Frank Hellemans

Die week op Knack Boekenburen…

15/10/09

Voor dichters bestaat er geen pensioenleeftijd. Nu de 94-jarige dichter Bert Decorte is overleden, is de bijna 90-jarige Hubert van Herreweghen de Vlaamse poëtische nestor. Hij is daarenboven nog productief ook. Webben & wargaren heet zijn nieuwste dichtbundel.

16/10/09

Guido Lauwaert is niet onder de indruk van het hosannaboek dat het tien jaar oude Mechelse theatergezelschap Abattoir Fermé in het zonnetje moet zetten: ‘De Mechelse ziel, een mix van SM en fascisme, eenmaal, andermaal aantonen is lovenswaardig, maar tien jaar lang met hetzelfde bijltje hakken wijst op het kind van zijn vader.’ Lauwaert, die zelf jarenlang in Mechelen woonde, kan het weten. 17/10/09

Een Nederlandse auteur die 30 euro vangt voor een gedicht in Revolver moet daarvoor ellenlange papieren invullen en Gerd

Segers, hoofdredacteur, dient hem daarbij te assisteren. Zo wil het

de nieuwe auteurswet. Segers is het beu dat hij onbezoldigd ook nog eens het werk van de fiscus moet doen en zegt moegetergd dat hij met Revolver ophoudt. Het CeLT, de overkoepelende vereniging van literair-culturele bladen, geeft hem groot gelijk. Het onderstreept dat het stilaan onmogelijk is om in Vlaanderen nog een literaire periodiek te runnen en klaagt de bureaucratische rompslomp aan.

19/10/09

(Sommige) Vlaamse auteurs doen goede zaken op de Boekenbeurs in Frankfurt, aldus het Vlaams Fonds voor de Letteren. Afwachten of dat ook voor de niet-Piet Huysentruyts onder hen geldt.

20/10/09

Peter Terrin heeft te doen met Frank Vandenbroucke, de coureur wel te verstaan, en vindt het stuitend hoe zijn zogezegde vrienden enkele uren na zijn overlijden het lijk op televisie al aan het fileren zijn met babbelgrage analyses vol psychologie van de koude grond.

21/10/09

Joke vindt dat de Antwerpenaren met hun ‘gezaag’ over de Lange Wapper mogen stoppen. Samen met kunstenadviseur Jan Hoet maakt zij er smakelijke grapjes over: ‘Het is 2,10 meter en het zit voor de televisie: De Lange Zapper.’ Zij heeft wel een serieus probleem: literair adviseur Dirk van Bastelaere levert in plaats van het door haar gevraagde herfstgedicht een heuse poëtica af waar Joke kop noch staart aan krijgt. Of is het toch een herfstgedicht?

21/10/09

Jong geleerd is oud gedaan. Maar wat dan gezegd van de vijfjarigen van wie 56 procent – aldus het Britse Booktrust – op die leeftijd al meer tv kijkt of computerspelletjes speelt dan boeken leest. Aan de andere kant zit het wel snor met de voorleescultuur op die leeftijd. Hoewel ouders beduidend meer voorlezen aan hun vrouwelijke nageslacht dan aan het mannelijke. En dan maar klagen dat de modale fictielezer tegenwoordig een vrouw van boven de vijftig is.

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content