9000 spellingliefhebbers namen zaterdag deel aan de preselectie van het Groot Nederlands Dictee van het Davidsfonds.

Het ene dictee is het andere niet. De finale van het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op televisie uitgezonden door VRT en NOS, er neemt een stoet bekende Vlamingen en Nederlanders aan deel en de finaletekst wordt doorgaans geschreven door een vooraanstaande schrijver of schrijfster. Bij het Groot Nederlands Dictee, dat niet door de Nederlandse Taalunie maar door de katholieke culturele organisatie Davidsfonds wordt georganiseerd, krijgen de deelnemers, die onder meer per leeftijd worden ingedeeld, aparte teksten volgens hun niveau en zijn de dictees zelf van de hand van onderwijzers en schoolinspecteurs.

Dat levert een andere wedstrijd op, zij het vaak met dezelfde winnaars als bij dat andere dictee. Dat heeft ook Hanne Van Herck, stafmedewerker Taal en Lezen bij het Davidsfonds, vastgesteld. ‘Mensen die bij ons winnen in de moeilijkste categorie zijn twee à drie uur per dag met taal bezig. Dat zij ook elders hoog scoren, is bijna logisch. Onze teksten zijn dan wel anders, een beetje minder literair en puur technisch wat moeilijker, maar fanatieke spellingliefhebbers scoren overal goed. Een verschil is wel dat op ons dictee de factor geluk minder meespeelt. Dat hoor ik althans van de mensen die aan beide dictees hebben deelgenomen.’

Er is nog een verschil. Ook anderstaligen die intussen Nederlands hebben geleerd, krijgen van het Davidsfonds de kans om mee te doen in een aparte categorie. ‘Bij de klassieke dictees is de concurrentie voor hen vaak te groot’, zegt Van Herck. ‘Bij ons krijgen ze de mogelijkheid om te bewijzen dat ze onze taal toch al sterk onder de knie hebben.’ Maken zij ook andere fouten? ‘Ja, en hun dictee wordt daarop toegespitst’, weet Van Herck. ‘Anderstaligen die een cursus Nederlands hebben gevolgd, zondigen bijna nooit tegen de dt-regel, omdat ze die regel veel analytischer benaderen. Daartegenover staat dat ze bijvoorbeeld veel meer moeite hebben met de schrijfwijze van woorden met c, k of q.’

Aan het finaledictee van het Davidsfonds ging afgelopen zaterdag een grootschalige voorronde vooraf, op 73 locaties, waaraan niet minder dan 9000 mensen deelnamen, verdeeld over de zeven categorieën (miniemen, cadetten, scholieren, junioren, liefhebbers, specialisten en anderstaligen). Het Davidsfondsdictee, ooit begonnen als een kleinschalig en lokaal evenement, is bij zijn vijftiende editie duidelijk de kinderschoenen ontgroeid.

De beste 25 spellers in elke categorie nemen het op zaterdag 21 maart tegen elkaar op tijdens de grote finale in het Vlaams Parlement. Die wordt vooralsnog niet uitgezonden door radio of televisie. Wie benieuwd is naar de teksten, kan gelukkig wel terecht op het internet. Op www.davidsfonds.be staan nu al de verschillende voorrondedictees, en eind maart vindt u er ook de finaleteksten terug. Allemaal foutloos gespeld, dat spreekt.

Wouter Rombouts / G.M.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content