Atletiek

*Op het WK in Berlijn (Duitsland) wint Usain Bolt (Jamaica) goud op de 100 en de 200 meter en in de 4×100 meter. Op de 100 meter verbetert hij zijn eigen wereldrecord met elf honderdste seconden tot 9″58, op de 200 meter eveneens met elf honderdste tot 19″19.

Kenenisa Bekele (Ethiopië) behaalt voor de vierde keer goud op de 10.000 meter, en wint ook de 5000 meter.

In de 4×400 meter wordt België (Antoine Gillet, Cederic Van Branteghem, Nils Duerinck,Kevin Borlée) vierde.

*Eline Berings wint op het EK indoor in Turijn (Italië) goud op 60 meter horden.

*Jeroen D’Hoedt wordt in Dublin (Ierland) Europees kampioen veldlopen bij de junioren.

autosport

*Jenson Button (Verenigd Koninkrijk, Brawn) wordt wereldkampioen Formule 1. Brawn wint de wereldtitel bij de constructeurs.

basketbal

*Charleroi wordt voor de achtste keer landskampioen (finale play-off tegen Bergen 3-0) en wint zijn vijfde beker (finale tegen Luik 63-51), de vierde ‘dubbel’.

*Didier Ilunga-Mbenga wordt als reservespeler van de Los Angeles Lakers als eerste Belg kampioen van de Amerikaanse profcompetitie NBA. Mbenga kwam in 1999 op zijn 17e als Congolees asielzoeker in België terecht, en werd met zijn 2,13 meter tot basketspeler opgeleid door Willy Steveniers. Sinds 2004 speelt hij in de NBA.

boksen

*’Sugar’ Jackson Osei Bonsu (Belg van Ghanese afkomst) verliest in Istanbul (Turkije) door technisch knock-out in de negende ronde het Europese titelgevecht bij de welters tegen Selçuk Aydin (Turkije).

gewichtheffen

*Tom Goegebuer wordt in Boekarest (Roemenië) Europees kampioen in de categorie tot 56 kilogram.

judo

*Dirk Van Tichelt wint brons op het WK in Rotterdam (Nederland)in de -73 kilogram.

*Ilse Heylen behaalt brons op het EK in Tiflis (Georgië) in de -52 kilogram. Catherine Jacques wint brons in de -70 kilogram.

mountainbiken

*Roel Paulissen verlengt in Graz (Oostenrijk) zijn wereldtitel in de marathon.

*Sven Nys wint in Zoetermeer (Nederland) brons op het EK.

motorsport

*Valentino Rossi (Italië, Yamaha) behaalt zijn negende wereldtitel snelheid op de weg.

*Antonio Cairoli (Italië, Yamaha) is wereldkampioen motorcross in de klasse MX1, voor Maximilian Nagl (Duitsland, KTM) en Clement Desalle (Honda).

roeien

*Tim Maeyens wordt vierde in de skiff op het WK in Poznan (Polen). Evi Geentjens is vijfde in de skiff bij de lichtgewichten.

schaatsen

*Wim De Deyne wordt in Turijn (Italië) Europees kampioen shorttrack op de kilometer.

*Kevin Van der Perren behaalt brons op het EK kunstschaatsen in Helsinki (Finland).

ski

* Seppe Smits wint zilverin het onderdeel ‘big air’ op het WK snowboardenin Gongwan (Zuid-Korea).

snooker

*Wendy Jans wordt in Duffel voor de vierde keer Europees kampioene.

*Luca Brecel wordt op zijn 14e in Sint-Petersburg (Rusland) Europees kampioen bij de -19-jarigen.

tennis

*Kim Clijsters wint twee jaar na haar afscheid van de sport de US Open, waar ze in 2005 haar tot dan toe enige grandslamtitel won. Ze verslaat onder anderen Venus en Serena Williams (Verenigde Staten), en wint in de finale van Caroline Wozniacki (Denemarken). Yanina Wickmayer bereikt de halve finale, maar verliest van Wozniacki.

*Grandslamtoernooien bij de mannen. Melbourne (Australië): Rafaël Nadal (Spanje). Roland Garros (Frankrijk): Roger Federer (Zwitserland). Wimbledon (VK): Roger Federer (Zwitserland)(15e grandslamzege, absoluut record). Flushing Meadow (VS): Juan Martin Del Potro (Argentinië).

*Grandslamtoernooien bij de vrouwen. Melbourne: Serena Williams (VS). Roland Garros: Svetlana Kuznetsova (Rusland). Wimbledon: Serena Williams (VS). Flushing Meadow: Kim Clijsters.

*Op 5 november worden Yanina Wickmayer en Xavier Malisse door het Vlaamse Dopingtribunaal voor één jaar geschorst, omdat ze drie keer hun whereabouts, de verblijfsgegevens die ze vooraf moeten bekendmaken, niet correct hadden ingevuld. Op 14 december wordt de schorsing door de rechtbank ongedaan gemaakt.

veldrijden

*Niels Albert wordt in Hoogerheide (Nederland) wereldkampioen bij de profs. Zdenek Stybar (Tsjechië) is tweede, Sven Nys derde.

*Sven Nys behaalt in Ruddervoorde zijn zesde Belgische titel bij de profs, voor Niels Albert en Kevin Pauwels.

voetbal

*Standard wordt voor de tiende keer landskampioen, na winstin een dubbele testmatch tegen Anderlecht (op Anderlecht 1-1, op Standard 1-0).

*RC Genk wint zijn derde Beker van België. Het verslaat in de finale in het Koning Boudewijnstadion in Brussel KV Mechelen met 2-0.

*De Rode Duivels slagen er niet in zich te plaatsen voor de eindronde van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Op 7 april 2009 wordt bondscoach René Vandereycken ontslagen. Na vijf wedstrijden onder interim Franky Vercauteren wordt de Nederlander Dick Advocaat de nieuwe bondscoach.

*FC Barcelona (Spanje) wint voor de derde keer de Champions League. Inde finale in Rome (Italië) verslaat het Manchester United (VK) met 2-0. Barcelona wint ook de titel én de beker in Spanje.

*Shaktar Donetsk (Oekraïne) wintde Uefacup. In de finale in Istanbul (Turkije) verslaat het Werder Bremen (Duitsland) met 2-1 na verlengingen.

volleybal

*Maaseik wordt voor de twaalfde keer Belgisch kampioen (finale play-off tegen Roeselare 3-2) en wint voor de twaalfde keer de beker (finale tegen Averbode 3-2), de tiende ‘dubbel’.

*De Belgische meisjesploeg behaalt bij de -18-jarigen goud op het EK in Nederland en brons op het WK in Thailand.

wielrennen

*Cadel Evans (Australië, Lotto) wordt in Mendrisio (Zwitserland) wereldkampioen op de weg.

*Philippe Gilbert (Lotto) zorgt voor een sensationeel seizoensslot door in tien dagen tijd de Coppa Sabatini (Italië), Parijs-Tours (Frankrijk, 2e keer op rij), de Ronde van Piemonte (Italië) en de Ronde van Lombardije (Italië) te winnen.

*Net als in 2008 wint Stijn Devolder (Quick.Step) de Ronde van Vlaanderen en Tom Boonen (Quick.Step) Parijs-Roubaix (3e keer). Boonen wordt in Aywaille ook Belgisch kampioen bij de elite.

*Winnaars van de andere traditionele klassiekers. Milaan-Sanremo: Mark Cavendish (VK, Team Columbia). Gent-Wevelgem: Evald Boasson Hagen (Noorwegen, Team Columbia). Amstel Gold Race: Serguei Ivanov (Rusland, Katyusha). Waalse Pijl: Davide Rebellin (Italië, Diquigiovanni) Luik-Bastenaken-Luik: Andy Schleck (Luxemburg, Saxobank). Parijs-Brussel: Matthew Goss (Australië, Saxobank).

*Alberto Contador (Spanje, Astana) wint voor de tweede keer de Ronde van Frankrijk, voor ploegleider Johan Bruyneel de negende eindzege in elf jaar tijd. Tweede in de eindstand is Andy Schleck (Luxemburg, Saxobank) en derde zevenvoudig winnaar Lance Armstrong (VS, Astana) die eind 2005 stopte met wielrennen maar in 2009 herbegon. Mark Cavendish (VK, Team Columbia) wint zes ritten.

*Winnaars van de andere grote rondes. Ronde van Italië: Denis Menchov, (Rusland, Rabobank). Ronde van Spanje: Alejandro Valverde (Spanje, Caisse d’Epargne). Ronde van Zwitserland: Fabian Cancellara (Zwitserland, Saxobank).

*Dominique Cornu (Quick.Step) behaalt brons in het WK achtervolging in Pruszkow (Polen).

*Jasper Stuyven wordt in Moskou wereldkampioen bij de junioren in de wegrit.

wereldspelen

*Op de Wereldspelen voor niet-olympische sporten in Taiwan wint België twee gouden, vier zilveren en één bronzen medaille. Goud is er voor Kate Adriaensen (waterski) en het duo Tatjana De Vos-Florence Henrist (acrogym).

zwemmen

*Op het WK in Rome worden 43 wereldrecords verbeterd, te verklaren door speciale zwempakken, die in 2010 verboden worden. Michael Phelps (VS) wint vier gouden medailles. Brian Ryckeman wordt vierde en vijfde op respectievelijk de 25 en de 10 kilometer in open water.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content