‘Soms is het een spirituele ervaring’

© Illustratie Georges Braem

Sofia (31), is vijf jaar naaktmodel

‘Ik ben geboren op een Grieks eiland. Als kind liep ik vaak in mijn blootje rond. In mijn puberteit vond ik het zelfs vervelend om plots een badpak te moeten dragen. Ik heb geen enkele gêne, naakt zijn is voor mij veeleer bevrijdend.

‘Poseren laat me toe om daarnaast te werken als danseres. Bij dans beweeg ik, terwijl ik hier vaak twintig minuten moet bevriezen in een houding. Bij een uitdagende pose krijg je na een tijdje pijn. Ik weet intussen dat ik met microbewegingen in mijn lichaam of met ademhalingsoefeningen de pijn kan overwinnen. Dat is héél krachtig. Ik had nooit gedacht dat ik een uur zou kunnen stilstaan. Het is een vorm van meditatie. Als je een uur lang stil moet staan, kan een lichaamsdeel gevoelloos beginnen te worden. Tegelijk ben je je er erg bewust van. Dan lijkt het soms alsof ik uit mijn lichaam treed. Het is bijna een spirituele ervaring.

‘Als danseres moet je jezelf durven te tonen op het podium. Ik ben niet echt verlegen, maar ik zal ook niet zo snel alle aandacht vragen. Door te poseren voel ik me veel comfortabeler bij de blik van anderen. Het heeft me bevrijd.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content