die jongens steken om ze dan zonder meer naar een andere club te zien vertrekken ? Kunnen we de kosten van de jeugdschool blijven dragen ? Ik hoor dat de meeste clubs hun lidgeld hebben verhoogd, bij ons is er geen lidgeld. Veel profploegen krimpen hun jeugdafdeling drastisch in. Wij willen geen overhaaste beslissing nemen. Ik wil dat Anderlecht een vereniging blijft, en niet uitsluitend een bedrijf. De profafdeling moet bedrijfsmatig geleid worden, maar de club in haar geheel heeft ook een sociale rol, en dat wil ik zo houden. Het hoort bij het imago van Sporting Anderlecht.

U wil dus niet de strenge selectie die Ajax doorvoert bij de jeugd : alleen de beste zestien per categorie en de rest vliegt eruit.

VANDEN STOCK : Nee, dat wil ik niet. Maar dat betekent niet dat mijn beste ploegen niet dezelfde kwaliteit zouden moeten halen. Onze miniemen hebben vorig jaar met 7-2 van Ajax gewonnen.

U kan de jeugdspelers gratis gaan wegplukken, maar hoe verhindert u dat andere clubs hetzelfde doen met de uwe ?

VANDEN STOCK : De besten krijgen vanaf hun zestiende een contract dat hen aan ons bindt. En voor de rest moeten wij ze overtuigen dat ze bij ons betere faciliteiten en een betere opleiding krijgen, en de grootste kans hebben om een topcarrière uit te bouwen. Ik denk dat het voor een voetballertje van twaalf jaar nog altijd een droom is om bij Anderlecht te mogen spelen.

Maar dan komen we weer bij het geval Jbari. Als de poort naar de eerste ploeg niet snel genoeg opengaat, stijgt de kans dat ze verkiezen elders wel te spelen en dus ook sneller geld te verdienen.

VANDEN STOCK : Daarmee moeten we leren leven. We moeten proberen uit de vijftien- of zestienjarigen de juiste keuze te maken. Er zullen er altijd zijn die je houdt en die het niet maken, terwijl anderen die je laat vertrekken, wél doorstoten. Het is geen exacte wetenschap.

Bestaat het gevaar dat ook de kleine voetballertjes betaald zullen worden ?

VANDEN STOCK : Dat is reglementair verboden. Anderlecht betaalt enkel de verplaatsingskosten, en dat staat allemaal officieel op papier. Ik weet niet of elke club even rigoureus te werk gaat. Je zit in dat verband ook met het Vlaams decreet op de niet-betaalde sportman, die niet meer verdient dan 460.000 frank per jaar en aan het eind van het seizoen vrij is om te gaan waar hij wil. Hoe zit dat bij ploegen in tweede en derde klasse ?

De eerste transferperiode na het arrest-Bosman is achter de rug. Is uw beoordeling van het arrest veranderd ?

VANDEN STOCK : Neen. Het arrest-Bosman is een slechte zaak voor de voetbalclubs, en dus voor het voetbal. Zeker de eerstkomende drie, vier jaar. Ik kijk naar wat het voor Anderlecht heeft betekend. De einde-contractspelers zijn weg, die heb ik niet kunnen houden. En wie zijn laatste jaar contract ingaat, komt je onder druk zetten : nu kan je nog geld voor mij vangen, volgend jaar ben ik gratis weg. Dat schept een onbehaaglijke atmosfeer, vind ik. Bovendien eisen de spelers hogere salarissen, soms vijftig procent meer dan wat gebruikelijk was. Zelfs de middelmatige voetballers schermen met een gratis overgang naar het buitenland, desnoods naar tweede klasse in Frankrijk of Italië waar ze meer verdienen dan bij ons. Spelers zeggen : aangezien je geen transfer moet betalen, kan je mij wat meer geven. Sommige clubs nemen risico’s. Op termijn leidt dat naar het faillissement van iedereen, omdat er nauwelijks of geen kapitaalinjectie meer komt : niet uit de recettes want die zijn niet hoog genoeg, en niet uit het buitenland want de spelers gaan gratis weg.

De televisierechten compenseren dat ten dele. Bent u tevreden met de nieuwe contracten ?

VANDEN STOCK : Het is een goede zaak om de lopende contracten open te breken. Wat de onderhandelingen met de open stations opleveren, weet ik op dit moment nog niet. Het nieuwe akkoord met Canal Plus en SuperSport vind ik positief. Als je het overeengekomen bedrag twee jaar vóór het einde van de looptijd kan verdubbelen, heb je goed gewerkt.

Maar de nieuwe looptijd is zes jaar. Wat als er een grote Europese firma met een miljard of meer komt zwaaien ?

VANDEN STOCK : Dat moet ik nog eerst zien gebeuren. Een miljard bieden kan iedereen, het op tafel leggen is al iets moeilijker. Voor het zo ver is, hebben we toch meer dan tweehonderd miljoen gewonnen. Het risico dat we daardoor een mogelijk hoger bod mislopen, neem ik er dan maar bij. Je mag de televisiestations waarmee je werkt, ook het bankroet niet injagen. Tenslotte zijn het partners die net als wij investeren in de toekomst van het voetbal. We hebben gezamenlijke belangen.

Vreest u een Vlaams decreet op de vrije nieuwsgaring ?

VANDEN STOCK : Als ze aan elk station het recht geven om drie minuten per match gratis uit te zenden, is ons voetbal kapot. Dan zullen ze geen drie minuten meer kunnen uitzenden, want er zullen geen profclubs meer zijn. De politici staan voor een eenvoudige keuze.

Ondertussen belet het arrest-Bosman niet dat de grote Europese clubs met geld blijven gooien. Keegan betaalt 750 miljoen voor Alan Shearer. Milan biedt een miljard voor Ronaldo.

VANDEN STOCK : Dat laatste lijkt mij een reclamestunt. Maar goed : Milan, Real Madrid en consoorten werken met budgetten van drie, vier miljard frank. Anderlecht zit de jongste jaren rond zeshonderd miljoen. Daar hoeft geen tekening bij. Barcelona heeft een kern van 28 internationals, betaal die maar eens. En hou daar de onvrede maar eens buiten.

Kan Anderlecht daar nog tegenop ?

VANDEN STOCK : Het is in elk geval mijn ambitie. Ik spiegel mij aan Ajax, dat ook gedurende een lange periode heeft moeten afhaken. Ineens stond er een kern van jong talent waarmee goed gewerkt werd, en een paar jaar later winnen ze de Europabeker. Zo hoog wil ik niet mikken, maar met het talent dat wij nu hebben, moeten we opnieuw mee kunnen spreken. Mijn grootste probleem is om die jongeren in Anderlecht te houden. We zullen ze moeten overtuigen dat ze beter hier blijven. En we zullen hoe dan ook meer moeten betalen, en dus ons budget verhogen, niets aan te doen.

Dat kan door af en toe een goede speler die onder contract staat, voor veel geld te verkopen. Maar dan bent u hem wel kwijt.

VANDEN STOCK : Dat is het dilemma. Wij hebben al een aantrekkelijk bod op Babayaro afgewezen. Het is een moeilijke afweging. Een topspeler kan ons via allerlei returns meer opleveren dan dat eenmalige transferbedrag.

Hoe voelt uw vader zich, de eerste maanden dat hij geen voorzitter meer is ?

VANDEN STOCK : Hij zal zeker blijven komen, want het voetbalvirus zit te diep bij hem. Maar minder dan vroeger. Hij volgt de thuiswedstrijden, komt af en toe naar de vergadering. Ik denk niet dat hij spijt heeft van zijn beslissing. Ik mag hem altijd om raad vragen, maar uit eigen initiatief zal hij zich niet moeien. Als mijn vader de verantwoordelijkheid overdraagt, is dat definitief. Het was ook zo met de brouwerij.

Veel succes vrijdag tegen Toine Van Hove.

VANDEN STOCK :(lacht) Ik ben al blij dat het niet tegen Waregem is.

Herman Jacquemyns Koen Meulenaere

Roger Vanden Stock met op de achtergrond zijn vader Constant : Ik mag hem altijd om raad vragen.

Pär Zetterberg (links) in actie tegen Manu Karagiannis (ex-Anderlecht, nu Antwerp) : net zo goed Anderlechtenaar als Zweed.

Johan Boskamp. De perfecte coach bestaat niet.

Célestine Babayaro. Het jong talent is het kapitaal voor de toekomst.

Zetterberg, Walem en Peiremans groeten het publiek : de supporters geven de overgangsploeg krediet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content